Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Hele jestli ste se dohodli a u soudu uz je to podepsané, otec v klidu, tim padem dite bez tlaku a v klidu, tak bych ty dva dny (defacto dve odpoledne nez přijde ze skoly do spánku) nechala byt.
Kvůli tomu bych dalsi bitvu nerozhanela. Tahat kluka po psychologach, otec zase zacne tlacit a kluk se zvencne. Kolik je synovi? Brzy bude nejspíš ve veku, kdy si sam bude moct říct, jak to chce. Nedělej ze sebe matku ze Šalamounova pribehu, netrhej dítě vedví…
Kolik mu ted je let?
Přijde mi, dle toho, co píšeš, že asi kolem deseti?
Už to bude velký kluk, ted bych ho v žádném případě kvůli dvěma dnům netahala po psycholozích, ani kvůli tomu nevyšilovala, nedělala problémy.
Nech to tak jak je, užívej si dny se synem.
Vzhledem k tomu, že brzo půjde do puberty, připravovala bych se pomalu na to, že ho budeš muset „pustit“, bude mít svoje kámoše, svůj život, první lásky.
Co jsem viděla u kamarádek, kluci bývají jiní, než byla moje dcera, bývají víc uzavření, možná nebude chtít žádnou střídavku a vybere si rodiče, kde bude mít víc klid a moct si žít po svém.
Připrav se na to, že to může být i otec.
Pokud už ted Ti ta představa nedělá dobře a cítíš, že budeš opět angažovat psychology a kdoví koho, doporučila bych pracovat na sobě, psychologa navštěvovat kvůli sobě.
Celkově na mě působíš poněkud labilně, ale to asi víš sama.
@Tosidelassrandu Tak rozsudek asi ještě v ruce nemám, když byl soud předevčírem.
@free333 Já se s otcem chtela domluvit celou dobu, nikdy jsem nedelala problemy, vím, že syn u me chtel být nastejno a kvuli otci, ze z nej ma mindrak, zacal rikat, ze nechce. Ty bys to tak nechala, kdybys vedela, ze tve dite rika neco jen proto, ze se boji otce a pritom to tak neciti? Nevim. Hlavne me zajimalo, jestli mi muzou odepirat styky jen proto, ze jsem kuracka. Coz zjevne nemuzou. Je to totalni blbost, jako tu par lidi pise, ale bohuzel se tak stalo. Tak nevim, co je na tomhle labilniho. Kdyz otec potrebuje mit navrh a kvli tomu je na syna hnusny a syn se boji rict svuj nazor. To by se asi nelibilo zadne z vas tady. A kdyby Vam odepreli styk jen proto, ze jste kurak, taky asi ne. Je to postavene na hlavu, co se stalo v soudni sini a absolutne jsem soudkyni nepochopila. Mam to tedy nechat byt, kdyz vim, ze je to tak jen kvuli tlaku otce na syna? Ze kvuli nemu prichazim o cas s nim? Hlavne ono by slo jakoby o dva dny, o dve stredy, ale kdyz to hodim na papir a vybarvim dny kdy je syn u me a kdy u otce, vychazi to momentalne cca 14 celych dni u otce (je to bez dni kdy ho predavame) a u me 8 celych dni. Takze i po pridani soudem tech dvou dni, by byl u otce vic. Ja ale zadala jen ty blbe dva dny a tak by to i zustalo. Otec nebyl schopen na to pristoupit za zadnou cenu, dokonce byl schopen i soudkyni lhat. Tak nevim, zda je toto uplne v poradku. Ale dekuji vsem za laskyplne rady plne pochopeni.
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu Tak rozsudek asi ještě v ruce nemám, když byl soud předevčírem.
Tak si ho pak přečti, hlavně odůvodnění. Určitě to nebude opřené o kouření
@Anna766 Ano dekuji. Je to blbost. Ale stalo se tak. Bohuzel to neni muj vymysl a proto, ze se toto opravdu stalo, me zajimalo co mam delat a zda vubec jen proto, ze jsem kuracka, mohla nepristoupit na muj navrh styk rozsirit? Kdyz puvodne byla rozjeta proti otci a nechapa proc na to ON nechce pristoupit.. a pak takto otocila jen proto, ze jsem kuracka a chtela po me, abych navrh stahla.
@Lama Lama To si taky myslim. Pak ale tam neni duvod, proc by styk nerozsirila. Myslim, ze tam bude jen proste ze se syn sveruje do stridave pece rodicu v intervalu takovem, jaky nyni probiha.. A ze mame navstivit mediatora. Asi nic jineho.. No jsem zvedava, jak rozsudek bude vypadat..
Protoze se tam vazne nic jineho nestalo a opravdu zadny duvod k tomu, aby mi nepovolila rozsireni, nebyl. Ale vim ze hlavne musim pockat na ten rozsudek.. Jen proste pro me je hrozne tezke pochopit, ze se to vse seypalo jen proto, ze jsem kuracka. Ani ji nezajimali podrobnosti, nic. Proste prvni jela do otce, ze nechape co je za problem styk jeste takto rozsirit a jak rekl ze kourim, jen se me zeptala: KOurite? Rikam ano. A uz to jelo. Uz rikala, ze teda ceka ze to stahnu atd atd… ![]()
@Anonymní píše:
@Lama Lama To si taky myslim. Pak ale tam neni duvod, proc by styk nerozsirila. Myslim, ze tam bude jen proste ze se syn sveruje do stridave pece rodicu v intervalu takovem, jaky nyni probiha.. A ze mame navstivit mediatora. Asi nic jineho.. No jsem zvedava, jak rozsudek bude vypadat..Protoze se tam vazne nic jineho nestalo a opravdu zadny duvod k tomu, aby mi nepovolila rozsireni, nebyl. Ale vim ze hlavne musim pockat na ten rozsudek.. Jen proste pro me je hrozne tezke pochopit, ze se to vse seypalo jen proto, ze jsem kuracka. Ani ji nezajimali podrobnosti, nic. Proste prvni jela do otce, ze nechape co je za problem styk jeste takto rozsirit a jak rekl ze kourim, jen se me zeptala: KOurite? Rikam ano. A uz to jelo. Uz rikala, ze teda ceka ze to stahnu atd atd…
což podle mě prostě pravdou nebude. Spíš se na to nějak upínáš a tím si škodíš. Zcela jistě v tom odůvodnění budou uvedené jiné relevantní důvody, tak na ty se zaměř, ikdyž je otázkou, zda si je budeš schopná připustit…
@Big boss Kdyby chtel jen soumernou stridavou peci, tak ano. Ja mu ho nikdy nechtela sebrat, rozesla jsem se ja a od zacatku jsem resila stridavku. On mi od rozchodu vyhrozoval, jak mi ho vezme atd. To me by ani nenapadlo. A kdyby se dostal do problemu a pak se z nich vyhrabal (nic nezakonneho atd) tak bych rozhodne neockovala syna. Kdyby syn chtel u nej byt stejne jako u me, ano, nemela bych problem. A toto vim, opravdu jiste. Protoze jediny, kdo od rozchodu dela probemy, jen on. Ja mu ustupuju i kdyz se on takto choval vzdy, nikdy me ani nenapdalo mu rict ze syn bude jen u me. Narozdil od nej.
@Uslava Moc děkuji, asi ano. Já takto o tom i přemýšlela i jsem se o tom bavili s advokátkou, že opravdu jaký otec je a jak se u něj syn cítí atd, podle toho i co mi syn doma říká, tak to pravděpodobně nebude zas tak dlouho trvat a syn si řekne, co opravdu chce.. Ale až se ho přestane bát no.. Až bude mí odvahu na to, se mu postavit.. Ale i tak to bude ještě doba.. Kor když z něj syn má takový vítr.. O to déle mu potrvá, se otce přestat bát.. Ale asi mi opravdu nezbyde, než vyčkat. Hlavně uvidím, jak sesmosila ten konečný rozsudek.. Na to jsem docela zvědavá. Vím, že to otec dělá jen proto, aby měl asi navrch.. Ale i tedy doufám, že se třeba nějak dobře vyvrbí ty terapie, že třeba pak na to přistoupí… Když jsme na ně šli před dvěma lety poprvé, taky mu to hodně pomohlo a pak krásně styky začal navyšovat.. Tak snad.. Syna tím teď určitě zatěžovat nebudu vůbec.
Jen mě prostě hrozně mrzí, že to zprvu opravdu vypadalo, že mi návrh schválí, protože sama soudkyně nechápala otce proč ne a pak mi to odmítla schválit opravdu jen proto, že řekl, že jsem kuřačka a že bychom se měli domluvit. Proto jsem ustoupila a přistoupila na dohodu bez navýšení střídavka.
Ale stejně jsem to do teď nebyla schopna pochopit a přijde mi to od soudkyně zcela mimo. Že mi v podstatě odepřela více styku na základě toho, že jsem kuřák.
Hlavně ani nikoho nezajímá, že syn je ve stresu z otce, protože se ho bojí a je jím zcela ovlivnitelný.. Nevím..
Každopádně moc děkuji za pochopení.
@Anonymní píše:
@Uslava Moc děkuji, asi ano. Já takto o tom i přemýšlela i jsem se o tom bavili s advokátkou, že opravdu jaký otec je a jak se u něj syn cítí atd, podle toho i co mi syn doma říká, tak to pravděpodobně nebude zas tak dlouho trvat a syn si řekne, co opravdu chce.. Ale až se ho přestane bát no.. Až bude mí odvahu na to, se mu postavit.. Ale i tak to bude ještě doba.. Kor když z něj syn má takový vítr.. O to déle mu potrvá, se otce přestat bát.. Ale asi mi opravdu nezbyde, než vyčkat. Hlavně uvidím, jak sesmosila ten konečný rozsudek.. Na to jsem docela zvědavá. Vím, že to otec dělá jen proto, aby měl asi navrch.. Ale i tedy doufám, že se třeba nějak dobře vyvrbí ty terapie, že třeba pak na to přistoupí… Když jsme na ně šli před dvěma lety poprvé, taky mu to hodně pomohlo a pak krásně styky začal navyšovat.. Tak snad.. Syna tím teď určitě zatěžovat nebudu vůbec.
Jen mě prostě hrozně mrzí, že to zprvu opravdu vypadalo, že mi návrh schválí, protože sama soudkyně nechápala otce proč ne a pak mi to odmítla schválit opravdu jen proto, že řekl, že jsem kuřačka a že bychom se měli domluvit. Proto jsem ustoupila a přistoupila na dohodu bez navýšení střídavka.
Ale stejně jsem to do teď nebyla schopna pochopit a přijde mi to od soudkyně zcela mimo. Že mi v podstatě odepřela více styku na základě toho, že jsem kuřák.
Hlavně ani nikoho nezajímá, že syn je ve stresu z otce, protože se ho bojí a je jím zcela ovlivnitelný.. Nevím..
Každopádně moc děkuji za pochopení.
Přečti si to po sobě ještě jednou. Otec navrhl, že byste se měli domluvit, soudkyně to odsouhlasila a zmínila mediaci.
Promiň, ale upínáš se k úplně špatným důvodům.
Vašeho syna je mi líto. Oba na něj tlačíte, u koho chce být a on říká to, co vy chcete slyšet.
Přečti si rozsudek, až přijde a res s otcem mediaci.
@Mall126 píše:
Já myslím, že syn každému z vás říká to, co chcete slyšet… Tobě, že je táta zlý a chtěl by být u tebe, otci že ty vykuřuješ a jemu to smrdí, tak že chce být s otcem. Je mi smutno, když se dospělí nedokážou domluvit a dělají z dítěte prostředníka. Měli byste si sednout, všichni tři, a zeptat se syna, jak si to přeje on. A pokud mu to takto vyhovuje, měla bys to respektovat.
Ja se pokousela domluvit s otcem kolikrat. Chtela jsem to probrat s obouma. Opravdu mockrat. Ale otec mi nikdy ani neodpovedel nebo to proste odsouval. A to mu take teda soudkyne vytkla. Rekla, ze se nema vyhybat reseni problemu a asi i proto zacala s tim mediatorem..
Mate tu vsichni pravdu. Jde o blbe dva dny (i kdyz jak jsem jiz psala, podle kalendarniho mesice je syn u otce +-15 dni a u me +- 8 dni (nepocitam ted dny predavani) coz uz celkem rozdil je. Proto i jsem chtela pridal alespon ty dve stredy.
Me nejvic trapi, ze kdyby bylo na synovi, uz davno by u me takto byl a ani by jsme to nemuseli davat k soudu. Nejhorsi je proste asi to vedomi, ze vim, ze jen kvuli otcovo nesouhlasu, u me proste není.
kdybych vedela, ze opravdu sam nechce, tak bych ho nenutila. Jenze kdyz vim, ze to jinak a jen a jen kvuli tomu, ze si to otec nepreje, je mi z toho proste smutno a prijde mi to zbytecny
jen proto ze musi mit otec navrh, prichazim uplne zbytecne o cas se synem. On rika, ze mu zalezi na tom co chce syn. Tak proc tedy, kdyz jsme mu rekli, ze zacne jezdit od stredy, nerekl: Tak dobre, pokud to tak chces. Tak to aspon zkusime.. a zpetne se ho mohl zeptat, zda mu to tak opravdu vyhovuje nebo chce radeji nechat ten rezim, co byl predtim… kdyby proste treba takhle.. Proc to tedy zamitl a synovi to rozmluvil? Tohle je strasne nefer:( vazne je mi z toho do breku. Kdyby nechtel delat problemy a byl schopen se domluvit, bylo by vse uplne v pohode uz davno.. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím všechny.Často chodívám pro rady do diskuzí na emiminu nebo jen tak čtu.. Dnes jsem již bezradná, proto jsem se zaregistrovala a zakládám tuto diskuzi. Věřím, že zde najdu nějakou radu na to, co mám dělat dál, případně nějaké typy na dětského psychologa a mediátora pro rodiče v Praze..
Můj příběh bude trochu delší a prosím bez odsuzování a názorů na to, co bylo. Jdu si pro radu, co mohu dělat teď pro to, abych mohla být se svým synem a vím sama moc dobře, co vše jsem udělala blbě.
Takže, začala bych asi tím, že když bylo synovi 6 rozešli jsme se s partnerem a syn nám by svěřen do střídavé péče. Já jsem se po čase dostala do tíživé životní situace, kde se mi prostě vše sesypalo a já to celkově nezvládla. (Není důležité co se stalo a proč, prostě to tak bylo.) V tu dobu jsem přišla i o práci a zkrátka jsem neměla zázemí ani peníze na to, se o syna starat. Tenkrát jsem přistoupila na to, aby byl syn na žádost otce svěřen do péče jemu s tím, že až se stabilizuji, vrátíme zpět střídavou péči. Tak to bylo i v rozsudku. (Ano, toto byla největší chyba v mém životě!!) Za synem jsem chodila a volala mu během té doby, co byl v péči u otce. Trvalo to necelý rok, než jsem si zvládla vše opravdu stabilizovat a dát do pořádku tak, abych měla jistotu, že se již nemůže nic stát a já jsem opět schopna se postarat jak o sebe, tak o syna. Tudíž jsem s tím šla za otcem který mi ale řekl, že mi syna prostě nedá. Přitom vždycky, když jsem se se synem viděla, byl syn veselý, šťastný, těšil se na mě, bylo to vidět, že prostě tam není žádný problém z synovo strany a otec se taky choval přátelsky. Syn chtěl ke mě začít zas jezdit, řekl to i před otcem. Ale otec s tímhle najednou nesouhlasil, zcela otočil a další návštěvu najednou už i syn tvrdil, že ke mě nechce. Změnila se i synovo komunikace přes telefon, začal být mlčenlivý, moc si nepovídal, nepsal mi jako dřív.. (Pak jsem se dozvěděla, že mu otec i zatajil několikrát, že jsem mu psala.. Často jsem volala, ale napsala jsem mu stejně vždy třeba na dobrou noc apod. - měl kvůli naší komunikaci svůj telefon, který mu otec začal brát..) A Proto jsem podala žádost k soudu na úpravu styků. Tam to proběhlo tak, že jsme dostali nařízeno jít na rodinnou terapii s bývalým partnerem (otcem syna) a jelikož mám nové zázemí apod., tak byly stanoveny dny, kdy jsem si malého mohla vzít, ovšem omezeně, s cílem styky navyšovat, aby se syn adaptoval. Už tenkrát jsem řešila, že otec v synovi rozvíjí syndrom zavrženého rodiče a se synem manipuluje, protože synovo chování se od doby, kdy mi otec řekl, že mi ho prostě dávat nebude, razantně změnilo.
Každopádně když byly ty styky nařízeny soudem, včetně té terapie, kam jsme docházeli, tak se s tím otec nějak musel smířit a na terapiích jsme se pak už vždy hezky na všem domluvili, on na vše přistoupil a syn najednou už neměl žádný problém a najednou zas ke mě jezdit chtěl. Zkrátka jakmile to přestalo vadit otci, syn se zcela odblokoval a bylo vše naprosto v pohodě.
No.. Navýšení jsme zvládli celkem rychle a během necelého roku byl u mne syn již téměř stejný čas jako u otce. Terapie nám po půl roce ukončili jako neúčelné s tím, že jsme naprosto nekonfliktní a na všem se domluvíme sami.Nyní chybí už jen dva dny v měsíci, které jsou ale bohužel znát a mě prostě chybí. Během celého dalšího roku jsem se s otcem několikrát pokoušela tyto zbylé dny do styků přidat a nastavit tím již zpět střídavou péči. Syn mi několikrát řekl, že by i chtěl. Ale pokaždé, když jsem to otci přednesla, buď nereagoval, nebo to odmítl momentálně řešit apod… Naposledy jsme to se synem zkusili o letních prázdninách, kdy jsem to otci oznámila při předávání syna. Opět to odmítl řešit s tím, že je unavený. Když byl syn za pár dní zas u mě, začal najednou říkat, že to přidat nakonec nechce, že mu takto být u mě stačí. Já ho nechci do ničeho nutit, ale vím, že je to jen a jen kvůli jeho otci, protože ON si to nepřeje a tak teď to syn říká taky. Syn mi často doma pláče, že je na něj otec bezdůvodně hnusný atd atd a že když je u něj, je raději celou dobu v pokojíku a hraje si sám.. Dokonce jsem našla sešítek v aktovce, kde si syn zapisuje dny, kdy je na něj otec hnusný a i mu sprostě nadává..
Dokonce je tam napsaný i den, kdy jsme otci řekli, že by syn chtěl začít ke mě jezdit o ten den dřív a je tam napsáno, že jakmile odešli s otcem do výtahu..a několik hvězdiček… Jenže to nemohu nikde použít, protože by to od něj syn schytal.
Když jsem pak otci řekla, proč se tomu vyhýbá a proč mi na to není schopen odpovědět, řekl, že na syna tlačim já a že mi to syn odkýval jen proto, aby měl klid a že mu to takto vyhovuje. Syn od té doby používá tu samou větu. Od té doby prostě zarytě říká, že to takhle stačí a že to chtěl jen kvůli mě. Přitom to má napsané i v tom svém sešítku!
Ale jen asi aby se otec nezlobil, nebo aby se mu zavděčil nebo já nevim, to prostě raději neřekne, že by to tak chtěl.
Snažila jsem se to dohodnout opravdu dlouho, ale bezvýsledně a tak jsem to podala opět k soudu. Návrh na toto poslední rozšíření a na střídavou péči.A TEĎ TA AKTUÁLNÍ DŮLEŽITÁ ČÁST!:
Soud byl včera dopoledne. Zprvu vypadalo vše slibně a soudkyně se celkem pouštěla do otce, že nechápe, proč má problém styk rozšířit o dva dny v měsíci, když se o syna staráme už tak dlouho zase ve stejné míře atd..*Asi si také říkáte, proč řeším dva dny, ale máme střídání tato:
Já lichý týden od čtvrtka odpoledne (po škole) do pondělního rána sudého týdne, a sudý týden od středy odpoledne do pátečního rána.
Otec v sudém týdnu od pondělního odpoledne (po škole) do středečního rána a pak opět od pátečního odpoledne (po škole) až do následujícího - lichého čtvrtka ráno.
Tzn., že u otce je téměř týden vkuse, když tráví víkend u něj a u mne je jen 3 celé dny, když tráví víkend u mne.
NEPTEJTE SE, PROČ TO MÁME TAKTO NASTAVENÉ. ZKRÁTKA TO TAKTO POSTUPEM ČASU VYPLYNULO A SYNOVI TO TAKTO VYHOVUJE A TÝDEN A TÝDEN STŘÍDAVKU NECHCE.No, Já požadovala po otci přidat ty poslední dvě středy v lichém týdnu.
Soudkyně tedy nechápala, proč s tím má otec problém a několikrát to také pronesla. Advokát otce řekl, že by mu to zasahovalo do práce (což je totální lež, když bych si ho já vyzvedla jen vždy v lichém týdnu o den dříve, nemá to absolutně jak zasahovat do jeho práce, což i sám po konci jednání, když jsem s ním mluvila, přiznal). Na to soudkyně řekla, že i kdyby to do práce zasahovalo, je v zájmu syna jeho povinností, si pracovní dobu upravit. Pak se zeptala ještě jednou a přímo otce, proč s tím tedy nesouhlasí a on řekl, že jedná v zájmu syna, že syn si to nepřeje a že si stěžuje, že kouřim apod.
Na to soudkyně otočila a zeptala se mě, jestli jsem kuřačka. Řekla jsem, že ano, ale že kouřim málo a ne doma, ale to už mě skoro ani nenechala dopovědět a spustila na mě, že bych teda měla přestat kouřit atd, že to asi není dobrý, že nejsme schopni se domluvit a že by jsme si s otcem měli zajít první k nějakému mediátorovi a já že bych měla svůj návrh tedy stáhnout. (Ano jsem kuřačka a on mě jako kuřačku poznal, ale kouřím opravdu velmi málo, většinou 3-5 cigaret denně a ne v přítomnosti syna, když už si jdu zapálit, tak když jsme venku, tak stranou nebo když jsme doma, tak na zahradu apod. Ale ex kvůli kouření dělal dusno vždycky..
Každopádně jak to tedy zprvu vypadalo, že budu mít vyhráno, tak jen proto, že jsem kuřačka, mi řekla, že tedy přepokládá, že svůj návrh nyní stáhnu a s otcem si najdeme nějakého mediátora, abychom se naučili komunikovat. Já se vždy s otcem na všem v klidu domluvim, to on se celou dobu vyhýbá nějaké komunikaci. Kdyby nedělal problémy a normálně se semnou domluvil na těch dvou blbých dnech v měsíci navíc, ani bych to nehnala k soudu. Dodávám, že já měla nastavené alimenty 2500,– měsíčně a ani ty bych nežádala o zrušení, kdyby mi nebojkotoval to poslední rozšíření styků se synem. To jsem mu i řikala. Já nemám zapotřebí dělat zbytečně komukoliv problémy, ale on to má bohužel asi jinak.
No, pro mne v tu chvíli bylo absolutně nemyslitelné, že bych to po takové době měla stáhnout a opět čekat, zda se otec obměkčí za x dalších měsíců na nějakých terapiích a pak to zkoušet podávat znovu, tak jsem tedy ustoupila a přistoupila na návrh otce, nechat styky tak, jak jsou teď, s tím, že je opět ve střídavé péči obou rodičů. Rozsudek je na dohodu, takže se nemohu ani odvolat a podmínkou je, že s otcem máme vyhledat toho mediátora nebo terapii.Takže, sice mám syna zpět ve střídavé péči, ale styky, dle mého návrhu rozšířené nejsou a to jen proto, že jsem kuřačka!! To jako vážně?
To snad ani nemůže soudkyně myslet vážně, ne?? A to říkala, že je v zájmu soudu, aby byl nezletilý v péči obou rodičů a aby se rodiče dohodli. Už to takhle trvá děsně dlouho a ona mi sebere dny se synem jen proto, že jsem kuřačka?
Jen dodávám, že sociální pracovnice, která k soudu přišla, nevěděla o našem případu vůbec, ale VŮBEC nic!! Prý dostala náš spis asi před měsícem, ale dost pravděpodobně se ani nenamáhala, si ho prostudovat.Tak vůbec nevím, co mám teď dělat. Ani se nikdo nenamáhal ani přemýšlet o tom, že by se zjišťovalo, jak to chce tedy ten syn, že by s ním měl třeba někdo mluvit, nějaký odborník… a otec prostě bude dál tvrdit, že syn nechce a syn dál nepřizná, že jo a bude dál tvrdit, že nechce, aby na něj nebyl táta naštvanej a zas hnusnej… Vážně nevím, co si počít! Přeci mám stejný nárok mít syna u sebe, jako otec.
Přemýšlela jsem, že to podám na sociálku s žádostí o prošetření, aby někdo prostě promluvil se synem, aby zjistili, jak to doopravdy je a jak to syn doopravdy chce.. Nebo že syna vezmu k nějakému dětskému psychologovi a pak s nějakým výsledkem, podám žádost o rozšíření styku znovu… Nevím, zda existují nějací zdarma, nebo se u každého hradí 2000,– za 50min..Přeci mi nemůžou takhle odepřít styk se synem proto, že jsem kuřačka!!???
Nevíte prosím, jak mám teď postupovat? Nemáte kontakt na nějakého mediátora nebo dětského psychologa..? Nebo někoho, kdo by mi s tím pomohl?Už takhle to trvá děsně dlouho a teď zas musím jen čekat, až tohle vše budeme mít za sebou, abych mohla žádost podat znovu.
Už nechci ztrácet čas se svym synem
kor když vím, že on by u mě být chtěl.
Ještě jen dodám, že jediná má špatná vlastnost je to lehké kouření. Nepiju vůbec, ani nic podobného, mám stabilní práci i bydlení a to vše už od té doby, co jsem se zas kompletně postavila na nohy a život si zas stabilizovala, se nic nezměnilo a nejspíš se dlouho ani nic nezmění. Není jediný důvod, proč mi ten styk odepírat, nebo proč s ním nesouhlasit.
Jsem jeho matka a že jsem kuřačka, snad není důvod, abych nemohla být se svým synem stejný čas, jako otec..:(
Proto moc prosím o rady, nebo kontakty, na koho se obrátit!Moc všem předem děkuji!!
Snad jsem na nic nezapomněla a napsala to aspoň trochu smysluplně..A moc prosím, bez jízlivých komentářů, o které vás nežádám.
Nečetla jsem celé, sorry.
K tématu, když jsem šla po rozvodu s miminem bydlet k rodičům, byl otec silný kuřák, všichni to věděli. Nikdo to nikdy neřešil, natož aby se to řešilo u soudu. ![]()
Kouřil dvacet a víc denně, před synem teda nikdy, spíš v práci a na procházkách se psem.