Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Táňulka píše:Ale nechat to prasknout bych se fakt bála a u miminka obzvlášť.
to je pravda…vznikne tak mnohem větší jizva na bubínku a postižení sluchu tak hrozí daleko více… bubínek tak ztrácí na své pružnosti… starší syn měl otitidu tolikrát, že jsem ráda, že má jen slabou ztrátu sluchu a jen na jedné straně…samozřejmě jsme párkrát nestihli dojet na pohotovost, takže to prasklo…
Navarka: kéž by to bylo tak jednoduchý. Ztráta sluchu nesouvisí přímo jen s prasknutím bubínku, zánětů je víc typů, záleží na konkrétním průběhu a léčbě. Tchán měl ucho píchaný 16×, několikrát samovolně prasklo a slyší výborně.
Lasičko určitě máš pravdu.....moje reakce se týkala toho nechat bubínek schválně prasknout… prostě bych nečekala až to prdne samo…na ORL v Krči, kde jsem byla v minulosti se starším synkem častým nočním návštěvníkem, mi to také říkali… dost jsme se synkem bojovali a já párkrát chtěla jet raději domů, protože to byly děsný zážitky… hrozně se cukal, křičel… hrůza…tak možná to jeho trauma z toho taky nestálo za to… no nevím… celkem dostkrát mu to prasklo, zánět se pak vrátil a muselo se to stejně píchnout… prostě kolotoč, kterej už nechci nikdy zažít a nikomu nepřeju…teďka musí občas sedět levým uchem natočený k profesorovi…
Navarka: no my jsme teď v podobné situaci, záněty se stále vrací, od února jsme jich stihli 5, jak Šíša zabrečí, začínám panikařit, že ho bolí uši. Já už bych ho i klidně nechala naočkovat tím prevenarem, ale když mu teď ve výtěru našli několik dalších bakterií, proti kterým ho očko neochrání, tak mi to přijde zbytečný. Neříkám, že nezměním názor
Nabízeli nám vložit do bubínků větrání, ale dost dobře si nedovedu představit, že bysme vydrželi rok ouška nenamočit… krom toho jsem se dočetla, že se stává, že trubičky z bubínku vypadnou a pak je třeba absolvovat další narkozu, prostě se mi do toho nechce. Léčíme se konstitučně homeopaticky, ale to nám ruší atb a teď jsme najeli na posilování imunity, tak pevně věřím, že se z toho snad vymotáme. Omlouvám se za román, jsem z toho už na hlavu.
Ahoj,
my jsme po 4 pícháních objednaní na ty trubičky,v pátek jde prcek na operaci
.Zjistili mu,že má za bubínkem tekutinu,která mu způsobuje chronický zánět a jinak se ven nedostane.
Lasičko na hlavu už jsem z toho taky,můj svět se poslední měsíce točí kolem uší
.
Tak jen doufám,že tohle mu opravdu pomůže..
Prevenar nám doporučili spíš jako prevenci proti invazivním onemocněním.Od zánětů by nám prý nejspíš nepomohl..
Monika
MaK: prosím tě a můžeš sem pak napsat, jak to probíhalo a jestli vám to pomohlo? A jak to budete dělat s tou vodou, co když ti upadne ve vaně a do ucha si nabere? A to nepůjdete celý léto ani jednou k vodě? Nebo jak se to dělá? U nás na orl zase říkají, že když už je dítě větší a má sliznici zkolonizovanou kdejakou bakterií, tak už není očko tak účinný…
Ahoj, nám ta operace, vložení trubičky do bubínku taky hrozila. Klárka měla neustále vpáčený bubínek a tekutinu za ním, či-li hrozil chronický zánět s tím souvesející
.
Takže jsme začali pravidelně dělat toto:
hodně žvýkat, třeba i několik žvýkaček denně
zacpat nosík a snažit se vyfouknout nosem vzduch, což samozřejmě nejde, ale v uších jakoby lupne a bubínek se vypoukne, několikrát denně
na noc jsme dávali vložku s Audironem
svítili jsme několikrát denně bioptronkou ouško.
O, světe div, jak měla ty hodnoty špatné, tak se zázračně rychle upravily, ani nejsme pozvaní na kontrolu a operace nebude.
Jsem fakt ráda, protože představa léta bez koupání je děsná.
Makina: tohle všechno děláme se starším synem, kterej sice na ouška nikdy netrpěl, ale najednou mu zalehly a od té doby neslyší. Bohužel jsem se tyhle rady dozvěděla pozdě, ale i tak už je praktikujem včetně nafukování Otovent balonku, ale sluch se mu prostě nevrací a nevrací. U mladšího si nedovedu představit ani žvýkání ani jakoukoliv jinou spolupráci
Zítra jdem na ORL na kontrolu, tak jsem zvědavá, co se po pár hodinách v čekárně dozvíme
A ještě prosím Tě, jak dlouho jste tohle praktikovali? A ta vložka s Audironem - já mu jen kapu do ucha - jak se to přesně dělá? Díky moc.
Lasičko určitě dám vědět,koupat říkala,že se bude se zadělanými oušky,asi nějakými špunty či co.Ještě se na to musím poptat.
S tím očkováním je fakt,že každý ORL ti řekne něco jiného,co
.Já jsem mluvila asi se čtyřmi a ty názory se prostě liší.
z online ORL poradny mi např. přišlo toto:„Navíc samotné očkování nemá charakter profylaktický, tj. v případě již
vzniklé infekce neumí vlastní infekci řešit. Umí jí pouze jen předcházet.
Navíc vhodnost tohoto očkování (s vakcínou Prevenar) může být ve Vašem
případě sporadická, neboť po prodělané pneumokokové nákaze s daným sérotypem
se vytváří již specifická imunita a očkování s vakcínou Prevenar preventivně
brání vzniku pouze 7 sérotypově odlišným pneumokokovým nákazám“
V Motole mi řekli,že proti zánětům středouší ho to nejspíš chránit nebude,ale proti zánětům mozkových blan apod,jo ![]()
Makino ty tipy si budu pamatovat,kdybysme to někdy(nedejbože!) potřebovali u starší,je super,že se vám to tak zlepšilo
Bohužel s Davčou to vidím dost nereálně ![]()
léto bez koupání já jsem se teda konkrétně na koupání venku neptala,bavili jsme se o koupání obecně,spíš bych řekla v rámci hygieny.Ale myslím,že pokud ty ouška půjdou nějak zacpat,tak by to problém být nemusel,samo když se nebude potápět
.No a kdyby byl,tak to prostě budem muset jedno léto přežít,než mu nechávat pořád píchat uši a pořád řešit,že ho to bolí,to za to myslím stojí
.
Tak já se ozvu,mějte se a zdrává ouška všem ![]()
Monča
PS:za román se omlouvám
![]()
MaK: no já taky netrvám na tom strávit léto na plovárně, ale představa, že ho celej rok koupu jen tak narychlo, hlavně, aby se ouško nenamočilo, tak to si nedovedu představit. Kluci se koupou spolu, řádí každej den ve vaně půl hodiny, je to jejich nejoblíbenější zábava dne. Plavání jsme už zazdili, což nás dost mrzí, bylo hezký trávit takhle všichni 4 sobotní dopoledne. Já se snažím zaměřit se teď na posílení imunity, léčíme se homeopaticky, což kdyby zabralo, měla by se mu posílit konstituce natolik, aby pořád nestonal. Držím palce!
Lasičko my taky koupem společně,parádně se vyřáděj
a bazén jsme, stejně jako vy,zrušili
Ale já doufám,že se to přes to léto bude dát nějak ošéfovat ![]()
Taky vám moc držím palce,ať se z toho vyhrabete ![]()
MaK: díky, si pořád říkám, že jak se oteplí, tak nás snad i rýma opustí a pak bysme snad nemuseli neustále zánětovat. A do podzima by byl čas i pořešit tu imunitu, což se atb každej měsíc fakt nejde
No musíme věřit, že bude líp!
Ty atb jsou fakt děs
My jsme během března měli troje
Já už jsem úplně paranoidní,aby na něj někdo něco neprsknul ![]()
Myslím na vás a až budem doma,tak se ozvu ![]()
Holky, nám tedy na ORL říkali, že otevřené středouší tou tyčinkou znamená skvělé prostředí pro možné infekty, takže koupání na koupališti nebo v bazénu v žádném případě, protože to ucho stoprocentně ucpat nejde, i kdyby tam měla tampon, stejně to proteče. A vůbec si nedovedu představit, zda jde nějak zabránit, aby se do ouška nedostala voda, i kdyby se mi nějak podařilo docílit toho, že by byla disciplinovaná a ve vodě seděla, tak děti okolo řádí a stříkají. A s koupáním doma to máme podobně jako vy, holky řádí ve vaně půl hodiny.
Ty praktiky výše popsané jsme dělali asi měsíc. Audiron vyrábí firma Energy, kápla jsem na tampon několik kapek, taky do ouška, a měla to přes noc.
Ale zase na druhou stranu, kdyby jí nedejbože fakt hrozila ztráta sluchu nebo trvalá infekce, tak do té operace jdu i za cenu zkaženého léta, vždyt zkažené léto by měla jen jedno v životě, zato následky na celý život.
Jo, a bioptronka se snad dá i někde půjčit, nebo někde na rehabilitacích se na ni může docházet, té dávám taky velkou zásluhu na vyléčení.