Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
zdravím všechny.potřebovala bych asi trochu uklidnit ohledně triple testu.vyšel mi sice jako negativní, ale riziko ds 1:280 a to už je prý hraniční.samozřejmě mě na sreeningu ve 20 tt.doporučili plodovku, kterou jsem odmítla a objednala se k jednomu z nejlepších doktorů -Vlašínovi.ten po perfektním utz řekl že podle něho je miminko zdravé.ale že plodovka je 100%nenutil mě ale do ní.měla jsem víkend na rozhodnutí a nakonec jsem na ni nešla protože riziko potratu by bylo větší.teď už jsem klidná a tak nějak smířená s tím že příjmeme miminko ať bude jakékoliv.krásně mě kope a na utz si cucal prstíček-já to prostě nedokážu jít na potrat
Vlašín je špičkový diagnostik. Byla jsi na NT+ screeningu? Jinak, ani plodová voda není na celých 100%.
Příspěvek upraven 25.05.12 v 12:31
A proč bys měla jít na potrat???
1:280 možná hraniční je, ale když UTZ vyšel dobře, tak bych se netrápila… Přesně kvůli těmhle úvahám jsem triply odmítla
Miminko bude zdravé, uvidíš ![]()
@Naima píše:
Vlašín je špičkový diagnostik. Byla jsi na NT+ screeningu? Jinak, ani plodová voda není na celých 100%.Příspěvek upraven 25.05.12 v 12:31
no právě na tom jsem nebyla.ale moje gynekoložka má výborný utz a měřila projasnění a nosní kůstku v tom 12 tt a bylo to všechno perfektní
@atominnka píše:
A proč bys měla jít na potrat???1:280 možná hraniční je, ale když UTZ vyšel dobře, tak bych se netrápila… Přesně kvůli těmhle úvahám jsem triply odmítla
Miminko bude zdravé, uvidíš
kdybych šla na tu plodovku a ta by to postižení potvrdila.ale já v podstatě kromě tohodle jednoho výsledku mám všechno v naprostým pořádku
@kkatarinka píše:
kdybych šla na tu plodovku a ta by to postižení potvrdila.ale já v podstatě kromě tohodle jednoho výsledku mám všechno v naprostým pořádku
No vidíš
Bude to OK, když je ostatní v pořádku ![]()
Hehe, ani plodovka není na 100%. Dobřes udělala, riziko potratu při plodovce je fakt vyšší než že dítě bude mít DS. Hele a co kdyby zjistili, že ho fakt má - to bys šla ve 20.tt na potrat? Vždyť by to byl porod už
, to bych to mimi teda donosila i tak. Taky mi vyšly blbě krypl testy
zas jsem měla nějak blbě AFP a taky jsem se na plodovku vy…šla jen na podrobný UZV a teď mi tu řádí zdravá dcerka.
Akorát tenkrát, jak jsem byla vystreslá jsem chytla nějakou laryngytidu a 10 týdnů jsem se toho nemohla zbavit
Takže klídek, miminko bude zdravé, já bych ty triply fakt už zakázala ![]()
Je to jen tvoje rozhodnutí, každý to má nastaveno jinak, pro mě by už byla hodnota 280 indikace k plodové vodě, pro někoho by to nebylo ani 100, někdo by šílel i při 1000 a věku 35 let. Je to strašně individuální. Ty jsi zřejmě rozhodnutá akceptovat bezvýhradně své dítě a proto pro tebe stejně nemá plodovka žádný význam
.
Tripply jako takové jsou značně nepřesné, takže jen na ně, jako na indikátora nějakého problému či neproblému, bych se určitě nespoléhala a ani se ho nehrozila
.
@Gina108 píše:
Hehe, ani plodovka není na 100%. Dobřes udělala, riziko potratu při plodovce je fakt vyšší než že dítě bude mít DS. Hele a co kdyby zjistili, že ho fakt má - to bys šla ve 20.tt na potrat? Vždyť by to byl porod už, to bych to mimi teda donosila i tak. Taky mi vyšly blbě krypl testy
zas jsem měla nějak blbě AFP a taky jsem se na plodovku vy…šla jen na podrobný UZV a teď mi tu řádí zdravá dcerka.
Akorát tenkrát, jak jsem byla vystreslá jsem chytla nějakou laryngytidu a 10 týdnů jsem se toho nemohla zbavit
Takže klídek, miminko bude zdravé, já bych ty triply fakt už zakázala
Kripl testy
, to mě ještě nenapadlo. Btwo svatá pravda, zakázat tenhle zbytečný strašák těhotných.
Jsi na tom úplně stejně jako já, jen to riziko DS bylo 1:200 a taky Vlašín, řekl, že je to dobrý. Na plodovku jsem nešla a bylo to OK. Jen bych chtěla upozornit , že u triple testů se udává roziko v daném okamžiku a je tam započítána 50% pravděpodobnost potratu Downa. Čili Tvé skutečné riziko, že se Ti narodí Down je 1:560.
@brisco píše:
Jsi na tom úplně stejně jako já, jen to riziko DS bylo 1:200 a taky Vlašín, řekl, že je to dobrý. Na plodovku jsem nešla a bylo to OK. Jen bych chtěla upozornit , že u triple testů se udává roziko v daném okamžiku a je tam započítána 50% pravděpodobnost potratu Downa. Čili Tvé skutečné riziko, že se Ti narodí Down je 1:560.
tak to jsem nevěděla.moc jsi mě potěšila že jsi na plodovku taky nešla a bylo to v pohodě.já už ani nestresuju spíš občas zahlodá červíček ![]()
Holky jakto, že plodovka není 100% ní? nechápu…udělají přesně rozbor, PCR, určí přesně chromozomy…je to 99,9 % ní… takže tím bych nestrašila
A tripple testy jsou na prd ![]()
Mě ted vyšel down 1:7 a řeším zda na plodovku jít. Jde totiž o tom, že mi to vyšlo tak blbě, protože počítají to mimi o týden starší než je. Dnes volám na výsledky opak testu a chci hlavně zadat správně datum! byl jeden sex v měsíci, takže to vím!
A vím, že kdyyb to počítali dle menstruace, výsledek je 1:5000
Mimi je někde mezi tím, spíš k té menstruaci…
no snad už mi to dnes řeknou přesněji
Prvotrimesrální mi vyšel dobře, měla jsem 2 podrobné UTZ, taky vše ok!
Prostě tripply jen stresují ![]()
, mě tripple testy počítač vyhodnotil jako negativní, ale prý byly hraniční (nikdo mi však zatím žádnou hodnotu neřekl) a tak mě paní primářka z nemocnice chce poslat na nějaký speciální ultrazvuk. Jsem však rozhodnutá, že pokud by byla potřeba i amniocentéza tak na tu určitě nepůjdu.
@kkatarinka píše:
tak to jsem nevěděla.moc jsi mě potěšila že jsi na plodovku taky nešla a bylo to v pohodě.já už ani nestresuju spíš občas zahlodá červíček
@scai Sama píšeš, že je 99,9% - to není čistých 100%, takže statisticky je možný i negativní nález u pozitivního dítěte (ale to už je naprosto minimální pravděpodobnost).
Obecně platí pro každé počaté dítě obecné genetické riziko, 3-5%, že se narodí s jakoukoliv vrozenou vadou. - Teď jsem citovala ze zprávy z genetické konzultace, taktéž z Prenatalu. A nemluvíme jen o vrozených vadách, které jsou zachytitelné NT+, tripply nebo ultrazvuky. Razítko na zdravé dítě nám bohužel nikdo nedá, ale NT+ a ultrazvuky zachytí většinu. A z toho musíme vycházet a nestresovat se tím, co by mohlo být
. Koneckonců ani výsledek 1:7 se nerovná pozitivní výsledek, je to „jen“ jedno dítě ze sedmi.