Co si může zaměstnavatel dovolit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.2.16 17:45

Mně se to zdá divný, o pokusu otěhotnět se zaměstnavatel vůbec nemusí dozvědět, na neschopence není nikde uvedena diagnóza (na dokladech od zaměstnavatele). Co kdyby jsi měla chřipku? Známá byla na PN od začátku těhotenství (vlastně už při snažení) a zaměstnavatel se to dozvěděl až když byla v 6. měsíci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.16 17:48
@Anonymní píše:
Mně se to zdá divný, o pokusu otěhotnět se zaměstnavatel vůbec nemusí dozvědět, na neschopence není nikde uvedena diagnóza (na dokladech od zaměstnavatele). Co kdyby jsi měla chřipku? Známá byla na PN od začátku těhotenství (vlastně už při snažení) a zaměstnavatel se to dozvěděl až když byla v 6. měsíci.

Cha-cha. Úplně stačí, je na neschopence uvedeno razítko z gynekologie :lol:

• Citovat
  • Upravit
1436
15.2.16 17:49
@Anonymní píše: Je tady hodně diskuzí o tom, jak se zachovat vůči zaměstnavateli. Fér, nefér, oznámit mu, že ses snažíme o dítě?

Fér by bylo zaměstnavateli říct, že tu teď dva roky nebudu a nějak se s ním domluvit. Jenže to naráží na bariéru předpisů, v podstatě se ani domluvit nesmíme. Proto to děláme takhle, fér nefér, vlastní přežití má přednost :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.16 17:49
@Jar Jar píše:
Fér by bylo zaměstnavateli říct, že tu teď dva roky nebudu a nějak se s ním domluvit. Jenže to naráží na bariéru předpisů, v podstatě se ani domluvit nesmíme. Proto to děláme takhle, fér nefér, vlastní přežití má přednost :-)

Jenže ty nevíš, zda umělé oplodnění se zadaří, nebo ne :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1436
15.2.16 17:52
@Anonymní píše:
Jenže ty nevíš, zda umělé oplodnění se zadaří, nebo ne :nevim:

To ne - proto je taky nemoudré o tom něco předem rozhlašovat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.16 17:54
@Jar Jar píše:
To ne - proto je taky nemoudré o tom něco předem rozhlašovat :-)

No a právě proto se mě nechce dávat účtařce doklady, po kterých jí nic není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.16 17:54
@Anonymní píše:
Cha-cha. Úplně stačí, je na neschopence uvedeno razítko z gynekologie :lol:

A s praktickým lékařem se nedá domluvit? Neschopenka se pak jen převede na gynekologii (až třeba po pár měsících). Většina lékařů chápe, že neschopenka z gynekologie může v práci pěkně zavařit a stačí jim zpráva od gynekologa.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.16 17:58
@Anonymní píše:
A s praktickým lékařem se nedá domluvit? Neschopenka se pak jen převede na gynekologii (až třeba po pár měsících). Většina lékařů chápe, že neschopenka z gynekologie může v práci pěkně zavařit a stačí jim zpráva od gynekologa.

Jenže praktický lékař ti musí dát diagnozu. A tu určuje instituce, ve které se léčíš. Takže obejít to nelze. Jediné, co mohou na reprodukčním udělat, je to, že tam dají razítko gynekologie, ne reprodukční centrum. Ale jelikož je na neschopence razítko ústavu, tak je to houby platno a zvědavé účtařce jsou hned jasná fakta.

• Citovat
  • Upravit
16287
15.2.16 18:09
@Anonymní píše:
Já taky nechápu důvod. Účtařku tyto doklady zajímají přesně od data, kdy jsem nastoupila na neschopenku. A k čemu to potřebuje? Nechápu. Nikdy se mě nestalo, že by předchozí zaměstnavatel chtěl příjmy z minulého zaměstnání, k ničemu jim to není.
Účetní potřebuje znát rok zpětně, kolik dnů jsi byla nemocná a kolik dnů jsi měla zdanitelný příjem (nejsem účetní, ale takto nějak to je, kvůli nějakým jejich výpočtům a evidencím). Pokud ti tedy smlouva skončila, jakmile jsi šla na neschopenku, tak jí prostě údaje o tomto období chybí, ale mělo by jí stačit čestné prohlášení, kde uvedeš, kolik dnů jsi byla v pracovní neschopnosti a zda jsi měla nebo neměla zdanitelný příjem (případně potvrzení nevím, od pojišťovny, od OSSZ?). Konkrétní příjem by ji zajímat neměl. Možná jí tedy jde pouze o doložení té doby, a nějaká diagnóza jí je úplně ukradená :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.16 18:14
@Anonymní píše:
Jenže praktický lékař ti musí dát diagnozu. A tu určuje instituce, ve které se léčíš. Takže obejít to nelze. Jediné, co mohou na reprodukčním udělat, je to, že tam dají razítko gynekologie, ne reprodukční centrum. Ale jelikož je na neschopence razítko ústavu, tak je to houby platno a zvědavé účtařce jsou hned jasná fakta.

Diagnózu na část PN, kterou odevzdáváš zaměstnavateli lékař (ani praktický) psát nemusí (většina lékařů ji tam nepíše). Diagnóza je napsaná na části, kterou si necháváš pro případ kontroly. Domluv se s praktickým lékařem dopředu zbytečně se stresuješ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.16 12:52

Děvčata, dnes proběhla malá rozcvička se zaměstnavatelem :mrgreen: Šla jsem k zubaři, byla jsem tam objednaná dva měsíce dopředu a ohlásila jsem mu to týden dopředu. Odcházela jsem dnes kolem 9.00, objednaná kolem 9.45. JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ ten vyváděl! Co si to jako dovoluji odcházet v pracovní době a jestli si chci jít cestou nakupovat a tak? Nebyla jsem mu schopná vysvětlit, že zubaři si určují termíny sami, ne pacient. Že se nejdu flákat, ale prostě potřebuji jít k zubaři, byl vzteklej jako čert.

Už to vidím v živých barvách, když bych se chovala férově a oznámila mu, že chceme jít na reprodukční. To už rovnou můžu jít na pracák :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat