Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moc vám děkuji za podporu
Malé jsem teď udělala mlíčko..a krmí ji tatínek. Já mám díky tomu chvilku času pro sebe a mohu se jít věnovat mladšímu dítěti
Takhle jsem všichni nejspokojenější..ale hlavně jsou spokojené moje dvě děti a ani jedno takhle nestrádá (mladší nemá hlad a starší nemá protivnou a nervní mámu). Moc všem děkuji a lidem okolo prostě nebudu nic vysvětlovat. Popravdě nemít manžela, který mi řekl „vykašli se na to a netrap se už“ tak ji mám u prsa přivázanou snad doteď ![]()
Tak moc děkuji za rady i osobní zkušenosti.. ![]()
Jako to že by bylo dítko víc nemocné když není kojené v tom to určitě nebude já i moje švagrová jsme kojili do roku a můj malý je zdravý jak ryba jansně že nějákou nemoc prodělala ale od švagrovky jsou věčně nemocní atd. jde i o celkovou imunitu kde bydlíte jak topíte a děti oblíkáte atd… nic se nemá přehánět a lepší spokejená maminka a dítko na UM nebo vynervovaná a dítě ještě víc že má hlad
vykašli se na ostatní a řiď se svým pocitem, UM je čím dál lepší a lepší a výživu mají děti určitě dobrou ![]()
Nic si z toho nědělej, já jsem druhou holčičku kojila asi jen 3týdny. onemocněla jsem se žaludkem, takže jsem ležela ve špitále skoro týden, hrozný, málá měla ani ne měsíc a já bez ní. pak jsem dostala zánět do prsu a hotovo. hubla mi taky tak jsem ji dávala um a přežila to, teď má rok a půl a papá všechno. všechno ji chutná a je veselá. takže než se trápit, dát UM.
KAšli na všechny, když to nejde tak to nejde. Důležity je že chutná umělé a že pije. Ale pocity chápu. U prvního jsem musela asi od dvou nebo tří týdnů začít dokrmovat nutrilonem, protože taky řval a mlíka bylo málo a hrozně mě to štvalo a mrzelo. Pak jsem si nějak zvykla a s kojením jsme skončili asi ve dvou a půl měsících kdy byl v nemocnici a já o tu trochu co jsem měla přišla stresem úplně. Ted máme druhýho chlapečka a to jsem si říkala že ted teda taky budu bojovat a má skoro půl roku a pořád kojím.
Sice od tří měsíců částečně na Sunaru, ale nevadí. A taky ale nesnáším dotazy typu a kojíš? Co je komu do toho. Někdy to ale fakt prostě nejde ať děláš co děláš. A rozhodně se vyprdni na kecy, že malá bude nemocná atd. To vůbec kojením neovlivníš. Bud má imunitu dobrou nebo nemá.
Sunaru zdar ![]()
Ahoj, vyprdni se na kojení. Já se snažila vše možně bojovat při prvním dítku a bylo to více méně marné. Při druhém bych to už nezkoušela a věnovala se oběma dětem. Myslím, že většina maminek nekojí protože to prostě nejde a ne protože se jim nechce. I když kampaně za podporu kojení tvrdí často něco jiného. Zdá se mi, že celá ta kampaň stejně stresuje maminky, kterým se kojit prostě nedaří. ![]()
Zkus v tom hledat pozitivum. Takhle může v noci krmit i manžel a ty si můžeš dáchnout ![]()
Tak u nás to bylo vpodstatě stejné, ještě s tím, že sice neubýval na váze, jenže se narodil s 2,4kg a kdyby mi na převáženích nepřibíral (stačilo by abxy stagnoval), tak měla dr. nařízeno ho vrátit do nemocnice
prostě císař a pak jeho 10 dní v nemocnici udělaly svoje a kuba nedokáže z prsu sát. 8 týdnů mi všichni tvrdili, že je to spurt a mám vydržet. „nevydržela“ jsem a dala mu UM a reakce byla stejná, krásně spí, je spokojenější, já nejsem ve stresu, že neumím nakojit dítě…tak to takhle praktikujeme měsíc a včera mě kamarádka neopomněla zdůraznit, že jsem se měla víc snažit a nevdat to, že MM je to, co má dítě mít k jídlu a ne UM ![]()
já kojit opravd chtěla, i hodně dlouho, ale spokojený miminko je pro mně prostě důležitější
tak proč každý řeší, jaká je moje cesta k němu?
Ahojky! urcite se netrap. nevim teda, ale moje holcicka to mela stejne.sice se mi podarilo kojit 4mesice.ale mala pribirala pomalu. kojila jsem vetsinou vic jak hodinu. potom uz potvurka nepribirala.dr naridila dokrmovat. takze nakojit a dokrmit se mi podarilo asi jednou. mozna dvakrat! zacala hned prso odmitat, protoze uz od zacatku se mi strasne spatne spoustelo mliko. takze porad teple obklady, ale nic nepomahalo. takze jsem musela vzdycky hodinu odsavat, potom dokrmit a tak porad dokola.bylo to na palici. nemohla jsem se ale smirit s tim, ze ja proste prestanu kojit. nevim, chtela jsem si dokazat, ze jedina ja z cely nasi rodiny budu kojit nejdyl. vydrzeli jsme to takhle jeste dva mesice.pak se mlicko zacalo ztracet a kdyz jsem po pul hodine odsala z obou prsou 20ml, tak jsem to po tydnu vzdala. dlouho mi trvalo, nez jsem se smirila, ale ted uz to beru jinak.jak rikas, mam cas si s malou pohrat, uklidit atd. takze si nic nevycitej.ono to hold kazdej z nas nejde tak idealne, jak by jsme si prali.ale moje kamaradka maleho celou dobu krmi um a je zdravy az az. takze bych to nejak nehrotila!
@Nikimu
naprosto ti rozumím! já to měla trochu jinak, ale taky sem dokojila velice brzy. já to teda upřímně spíš vzdala - největší příčina byla asi poporodní deprese. (nechala sem si napsat léky na zastavení laktace) sama si to tedy vyčítám, ale do té doby sem dělala opravdu dost. čekám druhé, taky si říkám jestli to tentokrát půjde??? ![]()
ale! u tebe je jasné, že je prostě někde chyba. věřím, že ani děti na UM nijak nestrádají. jsou i důležitější věci než kojení. hlavní je láska, a té se ji dostane. tak nevěš hlavu, udělalas co si mohla.
hlady nebude, tak si užívej miminka, dyť to je to nejdůležitější a taaaak rychle rostou.
![]()
@Nikimu píše:
Moc vám děkuji za podporuMalé jsem teď udělala mlíčko..a krmí ji tatínek. Já mám díky tomu chvilku času pro sebe a mohu se jít věnovat mladšímu dítěti
Takhle jsem všichni nejspokojenější..ale hlavně jsou spokojené moje dvě děti a ani jedno takhle nestrádá (mladší nemá hlad a starší nemá protivnou a nervní mámu). Moc všem děkuji a lidem okolo prostě nebudu nic vysvětlovat. Popravdě nemít manžela, který mi řekl „vykašli se na to a netrap se už“ tak ji mám u prsa přivázanou snad doteď
Tak moc děkuji za rady i osobní zkušenosti..
tak mě naštěstí nikdo nevyčítal, že sem s tím sekla. bližší věděli, co sme si skusili, a cizí to nijak nekomentovali.
určitě stojí bojovat za kojení, ale všeho odsud posud.
mě nejvíc na UM děsí ta cena!
![]()
Vyprdni se na reci ostatnich. Muj maly se narodil predcasne a nechtel a neumel sat. Byl na to prilis slaby. Takze jsem se s nim pul hodiny prala, vytahal si 10 az 20 a slo se pro dokrm. Kojeni mi bylo take celkem neprijemne, ale chtela jsem alespon odstrikavat a davat materske. Maly mel silene koliky a ja jsem mela imrvere priplesklou odsavacku na koze a nebyl ani cas krmit, to delal manzel a ja porad odsavala. Po mesici jsem s tim sekla, presla na UM. Maly se konecne naji bez stresu, netrapi ho prdiky a ma matku, ktera se venuje jemu a ne odsavacce. Ja se zvavila nenavidene odsavacky, odporu k celemu krmeni, jsem vic vyspana, mam vic casu na hrani si s malym a krmit muze i tatinek. Nemam problem se k tomu priznat, pokiduz se nekdo dementne zepta. Nazor jinych na nasi soukromou vec fakt neresim a je mi ukradeny.
U nás to bylo úplně stejné, prvního kluka jsem kojila asi měsíc s příkrmama a byl to šílený boj, bylo mi to líto ale UM vyhrálo. Teď má 4 roky a je zdravý nijak ho to nepoznamenalo. U druhého jsem doufala že to půjde a mléko bude ale omyl! Vydržela jsem jen 3 týdny krmit stříkačkou, kojit, odsávat a ten kolotoč. Mléko nebylo tak je také na UM a nestěžuje si. A já už to brala zcela v klidu, když není tak není. Akorát to leze do peněz.
Netrap se a NEKOJ. Davej UM a budes vklidu ty i tvoje miminku. A na kecy typu proc nekojis atd se vyprdni ![]()
Já sem taky pořád od tchzně poslouchala proč nekojím apod. že su blázen, že jsem měla kojit co nejdýl, ale to sem si měla vycucat mlíko z paty nebo nevím jak si to představovala, takový keci fakt miluju.bude na UM? tak bude no a? kolik takovejchdětí je a žijou? žijou. moje byly na UM skoro od měsíce a ani nebyly nemocní. max. rýmu, nic víc
Proboha, hlavně se tím netrap. Né každá může kojit. Uklidni se, ať s Tebou mimčo neprožívá stres, nakup UM a užívej si mateřství. Udělala jsi maxim, tak to hoď za hlavu a opravdu se tím netrap
![]()