Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
mám začínající zánět prsu a mám si dělat obklady z tvarohu. Můžu použít ten samý tvaroh několikrát, nebo musím vždy použít nový? A kolikrát za den jste si obklady dělali? A co v noci?
Končím šestinedělí, kojím, mám bolavé prso, trochu červené, nemám zatvrdliny, ani prso nemám nalité. Včera 38 teplota, dnes už ne. S ATB mám zatím počkat, mám to zkusit rozehnat tím tvarohem.
Díky
@Chelsa Používala jsem pořád ten samý a pokaždé ho smíchala s trochou ledové vody (uděkat takovou kašičku). S ATB určitě počkat, doktoři je často předepisují zbytečně, ono to normálně pár dnů trvá, je třeba hlídat zatvrdliny a rozmasírovat je, chladit a naopak před kojením zahřát, ať se prso pořádně vyprázdní. Mně třeba dr řekl, že když už je flek, jsou atb nutná. Byla to blbost, pak jsem to konzultovala s LP, potřeba nebyly a vše se zvládlo výše uvedeným postupem.
Tak mě tvaroh nepomohl vždy jen na pár minut ale za to pytlík s ledem byla uleva.. měla jsem jedno prso jak velikej melou a bolelo jako čert atb jsem se nevyhnula jediné co pomohlo a doporučila i LP je mimčo co nejvíc přikládat k prsu. Teda ta bolet byla fakt strašná vždy když malá pila tak jsem skoro mlátila do zdi
ale jak jsem žačala dávát častěji prso během 2-3 dnů už to bylo skoro v pořádku ![]()
Nečetla jsem diskuzi, tak nevím, zda to tu někdo nepíše, ale kámoška mi radila dát do podprsenky listy zelí, prý to úžasně funguje ![]()
Super jsou tyhle sáčky http://chladici-bandaze.heureka.cz/…-11-x-15-cm/
můžou se ohřívat i dát do mrazáku… koupit dva - jeden dát nahřát, druhý chladit.
Před kojením si prso pořádně nahřát… po kojení položit studený sáček na nejbolavější místo na prsu. lepší je dát sáček do kapesníku, aby nechladil příliš.
Ty sáčky určitě budou mít v lékárně třeba i od jiného výrobce… mám je doma pořád v mrazáku - dávám dětem na bolístky, dávám si na čelo, když bolí hlava… teplý si dávám na záda, když mě bolí, nebo na břicho při MS. atd…