Základy dětského stolování
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Základy dětského stolování
Dobrý den,
nabízíme zde prostřednictvím eMimino.cz příležitost těm maminkám, které mají co říct (a mají chuť se vyjádřit) k základům dětského stolování.
Co od dětí vlastně u stolu očekáváte? Používáte nějaké speciální metody? Jak řešíte, když dítě odmítá spolupracovat? Případně další svoje nápady pište prosím do této diskuse. Vaše zkušenosti a názory budou posléze využity jako podklady pro článek, který vyjde na OnaDnes.cz
Těšíme se na vaše příspěvky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Co od dětí očekávám? Nic extra..prostě u nás je pravidlo, že od jídla se nevstává a rozhodně nikdy bych neběhala za synem s rohlíkem a krmila ho. Už od těch cca sedmi měsíců, co má příkrmy, sedí ve své židličce a dlabe sám. Ze začátku bylo jídlo všude, ale to mi bylo jedno, hlavně, že byl syn samostatný. To stejné u dcery. Teď má dcera 9 let, syn 3 roky a vždy mi oznámí, že už třeba nemůžou, jestli můžou od stolu odejít. Asi i proto nikde v domě nemáme oťapkané a mastné zdi, jak to vidím u hodně kamarádek s dětmi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LennaZS píše:
Co od dětí očekávám? Nic extra.. Už od těch cca sedmi měsíců, co má příkrmy, sedí ve své židličce a dlabe sám.
Od sedmi mesicu ji sam, jo? Mam ted 7mesicniho syna a teprve zaciname s prikrmy a ze by jedl sam
trochu sci-fi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katchi Každé dítě je jiné? Chceš poslat video?
jak jsem uvedla o větu dál-z počátku bylo jídlo všude, ale prostě malý paličák. Jak mu táta vzal lžičku, začal řev. Co naděláš. Dcera byla extrémně šikovná ve všem. U ní si už ale netroufám tvrdit, v kolika měsících sama baštila, je to přece již devět let zpátky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám dvě děti - 10měsíců a 3,5 roku.
Máme pravidla - vždy jíme u stolu, neodbíháme od jídla, naložím či si nechám naložit jen tak abych to snědl.
10.měsíční jí sám rukou - pečivo s něčím, ovoce, zeleninu…Lžičkou zatím krmím, aby to nebylo všude.
Dcera jí úplně sama od roku a půl. Teď zvládá i příborem. Nelíbí se mi, když dítě ještě v pěti letech neumí jíst vidličkou, vše má nakrájené…
Také si dcera chystá příbor nebo podá misku a po sobě uklidí nádobí do dřezu, kelímky a obaly do koše.
A když jíst nechce, tak prostě nejí. Nenabízím jiný druh jídla, má prostě smůlu. Většinou si to sní později.
- Citovat
- Upravit
@LennaZS já věřím.. znám od kamarádky taky kluk má necelých 8 měsíců a sedí si a má vruce lžičku a snaží se strkat do pusy..
Uplně s tebou souhlasím.. u mě zásada- neběhat s jídlem jak po bytě tak o hřišti
to bych nikdy nedělala, jak někdy vidím chudáky mámy s rohlíkem se šumkou a běhají za dětmi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od mladšího očekávám, že bude otevírat pusu
u starší, aby nedělala schválně binec (binec nechtěný neřeším), dále že k jídlu se dostavujeme s úsměvem a „To mi nechutná“ můžeme říct teprve, až to ochutnáme. A také nekrademe jídlo z vedlejšího talíře, ani na něj nekydáme jídlo ze svého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty jo, tady aby se člověk bál napsat, jak to má a raději si vymyslel, že můj ani ne tříletý doposud nejí příborem a je vlastně úplně nesamostatný, jen aby měly ostatní maminky pocit, že takhle je to správně, když to ani to jejich nedělá. To se nehodlám do nikoho navážet, jen je škoda, že je na tomto servru takové podrývájí běžné. S příkrmy jsme začli v šesti měsících, kojený byl syn do dvou let a skoro půl. Takže ne, opravdu to nebylo o mojí lenosti, ale o tom, že mám šikovné a paličaté děti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kvaček Děkuji za podporu..
podle mě je základ dobrá organizace, tak jak píšeš i Ty..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Etcetera78
Ano, styl jídla ála To mi nechutná platí i u nás
na to bych zapomněla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nas zacinal od osmi mesicu jist taky sam - lzickou ![]()
nase specialni metoda
je jednoduse jit dobrym prikladem - jime vsichni spolu u stolu, od stolu se neodbiha. Malej se pta, zda uz muze odejit. (ted ma 3) Dojida se, davam radsi mensi porce a muze si pridat. Kdo neji polivku neji druhy
Nechce jist - neji, muze jit, ale nedostane nic jineho ![]()
Nehroutim se, kdyz jednou za cas nechce jist, nedovedu si predstavit za nim s jidlem behat
Ma teda k dispozici porad jablka ci jine ovoce.
Bezne chysta na stul talire i pribory, po obede pomaha uklizet do mycky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám 5-ti letého syna
Zásady máme snad jen základní. Neodbíhat od stolu, pokud není dojezeno. Snažíme se, aby se při jídle příliš nemluvilo(což je někdy hodně problém
)Po jídle se poděkuje tomu, kdo jídlo připravil a samozřejmě si po sobě odnese talíř s příborem. Jinak syn taky asi od 10 měsíců všechno jedl sám, teda kromě polévky, to jsem psychicky nevydržela, když byly nudle všude
Snažila jsem se, aby se vše naučil co nejdříve. Taky nechápu maminky, co lítají za ratolestmi se lžičkou po celém bytě, ale jak se říká, jaký si to uděláš, takový to máš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
HOlky.. a co lednička.. U nás si kluk chodí do ledničky když má hlad, ale řekne, jdu si něco vzít..můžou u vás chodit děti sami?, Někde nesmí, ale zase já to beru, že je tkaový samostaný, když vím, že jíst smí - že neni před oběděm, tak nech si vybere co chce- jogurt, sýry
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kvaček tak to je u nás problém
Chodí si do ledničky kdykoli má hlad. Doma to nijak neřeším, vezme si co chce, pokud je teda doba svačinky, když vím, že bude za chvíli oběd, nebo večeře, tak mu to zatrhnu. Ale problém je v tom, že mi to začal dělat i u babiček a to už se mi nelíbí
Docela s tím bojujeme. Je fajn, že si sám dokáže namazat rohlík, ale na návštěvě se to prostě nedělá, pokud se nezeptá a to on jaksi zapomíná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ar-tep no já právě nevím, ale zase na druhou stranu, rpoč by nemohl?? Má hlad tak si něco vezme- je to jogurt sýr, sumka pak rohlík.. ale vím, že většina lidi to tak nemá, prostě do ledničky děti nesmí…
U babiček bych nedovolila, to tě chápu, tak se mi kluk už hnal, ale hned jsme ho zastavila, že tam nemá babičce šmejdit.. babička hned byž si vybrat, tak šel, měl svolení..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit