Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, synovi (8let) silně poslední rok zapáchají vlasy.. nevím k čemu ten zápach přirovnat… Myla jsem Nizoralem, nepomohlo, používáme kondicionér, masku, sprej na vlasy s vůní… Myjeme každý den… A stejně. Přijde ze školy a zase je cítit. Co se týče úst tak kaz žádný nemá, zapáchá mu z úst i po vyčištění zubů… Na jazyku se mu dělají takové ohraničené fleky, nebolí, jen tam jsou. Nepomohl ani bactoral, který by měl udržovat pH ust… Doktorka se mi ani k jednomu nijak extra nevyjádřila. Máte některá z maminek zkušenosti? Už jsem bezradná, nechci aby se mu kvůli tomu spolužáci smáli nebonse stranili. Je to jinak krásný a mezi dětmi oblíbený kluk. 😔
Zápach z úst je obvyklý například při mírně dehydrataci. Pije dost? Dceři jde z pusy cítí právě, když málo pije nebo když je nemocná a má teplotu, potí se, takže zase úbytek tekutin.. a vlasy… No zkusili jste je ničím nepatlat? Vždyť musí mít podrážděnou kůži, mýt vlasy denně není zdravé, natož u dítěte a tolika přípravky.. nevím, no. Když to mytí stejně nepomáhá, jeslti by nebylo lepší tu pokožku nechat chvíli odpočinout. Poradí si třeba sama. A nemá seboreu? V tom se umí držet bordel a když se to tam nechá…
@Midaku pije malo už od mala, to je pravda. Kdybych mu neřekla já, tak se sám od sebe ani nenapije, i ve škole je hlídaný… Co se týče vlasů… Já když mu je jeden den neumyju tak je to druhý den o to horší… Dřív jsem mu myla méně často a pořád mu voněly…teď už si nevím rady. Seboreu nemá, pokožku hlavy má úplně čistou bez šupinek nebo flicku. 🤷 🤷 Napadlo mě jestli to nemůže být hormony ale že by takhle brzo… Ještě se ani pořádně nepotí po těle. 🤷
@Midaku a je pravda že u něj i zvýšenou teplotu poznám tím jiným dechem. Máte pravdu, s dehydrataci mě nenapadlo si to spojit, já předpokládala nějaké kvasinky ale když nezabral bactoral tak už mě nic nenapadlo. Děkuji, zkusím ho do pití hnát ještě více a uvidíme 👍
Co zkusit Jenvox na ty vlasy. Pisou pro dospivajici, tak nevim, ale neco na ten zpusob. Je potivy typ?
Ty jo, u syna řeším to stejné co se týče vlasů.. hrůza je to teď cca půl roku. Má deset let. On si ty vlasy umyje, pořádně je drhne, pěna všude. A stejně to nepomáhá.. napadla mě seborea, když se dělá takový ten mázek. Tak asi zkusím nějaký přípravek na to. Protože ten zápach je docela intenzivní a fakt mě to kvůli němu štve a mrzí. Aby se mu pak děti třeba nezačaly posmívat
Trochu u nás zabere, když má čerstvě ostříhané vlasy na krátko. To mu celkem vydrží ten den po umytí.
Zápach vlasů může souviset s hormony nebo problémem s pokožkou hlavy – zkus konzultaci u dermatologa. Zápach z úst a fleky na jazyku mohou ukazovat na trávicí potíže nebo nerovnováhu bakterií, určitě bych navštívila gastroenterologa nebo zubaře, který zkontroluje jazyk a dutinu ústní. Může pomoci také strava bohatá na probiotika.
Možná by pomohlo tolik toho na hlavu nepatlat. Zajděte k dermatologovi a gastroenterologovi.
Ja bych řekla, že ty vlasy jsou normální. Oba synové to tak kolem šesti let začali mit, a jsou zdraví. Asi se začínají probouzet lehce hormony. V deseti se přidal i zapach potu v podpaží jako u dospělých. Vlasy si myjou jednou dvakrát týdně, každý den to podle mě není zdravé. Žádné problémy s pokožkou nemají. A zapah z úst občas mívají když malo pijou, jsou po nemoci nebo před nemoci. Zuby zcela bez kazu. Ty skvrny na jazyku bych asi nechala vyšetřit.
Ještě mě napadlo ten zapach nechat posoudit jinou nezaujalo osobu. Třeba máš extrémně citlivý čich, a je to pro tebe výraznější než pro ostatní. Já jsem na některé pachy taky hodne citliva a vadí mi. Ty vlasy u dětí cítím, ostatní říkají, že je to v pohodě, v normě. Když se k tomu doktorka nevyjádřila, tak to asi tak zavazne není. Lékaři bývají zvyklí na různé věci, a reaguji až když je to fakt spatne. Každý den mu ty vlasy fakt nemyj. Ale na to gastro bych asi šla.