Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem maminkám i budoucím maminkám. Právě jsem ve 41 týdnu těhu a čekám každým dnem kdy to začne
. Z porodu nemám velký strach (je to můj druhý porod a první probíhal celkem rychle), jediné co mi začalo dělat starosti je poloha mého miminka. Je sice hlavičkou dolů, ale podle mé Mudr.je v zadní poloze (temeno hlavičky naléhá na mou páteř). Na netu jsem se dočetla, že je to poloha méně častá a že znamená delší porod a křížové bolesti. Trochu mě to postrašilo, není tu někdo kdo má s porodem miminka v této poloze zkušenosti, či řeší podobný problém?
Díky D
Ahoj, tak já jsem měla taky mimi položené v zadní poloze - na zadní stěně dělohy blízko páteře.
Křížové velké bolesti jsem měla už 14 dní dopředu což snad bylo horší jak samotný porod.
U porodu jsem měla opět křížové, takže to bolelo víc- záda oblast ledvin víc jak kontrace.
Nakonec jsem šla na císaře, protože se tlačil dolů, ale špatným směrem.
Myslím si, že bys už měla křížové bolesti, když je nemáš myslím, že to bude ok.
Díky za zprávičku. Je pravda, že zatím žádné bolesti v zádech nemám. Moje doktorka na toto téma není ochotná moc diskutovat (asi mě nechce strašit), mě ale víc vadí ten nedostatek info. Jestli tam k ní ještě stihnu do porodu zajít, tak z ní asi něco víc vytáhnu.
Tak já jsem s taky rodila a měla dítko při UTZ takhle otočené a žádné křížové bolesti, porod celkem 1,5h jako prvorodička, takže si nemůžu stěžovat.Malej se narodil obličejem nahoru místo dolů, ale nevím, jestli to s tím mělo souvislost.Taky jsem se bála, když mi to doktor řekl, ale hned mě uklidnil, že křížový bolesti mít můžu i nemusim a já je naštěstí neměla, takže být tebou, tak se nebojim, určo to nějak dopadne.Držim palečky! ![]()
Díky, to mě dost uklidnilo. Jak čekám na porod tak mám čas o tom přemýšlet a napadaj mě některý ne dobrý scénáře. Už dva týdny mi doktorka tvrdí, že je to otázka pár dnů a pořád nic. No jednou to mimčo ven musí.
tady je to vysvetlene http://www.porodnici.cz/…-mechanizmus (tak v polovine strany)
jde o to, že miminko začíná rotaci nosem k boku maminky (nevím přesně kterému) a podle toho jestli je postaveni vzadu nebo vepředu, tak musí ještě dorotovat, než si začne klestit cestu ven
Moje sestra (PA) mi radila, abych na konci těhotenství pokud možno neležela na zádech a to právě kvůli tomuto… Že na tohle je dobré se v rámci možností pohybovat častěji na všech 4 a pokud možno se protahovat, že pak by se - teoretiky mělo miminko obrátit, tak aby se koukalo na tvoji páteř, jestli to funguje stoprocentně nepovím, ale zkusit to můžeš, není to žádná akrobacie ![]()
Ahoj, sice už se jedná o starší konverzaci, ale byla bych ráda, kdyby mi někdo napsal své poznatky - mimi mám v zadním postavením plodu (pravé - zádíčka má na pravé straně), hlavičkou dolů, v 39+6 a zajímalo by mě, zda se mrňous může přetočit ještě několikrát nebo spíš výjimečně a co vše pro to mám dělat, případně na jakém boku ležet raději atd. Děkuji.