Zase nechce do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Billi
29.8.16 08:49

Počkala bych, co bude. Teď se jí nechce, protože spí déle, bude muset vstat, dojít tam… Nedivim se jí. Ale pak přijde mezi kamarády a třeba si vzpomene, tento je ve školce fajn. Já byla jako dítě stejná. Nic se mi nechtělo, ale nakonec jsem byla nadšená.
Asi bych ji že školky nestahovala, ale pokud to nepůjde, tak bych ji brala po obědě. U takto velkých děti by měl být už povinný predskolni ročník, tak aby se problém nepresunul na příští rok.
@EmmaAnna kamarádka dávala do školky holčičku ve 2,5 letech, od 2 let ji davala na hlídání a holčička školku nenávidí a poslední týden pláče, že se ve čtvrtek jde. Já dala syna skoro ve 4 letech a celé prázdnin iny se ptá, kdy už půjde a obrecel, že nebude ve čtvrtek spát. Takže podle mě to je v dítěti. Někdo má školku rád a někdo ne.

• Citovat
  • Upravit
33005
29.8.16 09:17
@EmmaAnna píše:
@moonulkaa já docela chápu, že jí přijde smutné, když vy dvě zůstáváte doma a ona jediná má jít pryč do cizíhodalší věc je to, že jste jí do školky dali relativně pozdě, 3,5 roku a jestli do té doby nikdy nebyla hlídaná nikým cizím, tak si na to už asi úplně nezvykne :nevim: nelámala bych přes koleno a nechala doma

Tohle je trochu mimo mísu. Není to o tom, jestli se dítě někam dává nebo nedává hlídat. Je to o dítěti, o tom, jaká je školka (učitelka a kolektiv), jak je v rodině vychovávané. Ne o tom, jestli chodí spát k babičce nebo ho někdo mimo rdičů hlídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
29.8.16 09:24
@lucenka píše:
@moonulkaa a proč ji cpeš do školky, když tam evidentně nechce a ty jsi stejně doma s mladší. Nejspíš si přijde odstrčená. Ty budeš doma s mladší, budeš se ji věnovat a ona bude někde bez tebe.

Jako, ze by clovek byl s deckama doma az do 18, kdyz budou chtit. Nemusi do skolky, kdyz se jim nechce, pak je budeme ucit doma, protoze nebudou chtit do skoly? :roll:

Ve 3,5 letech bych decko do skolky davala, myslim si, ze skolka s vestevnikama je podnetnejsi, nez byt doma s rocnim sourozencem a matkou.

Ale jsem krkavci matka, moje decka chodi do skolky od 1,5 roku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
29.8.16 13:22

Davej ji jen na dopoledne. Kluk sel do skolky az ve 4,5 letech, do te doby jsem ho mela doma a pak chodil jen na dopoledne, jsem dona s mladsim ditetem, nikdy ve skolce nespal, proc taky? Naopak kdyz mimino spalo po obede, meli jsme cas jen sami dva pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
29.8.16 14:54

@Svistice @Billi holky naše byly hlídaný nárazově už od půl roku a nikdy neměli problém

naopak znám ten způsob že tři roky děcko vidí jen mámu a najednou tři roky a celodenní docházka do školy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
29.8.16 15:01

Deti to zkouseji, jasne, ze se ji nechce. Ale az bude chodit do skoly a chtit zas nebude, tak taky nebudes moct couvnout. Davej na dopo a az si zvykne, tak i na spani. Neni treba to hrotit. Nikdy neni psano, ze musi chodit na cely den a denne. Ale rozhodne bych ji nenechavala doma. Ve skolce se vic nauci

• Citovat
  • Upravit
310
29.8.16 15:14

Já jsem se loni rozmýšlela, zda syna od září dát do školky - je listopadový, takže by mu v září ještě nebyly 3 roky. Přišlo mi to brzy, navíc jsem stejně doma byla s jeho o dva roky mladším bráchou, který bývá hodně nemocný.
No a teď toho docela lituji, že jsem ho tam nedala, aspoň na to dopoledne… Poslední rok byl totiž fakt záhul. Mladší syn je dost divoký a svéhlavý, nespavý a dělá občas fakt nebezpečné věci :). Takže vyžaduje hodně mé pozornosti a energie. Na staršího už mi tolik času nezbývalo, což nesl občas dost špatně, jelikož je oproti svému bráchovi takový hodně citlivý, pomalejší, potřebuje na vše více času… Mě tento rok připravil o hodně nervů, šedých vlasů rapidně přibylo, kruhy pod očima, že bych se na nich mohla houpat… Možná (a možná taky ne, nevím) jsem si to mohla ušetřit.
Teď jde starší do školky, bude mu 3 a tři čtvrtě a zatím se docela těší. Je to ale hodně tím, že tam bude mít blízkého kamaráda ze sousedství. Jinak tuším, že to bude s problémy. Loni jsem ho dávala jen 2× týdně na tři hodiny do takového dětského centra a trvalo mu hodně dlouho, řádově měsíce, než se tam začal těšit. A zapojoval se minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
29.8.16 15:19

@janeee2 já bych taky nedala.. já vím, že si to měla těžké, vím, jaké to je, ale zase to má své něco..
zase mám sestřenicic, která takto dala a říkala, že proste každé ráno pláč nervy, že nechce, běhaní, tam zpět, když měla miminko nemocné, tak i tak muslea nabalit miminko a jet- jít s klukem do školky.. ono má vše pro a proti
Dopoledne je takové hodně běhají, já ot měla taky a byla to hrozné.. než jsem se ráno vytočila nakoupila, běžela jsem zpět…
Nelituj, kdoví, jak by si to měla.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
29.8.16 15:21

@Janasas Právě ta nemocnost mladšího byla jedním z hlavních důvodů. Stačí, aby starší donesl domů rýmu, a mladší z toho má bronchitidu :(. A ve školce asi o nějaký ten sopel nouze není. Děsím se toho i letos.
Ono každé má své pro a proti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.8.16 16:28
@Ter85 píše:
Jako, ze by clovek byl s deckama doma az do 18, kdyz budou chtit. Nemusi do skolky, kdyz se jim nechce, pak je budeme ucit doma, protoze nebudou chtit do skoly? :roll:

Ve 3,5 letech bych decko do skolky davala, myslim si, ze skolka s vestevnikama je podnetnejsi, nez byt doma s rocnim sourozencem a matkou.

Ale jsem krkavci matka, moje decka chodi do skolky od 1,5 roku. :nevim:

Tak školka narozdíl od školy není povinná. To by se s tím tvým argumentem měly děti odkládat do jeslí, aby se naučily režimu a nezvykaly si být s maminkou. A jistě je pro dítě podnetnejsi stres, brek než aby bylo spokojené s mámou a mladším sourozencem :palec:

• Citovat
  • Upravit
1812
29.8.16 16:51

@moonulkaa Ahoj - já tohle budu řešit sice až za rok, ale zrovna o víkendu jsem koukala na jedno video (bohužel není běžně přístupné, byla to akce v rámci „nevýchovy“, kam jsem se musela objednat a pak mi došel odkaz, který fungoval jen pár dní pro všechny lidi, co se přihlásili) a tam paní právě popisovala, co se dá dělat a jak jít do školky bez slziček (starší dva kluci mi totiž prořvali celou školkovou docházku - učitelka je ze mě každé ráno strhávala a bylo to prostě na pendrek). No a abych shrnula poznatky - je dobré o školce s dítětem mluvit, ale neidealizovat ji, hrát si na školku, aby dítě zkusilo roli dítěte, rodiče i učitelky, říct, co se ve školce děje, že se hraje, pak je svačinka, jde se ven, pak se obědvá, spinká,… (tohle vše asi dcera ví, ale i tak bude asi fajn si to zopakovat). Taky se má s dítětem probrat, co má dělat, kdyby mu nebylo dobře, nebo se mu stýskalo,…prostě probrat všechny možné situace, které můžou nastat a najít na ně řešení. No a co mi přišlo fajn a podstatné bylo to, že se má člověk dítěte zeptat, co by mu pomohlo, aby se ve školce cítilo dobře (třeba ukázat na hodinách, kde budou ručičky, až maminka přijde, nebo mít třeba něco rozpůleného, každá budete mít půlku a když se jí bude stýskat, tak to stiskne v dlani a maminka si na ni určitě vzpomene, nebo se domluvit s učitelkou a být chvilku s ní ve třídě,…Taky říkala, že třeba dítě plakávalo, že mělo jít do školky a bylo to proto, že si ráno nestihlo doma pohrát, tak vstali s maminkou o půl hodinky dřív, dítko si doma pohrálo a taky hned bylo šŤastnější. Prostě se malé zeptej, třeba z ní něco vypadne ;) Držím palce, ať to letos dobře zvládnete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.8.16 17:35
@EmmaAnna píše:
@Svistice @Billi holky naše byly hlídaný nárazově už od půl roku a nikdy neměli problémnaopak znám ten způsob že tři roky děcko vidí jen mámu a najednou tři roky a celodenní docházka do školy :nevim:

Tak moje starší dítě zná v podstatě jen mě a tátu, babičky v podstatě jen v naší přítomnosti. Ve dvou a čtvrt šel na jeden den do soukromé školky, byl asi jediné dítě, které tam první dny ani nezabeklo a nechtělo se mu domů. A to si myslím, že minimálně 50% těch dětí, co tam chodili, mělo nějaké hlídací babičky nebo chůvy. Přisuzuji to jeho povaze. Fňukat při předávání začal po 9 měsících, ukázalo se, že důvodem je chlapeček, který tam do dětí strkal a nechoval se zrovna moc pěkně.
Kamarádka má stejně staré dítě, které i vě třech letech, pokud máma nebo táta nejsou po ruce spustí takovou scénu, že se z toho prý klidně pozvrací. A to rozhodně nemá výchovu ve stylu, že by byla doma opečovávanou rozmazlovanou květinkou a pro rodiče středobodem světa. Teď půjde do školky a utěšují se tím, že tam jde malé kamarádka, takže by to snad mohlo klapnout a obejít se bez scén.

Když jsem chodila do MC, potkala jsem tam maminku, jejíž syn první rok ve školce protrpěl, učitelky mlely něco o přílišné fixaci na matku, jeho nespolečenskosti, neochotě se zapojovat.
Vyměnili školku a z kluka se stalo mávnutím proutku společenské dítě, které se do školky těší. Problém nebyl v dítěti, ale ve škoce, ta první mu prostě evidentně neseděla (styl učitelek, program).

Ale souhlasím s tím, že tři roky jen máma a pak během pár dní s úderem +/- třetího roku školka 5 dní v týdnu 8 hodin denně musí být pro to dítě dost maso - jiné prostředí, velké množství jiných dětí, nutnost zvyknout si na jinou autoritu, než máme, nustnost se prosadit, jiný režim… příliš mnoho změn a krátký čas na adaptaci, zvláš´t pro introvertnější a citlivější děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.8.16 17:41

@moonulkaa Zakladatelko, holčičku bych do školky dala, probírala bych s ní pozitiva a pokusila se z ní vytáhnout konkrétní důvod, proč tam nechce a pomoci jí s tím něco udělat.
Dala bych jí třeba jen na 3 dny v týdnu a jen na dopoledne, na další dny bych program uzpůsobila tomu, aby jste spolu měli možnost dělat to, co jí baví.

A připravila bych si dobrou odpověď na otázky proč tam musí a proč nemůže jít s mladší ségrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
29.8.16 17:59

@lucenka No tak ono je taky důležité, aby byla spokojená matka a ten mladší sourozenec :mrgreen:. Já nevím no, pro mě je to doma se dvěma malýma dětma někdy fakt hrozné, mladší je jekna, furt se kvůli všemu nas. íra, pak kvůli tomu brečí i starší…myslím, že pár hodin odloučení prospěje nám všem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
29.8.16 18:09
@lucenka píše:
@kacaba379 ne nejsem, ale nechápu matky, které každodenně odkládají na celý den do školky starší dítě, které tam evidentně nechce.

V této větě je podle mé dlouhodobé praxe učitelky ve školce velmi podstatné to NA CELÝ DEN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí