Zánět prsu? Štípání bradavky a bulka

Radina
2.12.04 23:42

Zánět prsu?

Je to podivná shoda okolností. Dnes moji babičku odvezli do nemocnice s rakovinou prsu a já jsem si dnes večer ve sprše našla v prsu poměrně velkou bulku. Je pravda, že už dva dny mě při kojení pobolívala, jakoby štípala bradavka, ale tohle by mě nenapadlo ani ve snu. Bulka se táhne od bradavky až po hrudní kost. Mohla by to být mastitida? Pokouším se to rozmasírovat, ale pekelně to bolí a dávat na to chlazení? To bych pomalu přicházela o mléko. Když se to do rána nevstřebá, měla bych asi zaběhnout k doktorce. Ale nevím ke které? K obvoďačce nebo na gyndu? Moc děkuju za radu.
 Radka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
158
3.12.04 02:59

Ahoj Radino,

myslim, ze zatim mas jenom ucpanou mlecnou zlazu - nekolikrat se mi to stalo a je to hodne neprijemna zalezitost - a navic mastitida se z toho skutecne muze vyvinout. Nejdulezitejsi ze vseho je vyprazdnit prs - pokud Ti nepomuze detatko - a to je dost mozne, protoze z toho proste nic moc netece - zkus odstrikat rucne nebo pomoci pumpy - a pokud mozno co nejdriv - cim dyl to nechas, tim hur. Ja osobne jsem spis zkousela masirovat teplou sprchou a pak hned odsavat. Byly to moc neprijemne okamziky, protoze jsem potrebovala opravdu velky podtlak, aby se to uvolnilo, ale jakmile se zadarilo, uleva byla velmi rychla.

Jednou jsem to konzultovala se svou gynekolozkou (jestli chces k doktorce, tak rovnou k odbornikum) a ta mi poradila paracetamol - kupodivu to pomohlo i kdyz jsem nebyla nadsena z leku pri kojeni - ale bolest uz byla hodne velka.

Jinak mastitida se projevi tim, ze zanicena oblast prsu je vyrazne cervenejsi nez zbytek a Ty sama mas horecku, pripadne zvraceni. Pak uz je treba rychle na:,–(it antibiotika.

Doufam, ze to zvladnes sama a brzy se Ti ulevi.

Hodne stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
3.12.04 07:22

Já tedy měla zánět prsu tak,že jsem měla prso jak zboxované…Bulky se mi dělali pře bradavkou a skutečně to byl ucpaný mlékovod,stačila masáž a teplá sprcha :wink: …hodně štěstí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
3.12.04 07:32

Ahoj Radi,zkus po nahřátí pokud budeš kojit otočit mimi např. do fotbalové polohy.Jinak v porodnici nám říkali,že při kojení se může paralen,ale i ibalgin.Tak,ať to zvládneš bez problémů s pozdravem Anna. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
3.12.04 18:00

Ahoj! Opravdu, kdyby to byla mastitida, tak bys měla horečku nad 38 stupňů. Paralen pomůže od teploty a malýmu neuškodí. Ale spíš to bude opravdu ucpanej mlékovod. Pokud by to byla mastitida zalez do postele a pěkně to vypoť.Osvědčil se mi zábal se slivovicí.Na nějakej hadřík si namoč v slivovici zředěnou trochui s vodou na to dej igelit a teplý ručník.Potom to místo namaž třeba indulonou ať to nemáš vyschlý. Nejdřív prso ale pořádně vyprázdni. AHOJ P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
3.12.04 18:48

Moc děkuju za rady. Nakonec jsem stejně volala laktační poradkyni. Byl to ucpaný mlékovod. Pořádně jsem to nahřála a na její radu uvolnila vydesinfikovaným špendlíkem dirku na bradavce - ona mi radila ať to prohlídnu jestli tam nemám bílý flíček a byl tam!!! Jéžíš, to byl mlékotrysk. Odstříkala jsem co se dalo a malá už jednou odčerpala taky. Sice to ještě pěkně bolí, ale ulevilo se mi. Teplotu jsem neměla. Uf, vůbec si neumím představit jak bolí taková mastitida, asi bych umřela bolestí :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
4.12.04 00:18

Ahoj, je to sice „s křížkem po funuse“, ale třeba to pomůže někomu dalšímu: Měla jsem velké problémy, nejen s ucpanými mlékovody, ale i s mastitidou. S mastitidou jsem byla u lékaře, který mi (sejně jako zkušené maminky) poradil toto:
1. Vlézt pod horkou sprchu (co nejteplejší), sprchovat postižené místo a při tom masírovat (hodně silně) postižené místo a snažit se odstříkat mléko. (Osobně mi pomohla odsávačka od Aventu nebo ruční odstříkání, ta klasická pístová odsávačka ne). Hrozně to bolí, naštěstí se ve sprše dá zpívat, kvičet a tak. A někdy to dost dlouho trvá…
2. V mezidobí si prso natřít vrstvou měkkého tvarohu (vychlazeného z lednice), na ni dát třeba papírový ubrousek a na to nějký ručník. Obtížně se s tím pohybuje, ale třeba na noc to jde. Zní to sice zvláštně, ale je to vážně účinné. Tvaroh se vysuší a „vytáhne“ z prsu horkost. Sice to není dvakrát sexy, ale když už to bolí tak, že se člověk nemůže ani narovnat, tak je to jedno… (v nejhorším pomůže i bílý jogurt, ale ten je příliš tekutý).
3. Ten paralen zmírní bolest a není na škodu.
4. Rozhodně nic neodkládat, protože z obyčejného ucpaného mlékovodu může být rychle bolestivá polízanice, pokud to člověk zanedbá.

Takže jestli to někomu pomůže, budu ráda. Hodně štěstí!
 Katka

• Citovat
  • Upravit
116
14.4.11 10:38

Jejda když to tady tak čtu tak asi na nic nečekám..Jsem moc ráda,že sem si vaše příspěvky mohla přečíst..Včera sem měla silnou migrénu a přes noc se mi nalilo bolestivě prso..Odstříkat šlo až ve sprše pod teplou vodou..Mám bolestivé svaly a zimnici..Ted před chvílí sem zvracela..jdu si změřit teplotu..a asi vzít paralen-bála sem se jestli ho mohu..A musím pak počkat s kojením nebo ne??jak dlouho??!!
 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
1.3.13 16:28

Ahoj, dnes me od rana boli prave prso a mam trosku zvysenou teplotu, zatvrdlina zadna, ale pred chvili jsem si vsimla, ze mam tak pulku uplne cervenou. Neni to nic hrozneho, ale prece jen nevim, co se z toho umi vyklubat. Jak jste to resily vy?

• Citovat
  • Upravit
69235
1.3.13 16:37

Tak se z toho umí vyklubat pěkná mrcha se čtyřicítkama horečkama, já skončila na ATB. Obecná rada, hodně odsávat, nesmí tam nic zůstat, prso prohřát ve sprše, promasírovat a dát odsát miminu popřípadě odstříkat, do poslední kapky i přes případnou bolest, pak chladit, achladit, chladit, před kojením zase nahřát. Pomáhá zelný list do podprsenky, vytahuje horkost, kdyby se ti z bradavky objevil hnis nebo krev, tak k doktoru pro antibiotika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
1.3.13 17:38

Ahoj už jsem to tady někde psala, dcera měla zánět prsu, chodila zamnou že jí to bolí a já mylsela že je to od nadcházející MS (je jí 14let) a pak když jsem se podívala tak měla prso celé červené a horké a na dotek bolestivé a tak jsem s ní pelášila k naší dětské dr. neb jsem nevěděla honem kam a ta na to mrkla a poslala nás okamžitě na mamologii která je naštěstí na stejném středisku, a tam jí dělali ultrazvuk což už chuděra plakala jak jí po tom jezdili no a že tam je nějaká ucpaná cysta :nevim: dali nám teda na výběr buď na chirurgii umrtvit a říznout a nebo oni na místě vpichem odsajou a úleva se hned dostaví, no tak jsem jí to nechala píchnout ale úplně jsem se rozbrečela když jsem viděla jak pláče muselo to strašně bolet, dostala ATB a měly jsme to chladit, už na cestě domů říkala že je to lepší a za pár dní bylo po všem, ještě to co vytáhli poslali na histologii ale bylo to ok :nevim: prej se to občas stane že se nějaká ta prsní žláza zanítí :nevim: ale mlátila jsem se do hlavy že jsem se na na ní nemrkla hned ale až za dva dny :zed: tím jsem tě nechtěla vyděsit :lol: je píšu zkušenost a rozhodně bych to asi dlouho nenechávala, zkus chladit třeba se to zklidní :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
1.3.13 18:09

No moc jste me nepotesili, davam tam ty zelne listy, ale je mi spis hur, takze asi vyrazime.

• Citovat
  • Upravit
2370
5.5.16 17:19

Ahoj holky, jdu si pro radu.
Mám zánět prsa, dneska jsem byla u doktorky (obvodní) ukázala mi jak prso odstřikat, a napsala mi antibiotika.
Jenže, i když jsem ve sprše půl hodiny a masíruju postižené místo, nic nevyteče bolí to čím dál víc, pomáhal mi přítel, ale prostě to nejde (už předtím jsem tím prsem kojila málo, malej tam nic nevysál.) máte stim některá zkušenosti? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
5.5.16 17:46

Mela jsem pět zánětu a nikdy jsem z prsa nic neodstrikala ani odsávačkou ani rucne, prostě mi to nešlo. Vždy jsem chladila po kojení a do tři dnu ta bolest přešla jak zabraly atb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
5.5.16 20:00

Prikladat dite. Nebo popros chlapa, at z toho neco vycucne:( je to hrozny ale nejucinnejsi:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí