Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, je tady prosím někdo, komu se po porodu udělal zánět žil? Nebo jakýkoliv jiný problém týkající se křečových žil. Zajímalo by mě, jak jste to řešili vy a vaši doktoři u případného dalšího těhotenství
mám z toho trošku obavu
Proc by se ti mel delat zanet krecovych zil po porodu?
Proc se bojis zrovna tohohle?
@mroe protože už se mi udělal po prvním porodu. A navíc docela komplikovaný. Proto by mě zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že se to může dít opakovaně ![]()
@Smoulinka21 píše:
@mroe protože už se mi udělal po prvním porodu. A navíc docela komplikovaný. Proto by mě zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že se to může dít opakovaně
Tak pravdepodobnejsi je to v dobe tehotenstvi. Proc zrovna po porodu, pokud nebyl cisarem s delsi imobilizaci…nebo po zavedeni kanyly… ![]()
Může být. Dělal ti někdy někdo testy na trombofilni mutace? Můžeš mít třeba Leidena a tam i když během těhotenství jsou testy na srážlivost dobre, po porodu se většinou automaticky nasazuji injekce proti srážlivosti, vlivem kolísání hormonů se srážlivost zvyšuje a může dojít k trombóza a následně embolii.
Svagrove se taky udelal po porodu. Po tretim. Rodila prirozene a rychle, par hodin. Ale co s tim delala, to nevim. Dalsi tehotenstvi nemela.
@Nefesh píše:
Může být. Dělal ti někdy někdo testy na trombofilni mutace? Můžeš mít třeba Leidena a tam i když během těhotenství jsou testy na srážlivost dobre, po porodu se většinou automaticky nasazuji injekce proti srážlivosti, vlivem kolísání hormonů se srážlivost zvyšuje a může dojít k trombóza a následně embolii.
Ale ona pise o zanetu zil ( krecaku), ne o tromboze hlubokych zil.
@Smoulinka21 píše:
@mroe protože už se mi udělal po prvním porodu. A navíc docela komplikovaný. Proto by mě zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že se to může dít opakovaně
Hluboký, povrchový? Máš cevare? Řešili se nějak ty křečové žíly? Co říká tvůj doktor?
@mroe píše:
Tak pravdepodobnejsi je to v dobe tehotenstvi. Proc zrovna po porodu, pokud nebyl cisarem s delsi imobilizaci…nebo po zavedeni kanyly…
Tak to se neptej mě proč 😅 žíly dostaly během těhotenství dost zabrat a nejspíš ta jedna krecova nevydržela ten tlak u porodu, udělala se povrchová trombóza, která ještě místo toho, aby se vstřebala, tak zahnisala a skončila jsem na chirurgické pohotovosti ![]()
@mroe píše:
Tak pravdepodobnejsi je to v dobe tehotenstvi. Proc zrovna po porodu, pokud nebyl cisarem s delsi imobilizaci…nebo po zavedeni kanyly…
Není. Nejrizikovejsi je po porodu, i po fyziologickém, než v těhotenství.
@Lama Lama píše:
Není. Nejrizikovejsi je po porodu, i po fyziologickém, než v těhotenství.
Vazne? Tak to jsem si nemyslela.
@mroe píše:
Vazne? Tak to jsem si nemyslela.
Jo. Hormony zůstanou. K tomu porodní poranění, konci těhotenská hemodiluce, není tam placenta, která produkuje annexin. Těm strednerizikovym pacientka se dává rutinní profylaxe na šestinedělí, těhotenství zvládnou bez toho.
@Nefesh píše:
Ano, testy na hematologii jsem si nechala dělat a naštěstí se žádná mutace nepotvrdila
@Lama Lama píše:
Hluboký, povrchový? Máš cevare? Řešili se nějak ty křečové žíly? Co říká tvůj doktor?
Povrchový…cevare mám, na odstranění krecaku jsem byla už dvakrát…
Nicméně ta predispozice tam pořád je…aktuálně říká, že v případě dalšího těhotenství bych brala nejspíš celou dobu detralex a cca na poslední měsíc před porodem by se nasadilo i nějaké ředení krve ![]()
@Lama Lama píše:
Jo. Hormony zůstanou. K tomu porodní poranění, konci těhotenská hemodiluce, není tam placenta, která produkuje annexin. Těm strednerizikovym pacientka se dává rutinní profylaxe na šestinedělí, těhotenství zvládnou bez toho.
Možná by tenkrát pomohlo i to, kdyby mi někdo udělal před porodem kompresi…jenže přestože jsem si o ní řekla, bohužel k tomu nedošlo