Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nepíšeš, kolik Ti je let. Nemůžeme tedy (pardon) vyloučit stáří.
Nicméně osobně - jsem z početné rodiny a oslovit i vlastní sestru jménem napoprvé, když to člověk zrovna nejvíc potřebuje, je nadlidský úkol. V jistých chvílích je to prostě normální.
Obecně - stačí, když se člověk dostane trochu pod tlak, je delší čas ve stresu nebo unavený. Když si pak začne mozek všímat, že neví, co je hned potřeba vylovit ze kterého šuplíku v hlavě, vytváří si domnělé problémy, které tam třeba ani nejsou a pak začne strach. Strach je hovádko a může dlouhodobě nadělat velkou paseku.
Možné příčiny:
Nedostatek spánku, stres, absence důležitých živin nebo pohybu, některé léky
Rozhřešení:
Objednat se na neurologii, pokud cítíš, že je problém. Čekací doba bývá dlouhá, mezitím cvič paměť - sudoku, puzzle, křížovky… Uklidnění mysli bude asi klíčové. Možná i lupnout něco dobrého, Tebokan by mohl pomoct.
Rozhodně neurolog. Ten udělá základní vyšetření a v případě pochybností tě může poslat na podrobnější vyšetření - CT mozku, magnetickou rezonanci. Jinak se přikláním k možným „banálním“ příčinám - únava, stres, nedostatek spánku, nedostatek vitaminů, deficit některé makroživiny.
Stávalo se mi přesně totéž v obdobích s velkým spánkovým deficitem. Poprvé to bylo uplakané nespavé miminko na které jsem byla sama a budila jsem se třeba 10× za noc. A pak období, kdy jsem měla 3 práce a 2 malé děti.
Pamatuji si, jak jsem si například nemohla na pohovoru vybavit své příjmení za svobodna nebo název školy, kterou jsem studovala. Pak jsem třeba zapomněla příjmení kolegyně, se kterou jsem v té době asi rok seděla v kanceláři. Zapomněla jsem v pekárně na slovo KOLÁČ.
A bylo toho fakt hodně.
Tehdy jsem těch zdravotních problémů mela víc, takže jsem absolvovala neuro vyšetření i MR mozku a vše vyšlo v pořádku. Diagnóza celkové vyčerpání organismu. Návratem spánku se paměť zlepšila, ale původních kvalit už zdaleka nedosáhla.
@Anonymní píše: Více
Urcite neurolog. Mohla si prodelat malou mrtvicku, o ktere ani nemusis vedet. U me se k vypadkum pameti a neschopnosti najit slova po case pridaly i problemy s nohou a jeji ovladatelnosti a byla mi diagnostikovana RS. Rozhodne bych to nepodcenovala.
Objednej se co nejdřív k praktickému lékaři a popiš konkrétní situace, jak dlouho to trvá, nespavost, strach z nádoru.. Praktik může udělat základní vyšetření, krevní testy (štítná žláza, chudokrevnost, vitamín B12, folát atd.) a případně tě poslat na neurologii nebo psychiatrii, nebo k psychologovi, úzkost a deprese také často zhoršují soustředění a paměť.
Má to moje sestra, kamarádky jí také řekly, že to bude nádor na mozku
. Není. Má něco s krční páteří. Musí na fyzioterapii, skřípe se jí tam cévní zásobení mozku a vznikají z toho takovéto stavy, ona i na chvíli prý zjloupne a neví, co má dělat.
Nemela jsi covid?
Pocovidove stavy taky zpusobuji tyhle potize.
Obcas mam podobne stavy taky. Mam trable s krcni pateri i nedostatek spanku, narazove stresy. Tri deti, kolem nichz je hodne logistiky, v praci delam hlavou a musim se soustredit. Vzhledem k tomu, ze ted po tydnu spanku a klidu (cele svatky jsem zvladla bez stresu) citim zlepseni, tak verim, ze u me je to proste unavou. Dalsi vec, co mi nedela dobre, jsou internety vcetne emimina. Parkrat jsem si na nekolik tydnu vedome zakazala internet a bylo o velmi brzy o 1000 % lepsi.
Ano, začalo se mi to stávat někdy v pubertě, možná jsem to měla odjakživa… Možná sek. undárně k mé autoimunitní nemoci? Nevím. Žije se s tím dost náročně. Zapomínám cesty odněkud zpět, slova… Nedávno jsem si nemohla vzpomenout, kolik má rok dnů… Těch 356, co mi přišlo na mysl, mi znělo povědomě, ale divně. Taky mi vypadávají věci z rukou a zaměňuji slova - např. snídani/oběd/večeři. Občas se mi v bytě přemisťují věci, jak těm lidem s Alzheimerem. Teď jsem koukala na Stranger Things a než vyšel nový díl, zapomněla jsem, co bylo v tech předchozích. Nechala jsem si dělat asi před 15 lety MR mozku a vše ok.
Tak s tím žiju, našla jsem si způsob. Např. když někde zaparkuji auto, vím, že si musím cíleně zapamatovat, kde stojí. Mám seznamy úkolů, připomínky etc.
Dělám velmi kvalifikovanou práci, dementní nejsem, jen ta paměť je špatná.
No, problémy s krční páteří mám také.
Nejčastěji je to nedostatkem spánku/kvalitního a dostatečně dlouhého spánku, stresem, spánkovou apnoi, ale třeba taky tím, že pořád koukáš do mobilu a mozek si prostě neodpočine nebo i různými léky a jinými nemocemi dýchacích cest - polypy, zduřelá sliznice a s tím spojené horší dýchání, no a taky třeba věk, přepracování.
Dekuju všem, jako zatím mě trochu uklidnilo, ze jsem si ty slova vzdycky nakonec vybavila, na cestu si vzpomněla atd., ale i tak mam strach, hrozne mi to brání se někomu svěřit, nekam se objednat, mam strach co mi zjistí, i kdyz vím, ze nador nejspis není…také se mi stává, ze řeknu neco jako “jo, uz si to pamatuju” místo logičtějšího “jo, už si vzpomínám” atd…Zapomněla jsem i na to, že jsem založila tuto diskuzi a nejít sem hledat něco jiného, tak si na to ani nevzpomenu, ale viděla jsem jak mi to tu svítí červeně, tak mi to hnedka došlo. Stářím to opravdu nebude, neni mi ani 35. Asi jsem to tu celé popsala úplně nelogicky…achjo. Problémů s krční páteří si nejsem vědoma, stres mám tak nejak cely zivot, ale tyhle problemy jsem nikdy neměla
Již několik týdnů, možná měsíců me trápí výpadky paměti. Dnes jsem treba byla na procházce a videla pařez, ale nemohla si vzpomenout, jak se mu říká. Napadaly mě slova jako strom, kořeny atd., ale na pařez jsem si vzpomněla až po chvilce. Musela jsem také již jednou přemýšlet nad jménem svojí babičky, či zda jdu správnou cestou k autobusu. Cestu velmi dobře znám, chodím tam často, ale jednou jsem tam šla a pořád si nebyla jistá, zda jdu správným směrem, až když jsem došla k jednomu bodu, tak jsem si už byla jistá ze ano, ale do té doby jsem hrozne pochybovala. Mam z toho hrozny strach, bojim se, ze mam nejaky nador na mozku, nemuzu spat, porad nad tim premyslim. Co bych mela delat? Jsem fakt v koncích