Zaměstnavatel chce RČ manželky

Anonymní
31.8.22 13:21

Zaměstnavatel chce RČ manželky

Ahoj, prosím o radu. Muž nastupuje do nového zaměstnání, vyplňuje dotazník a překvapilo mě, že chtějí vyplnit rodné číslo manželky. Pochopila bych to jméno, nebo ještě kontakt pro nějaké případné krizové situace třeba. Ale rodné číslo? Jsem zaměstnaná, slevu na dani si na mě neuplatňuje. A i tak jsem měla za to, že když si někdo uplatňuje, tak se to vyplňuje i s RC do daňového přiznání, a není zapotřebí, aby nějaký cizí zaměstnavatel měl někde údaje o mě a mém rodném čísle. Má na to nárok dle zákona? Ani na nějaký rozumný důvod jsem nepřišla :nevim: prosím anonym…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
461
31.8.22 13:31

Hele, já bych se zkusila písemně zeptat - nač a proč potřebují moje RČ.

A žádný důvod mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4960
31.8.22 13:39

Já dávala muži taky, zaměstnavatel mu platí životní pojistku, kde mě uvedl jako „dědice“ nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
31.8.22 13:47

U je to chtěli taky. Jelikož hned při nástupu si vyplňovali papíry na daně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.22 14:08

@gebča mně právě taky ne :think:
@ProfZav tak to manželovi nic neplatí :)
@Ťarbík01 to je asi na vyživovanou manželku ne? Já normálně pracuji, doma nejsem :nevim: a tím pádem když si mě manžel neuplatňuje, nechápu, proč by to měl uvádět.

• Citovat
  • Upravit
35726
31.8.22 14:23

Nedala bych jim to. Není důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
31.8.22 14:35
@Anonymní píše:
@Ťarbík01 to je asi na vyživovanou manželku ne? Já normálně pracuji, doma nejsem :nevim: a tím pádem když si mě manžel neuplatňuje, nechápu, proč by to měl uvádět.

Prostě písemný dotaz = písemná odpověď.

Zdvořile, v klidu a míru :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
31.8.22 14:45
@Anonymní píše:

v daních se uvádí manžel/ka, i když není vyživovaný/á. Dokonce i zaměstnavatel se tam uvádí.
Děti se tam taky uvádí, i když si je neuplatňuješ.

Podle mě to je kvůli křížovým kontrolám finančáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35726
31.8.22 14:50
@Jarka K píše:
v daních se uvádí manžel/ka, i když není vyživovaný/á. Dokonce i zaměstnavatel se tam uvádí.
Děti se tam taky uvádí, i když si je neuplatňuješ.Podle mě to je kvůli křížovým kontrolám finančáku.

Manželka se uvádí jen když uplatnujes slevu, jinak ne. Zaměstnavatel se tam taky neuvádí, jen jsou jeho iniciály na příloze potvrzení zdanitelnych příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
31.8.22 15:02
@Jarka K píše:
Děti se tam taky uvádí, i když si je neuplatňuješ.Podle mě to je kvůli křížovým kontrolám finančáku.

Já teda manžela v daňovém přiznání neuvádím, děti taky ne - slevu na ně uplatňuje manžel… a pokud si vybavuju, je tam kolonka jen na vyživované děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42009
31.8.22 15:10
@JancaS84 píše:
Manželka se uvádí jen když uplatnujes slevu, jinak ne. Zaměstnavatel se tam taky neuvádí, jen jsou jeho iniciály na příloze potvrzení zdanitelnych příjmu.

Manžela do daňového přiznání píšu + to, že je OSVČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
31.8.22 15:17

Na tiskopise Prohlášení poplatníka je kolonka pro údaje o manželce (včetně RČ), která se vyplňuje v případě, že jeden nebo druhý uplatňuje děti. Ale prohlášení by si měl manžel vyplnit sám. Dotazník má zřejmě univerzální pro všechny zaměstnance. Těžko si bude dělat pro každého zvlášť. Údaje o manželce jsou potřeba také v případě, že přijde na zaměstnance exekuce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat