Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zapomněla jsem říct, že to ale zabere jen když se to podchytí včas. Co dělat v případě, kdy jak píšete… to dítě nebolí, takže si mamka nemá jak všimnout, to nevím…
Klára
Ahoj,
taky právě proděláváme zánět ucha, Míša dneska ráno dobral ATB a probíhalo to tak, že ráno odešel úplně v pohodě do školky a za dvě hodiny mi volali, že ho bolí ucho, na ušním mu ho píchli, dostal sirup proti teplotám a kapičky. Druhý den jsme jeli zas, protože mu šíleně teklo a to už dostal ty ATB. Klárka pro změnu začla o víkendu horečkou přes 39C a říkala, že jí vůbec nic nebolí, paní dr. naštěstí napadlo, že to mohla chytit od bráchy a konec je úplně stejný - píchlé pravé ucho a ATB, protože to dost teče, ale to píchnutí jí určitě dost ulevilo, protože druhý den už měla normální teplotu. Kamarádka mi radila cibulové nebo česnekové obklady, být to u mě, tak to určitě zkusim, ale protože to nemám vyzkoušené na sobě, tak to u dětí zkoušet nebudu.
Přeju brzké uzdravení,
Verča
Ahoj,
mě dnes v lékárně doporučili peroxid. Dát do ucha a nechat vyšumět. Tím se vyčistí a může zabránit počínajícímu zánětu ![]()
Máte některá zkušenosti?
M.
ahojky
holky tak jsem to tu pročítala a není mi jasný … Verčo to se dá zánět ucha „chytit“?????? já myslela že je to z nachlazení nebo nafoukání, ale aby to bylo infekční to slyším prvně. Jak to je?
Ahoj,
ono to muze byt obojiho puvodu, jak infekcni, tak z nachlazeni.
Mejte se
Kacica
Ahoj.Já jsem jako dítě na otitidy trpěla opravdu hodně.
Vždycky mi dr. radil priessnitzův obklad
namočený kapesník,igelit,suchý kapesník a zavázat šátkem.A kápnout lihové kapky,popř.vodku.to radil dr. na ušním.
Ušní bych ale v každem případě navštívila.Hrozí i zánět mozkových blan - u neléčeného zánětu!
Já mívám záněty i teď,ale zabírají mi kapky OTALGAN a ty mi ten zánět i rozeženou.Ale nevím jestli se seženou i u nás.Posílá mi je sestra z Rakouska.
Pokud ja vim, tak zanet stredniho ucha muzou zpusobit pneumokokove, coz jsou takove mikropotvory, ktere muzou zpusobit mimo jine zapal plic, zanet vedlejsich nosnich dutin a taky zanet mozkovych blan… Siri se tusim kapenky a dnes uz je proti nim dostupna vakcina (pravda, nevim jak v Cesku, ja bydlim v Rakousku). Pojistovna to nehradi, neni to zrovna levna vec, ale ja deti naockovat nechala.
Jana
Ahoj holky, malýmu píchali uši 5×, prvně v 9 měsících, naposled ve 4 letech. Vždycky měl napřed rýmu, pak vylítla horečka i přes 39, a řval jak zjednanej, jednou mu píchali i obě najednou. Pokaždé jsme dostali antibiotika. A ani jednou mu to neprasklo samo, asi jsme jeli vždy včas ( zá:,–(ně ho to bralo ve dvě ráno). Měli jsme kapičky do ouška dělané v lékárně, a vyplachovala jsem to 4× denně odvarem z heřmánku.
Ája
Zerda píše:
Pokud ja vim, tak zanet stredniho ucha muzou zpusobit pneumokokove, coz jsou takove mikropotvory, ktere muzou zpusobit mimo jine zapal plic, zanet vedlejsich nosnich dutin a taky zanet mozkovych blan… Siri se tusim kapenky a dnes uz je proti nim dostupna vakcina (pravda, nevim jak v Cesku, ja bydlim v Rakousku). Pojistovna to nehradi, neni to zrovna levna vec, ale ja deti naockovat nechala.
Jana
…no jasně…prevenar to je… řeší se to tady horem dolem… blbý je, že u těch častých zánětů to nemusí fungovat 100%… protože ty způsobují nejen pneumokoky, ale i viry a jiné bakterie.. nicméně to zabírá alespoň na ty pneumokoky a je po očkování jistota, že oslabený organismus zánětem středouší nevezme pneumokok útokem jinde a jinak…
Navarka: no jo, jenže se očkuje jen proti 5 kmenům a pneumokok jich má mnohem mnohem víc, takž ani toho pneumokoka nemusíš podchytit ![]()
očkuje se proti 7… je jich celkem mraky, ale těch 7 je těch nebezpečných, ostatní nezpůsobují ta závažná invazivní onemocnění (meningitida, sepse)… zánět středního ucha jsem tady brala jako předpokoj k horší nemoci, kterou ten nebezpečný pneumokok může na oslabeném tělíčku napáchat…
ale dost jsem takhle četla, že to dětičkám pomohlo i při těch častých zánětech… a taky to zabrání častému užívání atb…
Navarka: ale je to vakcína vyrobená v USA a tak pokrývá hlavně kmeny, vyskytující se tam, v Evropě je situace trochu jiná.
Lasičko, ty kmeny jsou tady a v USA podobné, je o tom na internetu docela dost článků… Taky myslím, že je to docela dobrý očkování.
Pokrývá 7 typů, které způsobují vážná pneumokoková onemocnění u miminek a malých dětí a jsou navíc rezistentní vůči ATB, což je dnes dost velký problém!
Anyway, někdo tu psal o peroxidu do ucha. Jeden lékař mi za to vynadal, když jsem to praktikovala na sobě, tak nevím…
Myslím, že o homeopaticích na zánět středního ucha se tu někde psalo fakt hodně. Asi v sekci Dětské nemoci, ale fakt nevím jistě (tehdy jsem si ty názvy opsala, ale nevím, kam jsem to dala…)
Ale nechat to prasknout bych se fakt bála a u miminka obzvlášť.
Lasicka píše:
Navarka: ale je to vakcína vyrobená v USA a tak pokrývá hlavně kmeny, vyskytující se tam, v Evropě je situace trochu jiná.
zní to jako by neexistovala migrace lidí a mikrosvět se držel striktně tam, kde byl zkoumán…navíc ten výzkum probíhal v americe v 90. letech a tak si říkám kolikrát se to mohlo kolem dokola celého světa pomíchat… na evropu to má také slušný záběr… 80% je dost slušná účinnost…