Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Měla žloutenku? Žloutenkové děti jsou spavé.
Zkoušela jsi prsa před kojením nahřát nebo vypít před kojením horký nápoj? - aby se uvolnil spouštěcí reflex. Zkus před kojením i trochu odsát odsávačkou, aby se to lépe spustilo a taky odstraníš přední mléko a malá bude pít to zadní - výživnější. Zkus střídat polohy při kojení.
Příkrm bych nedávala, když už nevypije přímo od tebe tak jedině odsaj to svoje a to jí dej stříkačkou - láhev ve dvou týdnech neriskuj, je to jiný druh sání a dítě ztratí přirozený sací reflex.
neboj, půjde to - zkoušej to dále, podle mě je problém v tom spouštění MM - ona vypije jen to přední a pak to neteče, tak usne.
No tak laktační poradkyně by ti měla asi poradit nejlíp
Co odstříkat před kojením, aby nebyla prsa tak nalitá a lépe se jí držela? Nebo odstříkávat a koupit si láhev pro kojené děti a až zesílí, tak třeba bude schopná si to vytáhnout i z prsu?
Je to trochu mimo téma, ale proč zase anonym?
Mně napadlo nestřídat prsa, píšeš, že prsa během jednoho kojení pořád střídáš, takže malá si vezme jen přední mléko, které jí nezažene hlad.
Urcite bych nedavala prikrm, pokud ti jde odsat, odsaj a dej strikackou nebo lahvickou Medela Calma-nejak podobne se jmenuje, nevim presne. A urcite se rozkojis, mela jsem to stejne, brzy sala, kdyz zesilila
Pčíkrm nedávej!!! odsávej ze svých prsou a podej stříkačku a by si nezvykla na lahev, pokud nechcš kojit, tak odsavej a dávej přes flašku a nebo ji lechtej po nožičce
a nebo jak radili holky odsaj trochu a nestřídej prsa
to mě příjde blbost
Když máš mlíčka hodně, tak se vykašli na UM a odstříkávej a malou po kojení vždycky dokrm stříkačkou
Sice to bude zezačátku boj, bude ti připadat, že neděláš nic jiného a jen kojíš, odstříkáváš, dokrmuješ. Ale brzo by se to mělo zlepšit, jak začne malá zase nabírat, bude mít víc síly a nebude ti u prsa usínat. A prsa bych klidně střídala, jednak tím krásně podpoříš laktaci a i malá se ti trochu probere, když ji prso sebereš a nabídneš druhé.
Můžeš zkusit klidně i laktační poradkyni, taky určitě poradí pár fíglů ![]()
A s tím předním a zadním mlékem.. není to teď ještě brzy? Mě říkala laktační, že zezačátku je mléko jiné, to „pravé“ přední a zadní se začíná tvořit až kolem 5.-6. týdne ![]()
Příkrm podáváš flaškou? Až na speciální flašky ti každá flaška bude velice snadno týct, i s pidiotvorem pro novoše. U prsa se dítě musí snažit a fakt tahat. Pokud máš prsa nalitá, odstříkávej či odsávej a dávej jí to jako dokrm, proč by měla dostávat UM, když ty mlíko máš. Podávat se dá stříkačkou přes prst nebo speciální flaškou pro kojené děti, vím jen o té od značky medela.
Je možné, že až trochu zesílí, tak bude z prsa tahat líp. Důležité ale je, aby na prso nezapomněla, takže přikládat, při usnání budit, aby tahala.
Nakoj, odstříkej a dej jí odstříkané z lahve. Někdy se stává, že to mimčům nejde ze začátku z prsa úplně ideálně a dost se u toho napachtí. Uvidíš, že až trošku zesílí, tak se ten interval krmení/docpání z lahve většinou upraví směrem ke kojení.
Zkusila bych jí dát prso a pak dokrmit vlastním odstříkanám mlékem
Ahoj, mám čerstvou zkušenost, staršího syna jsem kojila 21měsíců, ve snu by mě nenapadlo, že u mladšího by mohl být nějaký problém..a naprosto přesně to bylo, jak popisuješ ve svém příspěvku, do puntíku, přisál se správně, a le prostě párkrát cucnul a nazdar..odstříkávala jsem 4m, pak se přiznám, že jsem to vzdala, v kombinaci s 4y denně vojtovkou, neustálým zvracením a logopedií staršího syna jsem prostě neustále lítala kolem svých prsou..teď jsem byla se starším synem v nemocnici 200km od domova a tím moje kojení prostě zkončilo a zcela upřímně řikám, že se mi ulevilo jako nikdy..nemůžu říct, že mě to nemrzí, ale když to dítě nechce, nikdo ho dle mého názoru nedonutí..pokud máš dost mléka a odsaješ a nevadí ti to, tak odsávej a dávej jí to lahvičkou, pokud se sz toho cítíš „strahaná“, klidně bych dala UM..nebudeš o nic horší matka..
Hele, já taky měla u obou synů problémy s kojení, mladší měl silnou žloutenku, spavý, slabý (menší porodní váha), já velký bradavky. Nepřisával se vůbec, když už se přisál, málo vypil. Asi měsíc jsem ho krmila odstříkaným MM a UM v Calmě, pak jsme najeli na kojení, najednou to šlo, teď už od 2,5 měsíce kojím plně! Měla jsem tam i laktační poradkyni, říkala mi, že je vše v pořádku, přisátí, pití, poloha. Pil 3/4 hodiny, jen co odešla, začal i po půl hodině řvát hlady. Takže jen tím chci říct, zas tak úplně nedej na lakt. poradkyni.
Dle popisu si myslím, že máš blbou techniku kojení…
U mě pomohlo, PŘESTAT ŘEŠIT KOJENÍ A SMÍŘIT SE S TÍM, ŽE BUDEME NA UM, a malej dorostl do velikosti mých bradavek
. Psychika je mocná, zkus se na chvíli na celý kojení vyprdnout, dát se do klidu. Ty jsi nervní, mimčo z tebe taky… dokrmuj UM, MM. Až prcek zesílí a nabere váhu, bude mít víc síly sát, vytáhne víc, pak máte větší šanci a to, abyste se rozkojili.
Mimochodem, když se mladší narodil, staršímu bylo 22 měsíců, byl to boj, páč jsem kojila furt a nic z toho, ale přežili jsme všichni!!!
Příspěvek upraven 13.10.12 v 16:06
@statecna.oslice Já jsem takhle odsávala 4 msíce pak mi nestačilo mlíko. Tak jsem řekla proč nezkusit kojení. A po týdnu se mi rozpadla odsávačka a ještě ted ho kojim. Tim že jsem dezinfikovala v myčce mě to odstříkávání přišlo nejrychlejší
Prosím potřebuji radu, malá má 2 týdny. Už v porodnici se mi hodně nalily prsa, malá mi je ovšem nedokázala nikdy vypít, ani do změknutí. Nakonec jsem po kojení musela odstříkávat a odstříkala ještě z každého prsa 70 ml..odstříkávala jsem do úlevy, aby prsa tak nebolely. Teď jsme týden doma a malá se mi zdála hodně plačtivá..prostě hladová
šla jsem ji zvážit k doktorce a zhubla 100 g za týden. Odcházeli jsme tedy s příkrmem v ruce..jenže prsa mě brní, bolí..cítím jak jsou nalité. Mám ji u prsou i hodinu..prsa celou dobu střídám. Jenže z její strany se ozve na začátku pár vteřin polykání a v ten moment konečná..jde spát. Když prsa zmáčknu tak mlíčko teče proudem..prsa fakt bolí, ale ona vypije jen trošičku a dál nechce. Jenže když jí prso seberu tak řve!! Až v momentě kdy udělám příkrm tak rozvalí oči dokořán a saje jak divá..pak okamžitě usne a je klid.
Laktační poradkyně se dívala a malá pije správně, prostě je přisátá správně..poloha správná..prostě ji nedonutím z prsa sát déle jak pár vteřin. Napadlo mě prsa odstříkávat a mléko ji podávat takto, jenže nechápu kde je problém
Celé je to už pro mě vyčerpávající, jelikož mám doma ještě 2-leté dítko, takže se nedokážu ani pořádně postarat, protože mám furt jen malou u prsa a nutím ji pít. A za celý tenhle týden snažení ani nepřibrala..jen hubne
Co s ní??Jak ji donutit pít??U prsa mi prostě jen spí..