Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobré odpoledne,
máme doma zakrslého králíka, je starý tři měsíce. Už má druhým dnem rýmu, která dnes začala být hnisavá. Samozřejmě že dr. v neděli neordinuje a já nevím, co mám dělat. Mám o něj docela strach. Pšiká a má v čumáku hleny. Chci se tedy obrátit na vás a doufat, že se tu třeba najde někdo, kdo s tím má zkušenosti. Popř co bych mu mohla dát nebo udělat, aby to bylo lepší. Děkuju moc.
A nemáte možnost dojet na veterinární pohotovost? Určitě bych ho dala zatím někam do tepla
Bunnies- Prašné seno nemá, má takové granulky speciální. Taky mě napadlo jestli to není podestýlkou, ale myslím že ne, má totiž i průjem. Tedy včera ho měl…
Irinka- No nemáme auto a jsem teď hlavně sama doma až do zítra… :/ Už jsem ho dala na teplejší místo.. Nějaké vitamíny, ovoce zelenina, něco co mu víc pomůže?
http://www.kralici.cz/pages.asp?… - tady jsou informace o nemocích u ušáků. slyšela jsem i o alergii na seno. Můj předchozí králíček měl Pasteurelózu ![]()
Na průjem žádné šťavnaté krmivo!! dietku nasadit- jen seno (neboli tvé granulky), suché krmivo (granule, směska) a vodu.
Jojo, má tam jen granulky a seno. A samozřejmě vodu. Takže víc dělat nemůžu?
Měl úplně zalepený nosík, hrozně chrchlal a postupně mu odešly i orgány, začal mít abcesy a tak jsme ho raději uspali. Veterinář chtěl nasadit antibiotika, ale už nebyl nejmladší a měl to docela rozsáhlý a antibiotika by už asi nezvládl - ničí jim střevní mikrofloru, která je u králíčků velmi důležitá
O té alergii jsem taky slyšela, i když teda u křečků, ale tady je divný ten hnis, myslím, že kdyby to byla alergie, byla by to „jen“ rýma, ale nevím, jistá si taky stoprocentně nejsem.
To je mi moc líto…
Doufám, že ten můj je opravdu jen nachlazený, je to ještě miminko naše…
Předevčírem jsem nad ním na chvilku otevřela ventilačku a uvědomila jsem si to asi za pět minut. Ale ta chvilička asi stačí… :/ Aspoň si to budu pamatovat. On teda nechrchlá vůbec, jen občas si pšikne a má v tom čumáčku tu rýmu..
http://www.kralici.cz/archiv.asp?… tady vyprávěj zkušenějších králíkářky o rýmě…nečetla jsem to celé, jen projela, ale určitě bych zašla k veterináři. Nevim jestli králík může mít jen tak rýmu…
Určitě nejpozději zítra na veterinu zajít a uvidíš. Je ten výtok z nosu čirý, nebo nějak zabarvený? Pokud tím, že začala „být hnisavá“ myslíš změnu barvy, tak to už by byly nejspíš bakterie a jsou potřeba antibiotika.
Držím palce, ať se přijde na příčinu a je brzy v pořádku. ![]()
Nemyslím si že by to bylo tou ventilačkou. Králíček má srst a musí něco málo vydržet. My teď máme dvě miminka králičí doma od jedné chovatelky. Měla je v kotci v „garáži“ a my je teď máme na velký chodbě, kde netopíme a je tam 16 stupňů. Naopak by jim spíš vadilo být v obýváku, kde to vytápím na 23 stupňů. Takhle nemají tak velkou teplotní změnu. Máme je teď čerstvě od úterý
…Problém by ovšem byl pokud by byli v průvanu, ale ty jsi jen krátce vyvětrala. Máš ho přeléčený proti kokcidioze a naočkovanýho?
Naočkovaný je proti všemu… No už jsem volala ségře, odveze mě na veterinarni pohotovost. Tak doufám, že to nic nebude… ![]()