Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Erv: odkud jsi? Já bych se objednala rovnou někam sama na genetiku.. A možná popřemýšlela o změně dr.
@erv170 určitě to bude dobré!!!u vás to zřejmě udělal věk a to špatně zadané stáří plodu. jedna paní to tady psala, že poprvé jí to vyšlo 1:20(přesně nevím, ale bylo to hodně vysoké riziko) a když to opravili tak jí vyšel výsledek úplně krásný. je to sice těžké být v klidu.sama jsem o tom přemýšlela až do porodu. já jsem totiž plodovku odmítla. být vámi tak bych zkusila ještě předtím domluvit konzilionární utz.ten váš syndrom by tam měl být vidět lépe než DS. a objednat se k Vlašínovi-je to jednička!!!opravdu-plodovku můžete odložit zatím.
Já bych přispěla názorem i z druhé strany…jsem jednou z těch, co na amniocentéze byla. Přitom mi v době těhotenství bylo 25 let, triply vyšly 1:380. Někdo si řekne, že je to hodně malá pravděpodobnost, když riziko potratu u amniocentézy je 0,5 - 1%. Čekala jsem první dítě a nebyla jsem vůbec informovaná o tom, co všechno existuje za vyšetření, screeningy a testy. O prvotrimestrálním screeningu jsem se dozvěděla až někdy ve 14. týdnu a to už bylo pozdě. Pak mi vyšly ty triply a podle tabulek mého doktora to byla hraniční hodnota. Ještě navíc otec dítěte, je nositelem zmutovaného genu pro cystickou fibrozu. Hrozilo, že kdybych měla nějaký gen špatný i já, tak by se dítě narodilo s cystickou fibrozou. Což by pro mě nebyl důvod k potratu, nicméne Downův syndrom by důvod byl. Prostě tohle bych nedala a ať si o tom každej myslí co chce
Takže jsem na amniocetézu šla. Byla jsem na ní ve středu ráno. Pracovala jsem na směny, takže jsem měla čt a pá volno, pak víkend a v pondělí jsem šla normálně do práce. Tím to samozřejmě nechci zlehčovat, říká se, že po AMC by se mělo minimálně týen ležet, někde doporučují i 14 dní, ale prostě věřím svému gynekologovi a když mi udělal UTZ a vše bylo v pořádku, tak jsem do práce šla. Chápu, že jsem nejspíš měla štěstí a nebagatelizuju riziko potratu u AMC, jen si prostě myslím, že zas až takový zlo to není ![]()
Taky z amniocentézy nemám strach, jsem zdr. sestra, tak vím do čeho jdu. Snažím se dovolat na genetiku, jestli by nešel příobjednat UZ, ať se 14dní nestresuji. Jdu do Brna na Veveří, nevím, jestli všechno dělá Vlašín. Čekám 3. dítě a má to být po dlouhé době mazel, tak si chci být jistá.
Už jsem se tam dovolala a nabídli mi vyšetření, které tento syndrom vyloučí 100%. V pátek budu vědět výsledky. Stojí 3500, ale hlavně, že budu klidná. Držte mi prosím pěsti. Napíšu.
Tak už vím výsledek, je to zdravá holčička(už třetí).Tím bych také ráda uklidnila všechny maminky, kterým vyjdou špatně triple testy. A také ty, které se bojí amniocentézy.
@Pájinka25 : já jsem nosičkou také CF přítel naštěstí nebyl ale i tak jsem šla na UTZ které CF vyloučilo. tak jsem si oddychla @erv170 : tak to jsem moc ráda…teď odpočívejte holky…:-)
Erv prosím jaký to byl test, já bych si ho zaplatila, ale nevím po jakém se dožadovat.
Mám výsledek u UTZ 1:800, takže pohoda, krev mi na genetu brali i ve 12tt a nevolali, tak asi ok. UTZ 12tt na genetu taky ok. Kůstka byla, projasnění ok. A nyní v 16tt mám prý hraniční triply. Mám si donést rovnou RH faktor kvůli odběru plodovky… jsem z toho v pasti. Když tady čtu Vaše výsledky, příjdou mi ty moje ok a ani nebyly výsledky negativní (teda dle telefonu) ale hraniční… Je mi 31 a mám za sebou hodně revizí, ale dítko s DS bych asi nedala…
@misha1236 píše:
Erv prosím jaký to byl test, já bych si ho zaplatila, ale nevím po jakém se dožadovat.
Mám výsledek u UTZ 1:800, takže pohoda, krev mi na genetu brali i ve 12tt a nevolali, tak asi ok. UTZ 12tt na genetu taky ok. Kůstka byla, projasnění ok. A nyní v 16tt mám prý hraniční triply. Mám si donést rovnou RH faktor kvůli odběru plodovky… jsem z toho v pasti. Když tady čtu Vaše výsledky, příjdou mi ty moje ok a ani nebyly výsledky negativní (teda dle telefonu) ale hraniční… Je mi 31 a mám za sebou hodně revizí, ale dítko s DS bych asi nedala…
Já byla teď v pátek na genetice kvůli špatnýmu triplu..Výsledky mi vyšli negativní, ale měla jsem vyšší HCG. Sám doktor mi navrhl jinou genetiku než pod kterou spadám, už v prvním těhu jsem tam na odběru byla a vše vyšlo ok..Takže je lepší udělat pořádnej ultra a pak teprv se rozhodovat pro odběr…Zkus se poptat odběry jsou v mnoha případech zbytečný…
Myslím, že ve Vašem případě je to opravdu zbytečné, pravděpodobnost je malá. Nevím, co Vám vyšlo špatně, jestli DS, tak je pravda, že ten je na UZ špatně rozpoznatelný. Ty rychlé výsledky byly z plodové vody. Já jsem platila 3500 a dají se udělat jen na DS a ty stojí něco kolem 1900 Kč. Opravdu triple test vychází velice často falešně pozitivní. Mé švagrové je taky 35 a nenechala si je ani odebrat, někde jsou prý i zakázané. Vím, už se mi to mluví, ale Vaše výsledky jsou proti mým dobré.
@misha1236 píše:
Nechápu že tě do toho tak tlačí, podle mě je odběr plod.vody uplně zbytečný-když byl ultrazvuk v pořádku. Pokud má kůstku tak přeci nebude mít DS-ale já ti rozumim, já měla taky ultrazvuk uplně v pořádku ale triply 1:13 na DS!!!a šla jsem a pak jsem byla v pohodě, když se to vyvrátilo.
Ja bych na tvem miste chtela videt vsechny ty vysledky (NT, krev…) a konzultovala genetika nebo nekoho. Ten vysledek triplu je samostatne hranicni, nebo az po intergraci s NT? Taky mi prijde, ze neni proc panikarit. Ja jsem na plodovce byla, nebylo to nic zavratnyho (kdyz jdes nekam, kde jsou zkuseni, risk potratu je minimalni. Ja jsem dokonce chytila chripku, a vsechno OK, pres kasel a horecku), ale sla jsem tam az po konzultaci a uvazenem rozhodnuti. Muj risk z NT byl ale 1:230 a je mi 35. Ja ale ziju ve Francii, tady jsou striktni kriteria, kdy te poslou na plodovku a kdy ne, musi byt zavazny duvod. Ty, podle toho, co pises, kriteria nesplnujes, ale samozrejme nevim tvoje vysledky, ani jestli to projasneni bylo udelany profesionalem s akreditaci. No, kazdopadne, plodovky se neboj, ale mozna zkus pozadat o detail tech vysledku a zkonzultuj to nekde.