Zakrslý králík má rýmu, která začala být hnisavá

87
23.12.12 14:03

Zakrslý králík- Prosím o radu

Dobré odpoledne,
máme doma zakrslého králíka, je starý tři měsíce. Už má druhým dnem rýmu, která dnes začala být hnisavá. Samozřejmě že dr. v neděli neordinuje a já nevím, co mám dělat. Mám o něj docela strach. Pšiká a má v čumáku hleny. Chci se tedy obrátit na vás a doufat, že se tu třeba najde někdo, kdo s tím má zkušenosti. Popř co bych mu mohla dát nebo udělat, aby to bylo lepší. Děkuju moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1987
23.12.12 14:15

Co má za podestýlku a nemá prašné seno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4692
23.12.12 14:16

A nemáte možnost dojet na veterinární pohotovost? Určitě bych ho dala zatím někam do tepla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.12.12 14:19

Bunnies- Prašné seno nemá, má takové granulky speciální. Taky mě napadlo jestli to není podestýlkou, ale myslím že ne, má totiž i průjem. Tedy včera ho měl…

Irinka- No nemáme auto a jsem teď hlavně sama doma až do zítra… :/ Už jsem ho dala na teplejší místo.. Nějaké vitamíny, ovoce zelenina, něco co mu víc pomůže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
23.12.12 14:20

http://www.kralici.cz/pages.asp?… - tady jsou informace o nemocích u ušáků. slyšela jsem i o alergii na seno. Můj předchozí králíček měl Pasteurelózu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.12.12 14:22

Děkuju moc. A jak se projevuje ta pasteurelóza??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
23.12.12 14:23

Na průjem žádné šťavnaté krmivo!! dietku nasadit- jen seno (neboli tvé granulky), suché krmivo (granule, směska) a vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.12.12 14:24

Jojo, má tam jen granulky a seno. A samozřejmě vodu. Takže víc dělat nemůžu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
23.12.12 14:26

Měl úplně zalepený nosík, hrozně chrchlal a postupně mu odešly i orgány, začal mít abcesy a tak jsme ho raději uspali. Veterinář chtěl nasadit antibiotika, ale už nebyl nejmladší a měl to docela rozsáhlý a antibiotika by už asi nezvládl - ničí jim střevní mikrofloru, která je u králíčků velmi důležitá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4692
23.12.12 14:28

O té alergii jsem taky slyšela, i když teda u křečků, ale tady je divný ten hnis, myslím, že kdyby to byla alergie, byla by to „jen“ rýma, ale nevím, jistá si taky stoprocentně nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.12.12 14:29

To je mi moc líto… :( Doufám, že ten můj je opravdu jen nachlazený, je to ještě miminko naše… :( Předevčírem jsem nad ním na chvilku otevřela ventilačku a uvědomila jsem si to asi za pět minut. Ale ta chvilička asi stačí… :/ Aspoň si to budu pamatovat. On teda nechrchlá vůbec, jen občas si pšikne a má v tom čumáčku tu rýmu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
23.12.12 14:46

http://www.kralici.cz/archiv.asp?… tady vyprávěj zkušenějších králíkářky o rýmě…nečetla jsem to celé, jen projela, ale určitě bych zašla k veterináři. Nevim jestli králík může mít jen tak rýmu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
23.12.12 15:03

Určitě nejpozději zítra na veterinu zajít a uvidíš. Je ten výtok z nosu čirý, nebo nějak zabarvený? Pokud tím, že začala „být hnisavá“ myslíš změnu barvy, tak to už by byly nejspíš bakterie a jsou potřeba antibiotika.
Držím palce, ať se přijde na příčinu a je brzy v pořádku. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
23.12.12 15:05

Nemyslím si že by to bylo tou ventilačkou. Králíček má srst a musí něco málo vydržet. My teď máme dvě miminka králičí doma od jedné chovatelky. Měla je v kotci v „garáži“ a my je teď máme na velký chodbě, kde netopíme a je tam 16 stupňů. Naopak by jim spíš vadilo být v obýváku, kde to vytápím na 23 stupňů. Takhle nemají tak velkou teplotní změnu. Máme je teď čerstvě od úterý :srdce:…Problém by ovšem byl pokud by byli v průvanu, ale ty jsi jen krátce vyvětrala. Máš ho přeléčený proti kokcidioze a naočkovanýho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.12.12 15:24

Naočkovaný je proti všemu… No už jsem volala ségře, odveze mě na veterinarni pohotovost. Tak doufám, že to nic nebude… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný