Zaměstnavatel nesouhlasí s dovolenou

8996
19.3.12 13:21

Zaměstnavatel nesouhlasí s dovolenou

Co dělat, když zaměstnavatel odmítne poskytnout dovolenou zaměstnanci? Sice podle zákona má každý zaměstnanec právo na dovolenou, ale co dělat když o tom nechce zaměstnavatel ani slyšet? Dá se nějak bránit aniž by tím dotyčný riskoval ztrátu zaměstnání? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
19.3.12 13:27

ono sice zaměstnanec má nárok na dovolenou, ale v podstatě to má být tak, že termín dovolené určí zaměstnavatel. Víceméně je libovůle zaměstnavatelů, když se ptají na termíny zaměstnanců…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
19.3.12 13:29

Gabinka1: To by mi ani tak nevadilo, ale zaměstnavatel nesouhlasí s žádnou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
19.3.12 13:29

No, ono je zákonem dané, že zaměstnavatel určuje, kdy zaměstnanec bude čerpat dovolenou. Jedná se o 4 týdny (respektive 20 dní). Minimálně 10dní si zaměstnavatel může určit sám, o té druhé polovině se většinou dohodnou. Alespoň u nás to tak fungovalo, moc se s tím dělat nedalo a například nějaké dohody dovolené ze strany zaměstnavatele ze dne na den moc možné nebyly. O nějakém zájezdu na poslední chvíli jsem si mohli nechat zdát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
19.3.12 13:31
Lynette píše:
Gabinka1: To by mi ani tak nevadilo, ale zaměstnavatel nesouhlasí s žádnou dovolenou.

Lze hlásit třeba na Úřad práce. Již jsem se s tím taky setkala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
19.3.12 13:33

Trojlístek: A pomůže to? Je potřeba k tomu nějaký důkaz že zaměstnavatel dovolenou odmítá dopřát? A nevyhodí pak toho dotyčného kvůli tomu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.3.12 13:38

Dovolena je sice od slova dovolit se, ale kazdopadne mas statem uzakonenou dovolenou a jeji cerpani, takze ze o ni zamestnavatel nechce slyset je tak na nahlaseni na inspektorat prace. Takze bych o dovolenou pozadala pisemne a nechala si zadost potvrdit.

My treba museli dovolenou do konce roku, hlavne tedy na leto, nahlasit od konce unora. Pracuji v nadnarodni nemecke firme a od 35 let veku zamestnance mame narok na 29 dni dovolene za rok…

• Citovat
  • Upravit
3200
19.3.12 13:38
Lynette píše:
Trojlístek: A pomůže to? Je potřeba k tomu nějaký důkaz že zaměstnavatel dovolenou odmítá dopřát? A nevyhodí pak toho dotyčného kvůli tomu?

Na zaměstnavatele přijde kontrola z Úřadu bezpečnosti práce (myslím, že ÚP nedělá kontroly, ale jistá si nejsem) a oni samozřejmě neřeknou, že jdou na udání, nicméně pokud zaměstnavatel dělá problémy s čerpáním dovolené, tak budou kontrolovat cíleně tohle a jemu to bude jasné. A ne, nemůže Tě za to vyhodit, že jsi ho udala, ale může si najít jinou záminku k rozvázání PP (např. pro nadbytečnost s odstupným), nebo Tě bude tak deptat, že radši odejdeš sama.

Jinak je jeho povinnost Ti umožnit čerpat dovolenou, termín čerpání ale může ovlivnit, čili to není tak, že přijdeš a jen oznámíš, on s tím musí souhlasit. Jestli ale neumožňuje čerpat nic, tak s ním asi domluva nebude, co?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8939
19.3.12 13:40

Jak bylo napsáno, zaměstnanec má právo na dovolenou, ale zaměstnavatel dovolenou nemusí poskytnout, jen ke konci roku se musí dovolená vybrat, ačkoliv se to občas neděje,ale ze zákona by to tak mělo být. Zákonem je ošetřeny třeba práce přes čas, tak musí povolit přestávku atd., ale myslím, že tady ti nic nepomůže :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996

Hanka: No ono je pěký že to nahlásí na inspektorát práce ale co mu to bude platné když tím poštve zaměstnavatele proti sobě a přijde pak o místo? To si nemůže dovolit. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
Lynette píše:
Trojlístek: A pomůže to? Je potřeba k tomu nějaký důkaz že zaměstnavatel dovolenou odmítá dopřát? A nevyhodí pak toho dotyčného kvůli tomu?

U nás pomohlo, vyhozený nikdo nebyl. Chtěla jsem to písemně. A hodně dlouho se kolem nás chodilo po špičkách. Ale je pravda, že nepřímo znepříjemňovat život zaměstnavatel může. Někteří zaměstnavatelé si myslí, že mohou všechno - nemohou. Ale chce to odhodlání a pevné nervy. Písemně mi to samozřejmě nikdo nedal, ale už to, že se ÚP začal zajímat bylo pro zaměstnavatele nepříjemné. Jako já jsem pro loajalitu, ale „ocaď pocaď“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
19.3.12 13:42

urcite,jak pise Hana pozadat pisemne a chtit pisemne vyjadreni ,kazdopadne mas narok na 2 tydny v kuse,poklud se to nezmenilo,zbytek Ti muze jakkoli rozdelit

• Citovat
  • Upravit
11051
19.3.12 13:44

Každý takový podnět bude mít reakci, s tím počítej. Taky jsem se bála o místo, splátky na krku atp. s čím se každý ohání. Ale já jsem celkově člověk, který si v tomto ohledu nenechá nic líbit. Záleží na každém. Ale taky nemám ráda, když se někomu něco nelíbí a nic s tím nedělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.3.12 13:44
Lynette píše:
Hanka: No ono je pěký že to nahlásí na inspektorát práce ale co mu to bude platné když tím poštve zaměstnavatele proti sobě a přijde pak o místo? To si nemůže dovolit. :(

Ono by stacilo pisemne si pozadat o dovolenou dle Zakoniku prace, pridat tam ty urcite paragrafy a pozadovat v pripade neposkytnuti dovolene pisemnou odpoved.

Pokud dela ciraty s dovolenou, tak bych se na ferovku hodila marod.
Pro boha co je to v dnesni dobe za firmu?

Kdyby to bylo nekde v Číně, tak se nedivim. Ted jeste zbyva zamestnavat jeste deti necerno… :zed:

• Citovat
  • Upravit
11051
19.3.12 13:46

A taky hodně záleží jak jsi v práci šikovná a pro zaměstnavatele nepostradatelná… Každý takový borec se rád ohání jak jsou všichni nahraditelní - nejsou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat