Zaměstnavatel končí a co dál?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zaměstnavatel končí a co dál?
Ahoj holky ![]()
chtěla bych poradit jak to bude v mojí situaci…
Jsem ve 25tt, odpracováno mám 2 roky, takže 280dní splnuji.
Pracovala jsem v obchodě kde jsem měla smlouvu na dobu určitou do 31.12.2012, od října jsem na neschopence kvůli rizikovce a muj zaměstnavatel jelikož je to malý obchod ve vesnici skončil s podnikáním a dal obchod do pronájmu. Tím pádem smlouva mi u něho skončila, ale jsem v ochranné lhutě 180 dní.
Chce po mě abych mu podepsala výpověd k tomu 31.12.2012, nechápu proč když mi to automaticky končí a ted nevím jak to bude s mateřskou kdo mi ji bude platit a co se zdravotním a soc. pojištěním? To všechno i mateřskou mi bude platit OSSZ? Protože by měl zaměstnavatel platit první pul rok. ![]()
Můj zaměstnavatel jde mimo zákony, moc se v nich nevyzná, dělal mi problémy když sem mu nesla neschopenku mi ji vracel a řekl že mi dává ústně výpověď což neexistuje a navic v pracovní neschopnosti nemuže jelikož jsem chráněná a navíc těhotná…to mi řekly na sociálce a na pracáku osobně ředitelka. Nechtěl mi prostě tu neschopenku vzít ale já jsem mu vyhrozila inspekcí práce a toho se zalekl a ustoupil, nebo má v papírech bordel, nedával výplatní pásky, peníze dával do ruky, a to minimální mzdu 7900kč nám dával a načerno 600kč k tomu takže celkově 8500. Docházku žádnou neměl, ale byla sem ráda že mám nějakou práci ![]()
Děkuji za Vaše rady a zkučenosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak pokud máš neschopenku platí to stát pak budeš mít teda mateřskou a rodičák následně takže to platí zase stát jen se nemáš teda kam vrátit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to máš pravdu, pak si budu muset hledat nové zaměstnání
ale co už…chci si udělat při mateřské ještě školu tak uvidíme co bude za 3 roky.
Bála jsem se abych nemusela jít ted na pracák a tím ztratila nárok na mateřskou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč na pracák když máš neschopenku tu můžeš mít až do nástupu na mateřskou to jest 8až6týdnu před porodem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám podobný dotaz, akorát já už teda na mateřské jsem a hned po nástupu na ni, jsem zjistila, že firmu koupil někdo jiný a že všichni dostali výpověď (tedy že já ji dostanu hned po ukončení rodič. dovolené) ale mám tam ještě nevybraných cca 22 dní dovolené - jedna varianta byla, že mezi mateřskou a rodičovskou si tu dovolenou „vyberu“ a pak až půjdu na rodičovskou, ale to mi řekla mzdová účetní, že v ten okamžik by mi ukončili prac. poměr (což je stejně jedno, když se nebudu mít kam vrátit) no a nebo až po rodičovské, ale to dost silně pochybuju, že by mi to proplatili za 3 roky kdy ukončím PP.
Co ted s tím? ![]()
- Citovat
- Upravit
@SonaBN píše:
Mám podobný dotaz, akorát já už teda na mateřské jsem a hned po nástupu na ni, jsem zjistila, že firmu koupil někdo jiný a že všichni dostali výpověď (tedy že já ji dostanu hned po ukončení rodič. dovolené) ale mám tam ještě nevybraných cca 22 dní dovolené - jedna varianta byla, že mezi mateřskou a rodičovskou si tu dovolenou „vyberu“ a pak až půjdu na rodičovskou, ale to mi řekla mzdová účetní, že v ten okamžik by mi ukončili prac. poměr (což je stejně jedno, když se nebudu mít kam vrátit) no a nebo až po rodičovské, ale to dost silně pochybuju, že by mi to proplatili za 3 roky kdy ukončím PP.Co ted s tím?
Já jsem nastoupila čerpat dovolenou ve stejný den jako RP, tak jsem pak jeden měsíc brala dvě výplaty - za dovču a plus i za RP…
- Citovat
- Upravit
@SonaBN píše:
@Gibbo a to jde mít zároveň rodičovskou i čerpat dovču???
No mě to v únoru šlo, tak si myslím, že by to mělo jít i teď, že žádné změny nebyli… NOrmálně dáš vědět do práce, že chceš čerpat dovolenou hned po skončení PPM a hotovo… A zároveň si oběháš RP na socce…
- Citovat
- Upravit
Takže když půjdu ted v unoru vyridit rodicak a zeptam se tak by mi mela rict zda to jde a nebo ne.. a pokud jo, tak jen zavolat do prace, jo?
- Citovat
- Upravit
@SonaBN píše:
Takže když půjdu ted v unoru vyridit rodicak a zeptam se tak by mi mela rict zda to jde a nebo ne.. a pokud jo, tak jen zavolat do prace, jo?
No já se neptala, řešila jsem to v práci… Se mě zeptala na tu dovču, to jsme takhle dohodli a pak jsem si na socce zařídila jen ten RP… Vždyť při RP se dá i pracovat, tak proč ne čerpat dovolená…
![]()
- Citovat
- Upravit
To by bylo super, protože přece jenom peníz navíc se vždycky hodí… Zkusím se zeptat, ale v práci asi ne, páč teď tam nikdo nic neví.. jedna účetní ti řekne že můžeš a druhá že ne, zkusim se zeptat nejdřív na UP a potom to kdyžtak budu řešit přímo s šéfem…
- Citovat
- Upravit
@SonaBN pokud v tom nebyla změna, jakože asi ne, tak při konci mateřský zažádáš o o čerpání řádné dovolené v návaznosti na mateřskou dovolenou a poté o rodičovskou dovolenou do určitýho věku dítěte. Vůbec to nesouvisí s pobíráním rodičovského příspěvku, který budeš brát hned v návaznosti na mateřskou a který můžeš pobírat i jinou dobu, než nahlásíš zaměstnavateli rodičovskou dovolenou - já to tak i mám.
No a jestli by ti v tom mezidobí mohl dát výpověď, to fakt netuším, o dovolenou tě připravit ale nemůže a máš na ní nárok i za dny mateřský dovolený, nejenom co ti předtím zbylo v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martysek
Takže tak: 10.1.2013 budu poslední den na mateřské, od 11.1.2013 bych měla nastoupit rodičovskou dov. - to znamená, že bych si 10.1.2013 měla zavolat do práce, že si chci vybrat všechnu zbylou dovolenou (samozřejmě se zeptat kolik dní ji mám - do kdy) a pak od toho dne - plácnu teď třeba od 10.2.2013 vyřizovat rodičák???
- Citovat
- Upravit
@SonaBN rodičovský příspěvek budeš pobírat od 11.1., hned po skončení mateřský. Stejně tak bys 11.1. nastoupila v práci řádnou dovolenou po nějaký počet dní - zůstatek co jsi měla plus co ti naběhlo za dobu mateřský, to si musíš spočítat a k dalšímu dni nahlásit nástup na rodičovskou dovolenou.
Všechno bych to řešila s předstihem a ne až toho 11. ledna.
Případně si zkus napsat do nějaký právní poradny, jestli ti při tom čerpání řádný dovolený, než nastoupíš na rodičovskou můžou dát výpověď, to fakt nemám tušení, jestli jde nebo ne, případně jestli by to na něco mělo vliv.
Jinak když si tu dovolenou teď nevybereš, tak je povinný ti jí schovat až do skončení rodičáku a umožnit čerpání poté, nepropadne ti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SonaBN píše:
@Martysek
Takže tak: 10.1.2013 budu poslední den na mateřské, od 11.1.2013 bych měla nastoupit rodičovskou dov. - to znamená, že bych si 10.1.2013 měla zavolat do práce, že si chci vybrat všechnu zbylou dovolenou (samozřejmě se zeptat kolik dní ji mám - do kdy) a pak od toho dne - plácnu teď třeba od 10.2.2013 vyřizovat rodičák???
Dovolenou i RP nastoupíš ve stejný den… A zároveň Ti poběží oboje…
- Citovat
- Upravit