Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, minulý týden v pondělí jsem byla na laserové operaci očí v Lexumu v Praze. Pravé oko se rychle zahojilo, na něj vidím jako ostříž, možná až moc ostře. Levé oko to pořád „dotahuje“, ale pořád na něj vidím jako bych měla nasazenou špinavou kontaktní čočku, jestli mě chápete. Při kontrole po zákroku mi doktorka našla na tom levém oko nějaké „nánosy“, seškrábla je, viděla jsem o dost lépe, ale zase se to obnovilo. Prý mám tomu dát více času, ale mě zajímají vaše zkušenosti. Co se týká operace, tak s pravým problém nebyl, kdežto levé oko se dělalo na 2× s tím, že doktorka měla problém odříznout rohovku a tím nachystat oko na vylaserování dioptrií.
Byla jsem na zákroku Femtolasik. Jinak problém žádný s viděním nemám - na krátko super, oči vlhké, žádný pocit sucha, jen to zamlžené vidění. Zkusila jsem změnit kapky za hypromelozu, ale z ní mě bolely oči.
Manžel je po operaci v říjnu, rovněž LEXUM a rovněž na levé oko vidí hůř, na kontrole prý vše v pořádku, taky prý ať tomu dá čas. Ale je to pořád stejné, říká, že jen levým má problém přečít titulky v televizi.
Když se dívám oběma očima - vidím skvěle. Ale to levé prostě je horší než pravé, ikdyž na něj také vidím ostře, ale jako by v mlze…
našla jsem tu starší diskuze, paní psala, že se jí to srovnávalo asi půl roku, další zase že vyměnila kapky a zlepšilo se to… Tak uvidíme, až uvidíme.
@ASAndrea Jo manžel to samé, když oběma je to ok, ale zvlášť je rozdíl. Akorát, že je to víc než půl roku a pořád stejné, kappky kapal různé, protože ty co mu dali pak nešly sehnat, ale to vliv nemělo.
@ASAndrea Ahojky, já jsem byla na operaci před 14 dny. Zamlžené vidění jsem měla asi týden…
Hm…já jsem tam včera ještě byla, dělali mi jen orientační zrakový test (4 písmena na projektoru), že prý to vidění ještě není nachystané na 100% a mám vyčkat. Já si ale myslím, že na tom levém budu mít zbytkové dioptrie - tipla bych tak 1/4. Je to nic oproti těm -5,5, ale i tak. Prý se to do 2let dá ještě zdarma vylejzrovat. Takže počkám na kontrolu po 2měsících a jestli pořád budu vidět mlhavě, nechám si to udělat znovu. Ikdyž jsem ráda, že už to mám za sebou… ![]()
Já to mám zatím týden a 2 dny, ještě že to moc není znát, když se koukám oběma očima ![]()
@ASAndrea píše:
@Joannka1Já to mám zatím týden a 2 dny, ještě že to moc není znát, když se koukám oběma očima
Ale po operaci pocit k nezaplacení ![]()
První slova byla Ty voe
viděla jsem sestřičku, dokonce i její řetízek, sice mi valily slzy z očí, ale i tak - jako zázrak…
@ASAndrea Jojo, já mám půlroční dcerku a konečně mi neshazuje brýle. Měla to už jako rituál - házet mi brýle na beton…
Ahoj, já jsem měla stabilní vadu asi 2 roky, ale nikdo se mě na to neptal, prý to poznali sami během vyšetření, kterého je fakt hodně a trvá to asi 3 hodiny a to jsem čekala asi jen jednou 30 minut po rozkapání očí.
Mám 9 měsíční dítě a normálně jsem ho zvedala, spíš nic netahat po zemi a těžké např. nad 20 kg. Já jsem teda byla omezená jen první 4 hodiny, kdy jsem nic neviděla - totálně mi slzely oči. Pak jsem už koukala na zprávy večer
a od dalšího dne to už bylo super. Levé oko ještě pořád není úplně v pořádku, ale každým dnem je to lepší. Beru v potaz, že mi ho dělali na dvakrát, takže tam ta korekce bude pozvolná.
Byla jsem na kontrole asi po týdnu, nedali mi to a říkali mi v Lexumu, že vidím asi na 75%. Do 4 týdnů by to mělo být již na 100 %. Mám pocit, že mi pravé vylejzrovali až až, kochám se tím, kam až vidím ![]()
Syn má 10 kg a mohla jsem ho zvedat normálně - ono na něj z počátku ani neuvidíš
Fakt doporučuju, už jen ten fakt, že mi syn netáhá brýle z nosu, nemusím trávit čas s kontaktníma čočkama, kterými nikdy perfektně nesedly. Kdybych asi nešla do optiky, ale k normálnímu očařovi, tak by mi zjistil 0,75 cylindr na pravém oku, jako zjistili právě v Lexumu, takže bych si vybrala vhodné čočky už před 3 lety. Navíc jsem nosila o cca 0,75 dioptrie na levém oku víc, a proto na něj nyní vidím hůře - bylo předioptriované.
Zákrok nebolí, je to jen nepříjemné - jak najede laser a vytvoří vrstvu těch bublinek, máš ho těsně u sklivce a je to nepříjemné. Samotné laserování vůbec nebolí, jen to smrdí
Mě ani oči po odeznění anestezie nebolely, někdo ten práh má prostě jinde - mě ani porod nebolel ![]()
Během operace ti říkají, co máš dělat - nehýbejte s okem, dívejte se do zeleného bodu, poté červeného, pak třeba zmizne úplně, ale ty nesmíš s okem pohnout. Pokud s ním přesto pohneš, laser se zastaví, takže se netřeba bát ![]()
Oči jsem měla po operaci daleko méně citlivé, než po rozkapání, kdy jsem měla zornice na velikost duhovky, to bylo světlo opravdu nepříjemné, ale po operaci jsem hned viděla ostře, jen jako by za závojem těch slz.
Včera jsem byla na kontrole, na pravém oku mám 0 dioptrií, slzný film dostatečný, levé oko mám více kapat a zbytková 0,25 dioptrie, co více kapu, už ten zamlžený film mizí a vidím perfektně
Takže to hojení opravdu zabere 4-6 týdnů. Ale od druhého dne normálně funguju.
@ASAndrea Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, jak popisujete, ze během laserové operace musíte sledovat nějaká světýlka a někdy zmizí úplně, tak jde pak udržet oko pořád v jednom směru, když vlastné zmizí ten bod, na který jste se soustředila? Čeká mě to za dva týdny s z toho uhnutí oka mám strašný strach 🙈. Zrovna dneska mi řikali, že se to tam nějaké paní stalo a museli jí to přerušit a na reoperaci může jít znovu až za dva měsíce a je to samozřejmě komplikace 🤦🏻♀️. Tak mě vyděsili.