Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Odvolávání na přírodu má smysl-u přírodních národů svým způsobem školka funguje, děcka se seberou a jdou za svými povinnostmi či hrami obvykle ve smečce-čili partě všech dětí kmene. Místo učitelky mají starší děti a mamku mají spíš jako servis, než jako toho s kým by trávily den a hrály si s ním. Naše školky mají tu výhodu, že je tam někdo dospělý a nehrozí tolik nebezpečí, ale vcelku je to přirozená záležitost, je ovšem důležité, aby tam fakt byla prima parta a pohodové učitelky.
Není to přesně o školce. Malému jsou za 2 měsíce 2 roky. A jak jsem dříve psal, poměrně sám dokáže bez verbální komunikace poznat, že se mu v tomto prostředí nelíbí. (ukáže rukou, že chce ven a když ne, tak hysterák). Včera jsem došli po prázdninách na úvodní hodinu kroužku Yamaha. Už tam chodil víc jak rok, měli jsme super učitelku, zvládal 2 hodiny za sebou. Včera? Řev, že ho tam táhnu. OK vysvětlim mu to, pak se uklidnil. Načež vylezna nová učitelka, střídali se jí ty „ukázkové“ hodiny, byla přestávka. Mě tam zdravilo x maminek, bo se dobře známe a ta učitelka na mě na celou chodbu nahlas zařvala, že jsme se blbě přihlásili, že máme chodi s mladšíma (loni chodil s těma staršíma víc, šlo mi o synkovy „kamarády“). Jenže pak se ozvalo, Já vás tam nepustím, s rukou jak Hitler (my tam ani nešli, nevím proč toto gesto). Dítě má od té doby na toto dětské centrum asi stejnou reakci, jako když vidí, že ho táhneme k doktorce na očkování. Rovnou ven, táhlo mě dost násilně pryč a při otočření zpět hysterák. Já jsem splachovací, ale vážně uvažuju nad žalobou na ochranu osobnosti, protože tento typ pedagogů snad do dnešní školky neplatí. Jaký máte názor?