Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zaujimalo by ma, ake mate skusenosti so zaspavanim s dudlikom alebo palcom. Nasa mala objavila svoj palec velmi skoro a par ludi nam hovori, ze lepsie ako s palcom je zaspavanie s dudlikom, hlavne kvoli zubom. Neviem, ci sa to tyka aj mimina, ktoremu este nerastu zubky. Problem je v tom, ze dudlik jej vypadava a teda potrebuje nas, aby sme jej ho davali do pusy, kym si ho bude schopna najst sama. Samozrejme, najlepsie by bolo, keby si nezvykla ani na palec ani na dudel, ale nemam tusenie ako ju to naucit.
Miri
Myslím,že problém bude s odvykáním. Dudlík sebereš,palec ne. Moje neteř cucala palec do 7 let
Já hlasuju pro dudlík. ![]()
Zdravim!
Ja ti moc neporadim, protoze mam o neco starsi dcerku a taky jsem uvazovala, ze bych napsala to same. Mala uz od narozeni ma velky saci reflex, porad by neco sala, pa Dr. mi rekl at davam dudlika at se moc neprejida (mame problem s ublinkavanim) tak jsem ji ho davala a pred nejakou dobu nasla kouzlo cucani palecku takze tedka si cuca palecek a dudlik taky neodmita, tak jsem zvedava kdo nam poradi co je lepsi zda dudlik nebo palecek.
No ja si myslim, ze v jejim veku
ji nebudu zakazovat nic, nekde jsem se docetla, ze prochazi vyvojem zjistovani rucicek atd…takze ma palecek kdy chce a duklik taky…
Ale ten palec nekdy saje tak, ze mam strach at neni zdeformovany, tak prosim zkusene maminy poradte!!!
Dekujji
Zuzik
Jo, tak nas malej odmita dudlik, palec taky nesaje, ale zase musi mit k usnuti moje prso
To si clovek nevybere
Jinak jsem ale cetla, ze je lepsi dite navyknout na dudlik, protoze ten zlozvyk s palcem pretrva dyl.
Jandulka + Petko 5 mesicu
Ahoj holky,
já teda doporučuju jednoznačně dudlík! Dcera ho měla skoro do 3 let, teda jen na spaní resp. usínání, ale pak ho dala čertovi a byl pokoj. Neteři dudlík sebrali asi v roce a palec si cucá dodnes! Za měsíc jí bude 6 let…
Katka
Ahoj.
Radim spal s dudlíkem do 5 měsíců. Z nemocnice byl naučený na třešničku a když jsme chtěli na:,–(it anatomický, vypadával. Takže jsme zůstali u třešničky. Pak objevil ruce, strkal do pusy obojí
, potom si dudlík vyndával a sloužil jako dekorace.
V pěti měsících ho sám zrušil. Rozhodně jsem mu ho nenutila.
Dneska používá paleček jen tehdy, když má velký problém usnout. Jindy usíná bez palečku jako dudek.
Myslím, že u malinkého miminka to není nutné řešit. Samo si vybere. Problém s palečkem by byl až v několika letech.
Beruška
mirijak:tak ja v orodnici davala dudlik tak si ho jeste jakztakz bral ale doma pak uz vubec a misto dudliku mel me prso a nebo prave svuj palec,cucal ho tak ze z toho mel ten palec uplne cerveny.myslim ze je to individualni nekdo chce dudel a nekdo ho proste neumi drzet v puse-nas
takze ho do dudle nenut a klidne mu ten palec nech,mojemu je ted 7,5 mesice a uz si ten palec az tak moc necuca-jen kdyz fakt zuri
takze se neboj odnaucovani.
Souhlas s Valli
, nic nenutit, u každého mimča je to jiné…
Já si představovala už v těhu hrůzy s odnaučováním dudlíka a ono ejhle - dudlíka nevzal Matyáš na milost NIKDY, zpočátku to bylo na usínání jen prso, asi ve 3měsících nastoupil ne paleček, ale rovnou ukazovák, prostředník i s prsteníčkem
![]()
Je nám rok pryč a usínáme s polštářkem, už jen výjimečně s ručičkou… ![]()
Hlasuju jednoznačně pro dudlik. Klarka dudlik vyměnila za paĺec a dnes je to VELKÝ problém. Dříve si dumlala palec kdykoliv se začla nudit ted s nim převážně usíná, což není tak hrozné. Jenže si dumlá palec tak zuřivě, že si vytlačuje přední zuby a dělá se jí předkus. Možná, že nás čekají do budoucnosti rovnátka.
Na kojení u nás dudlík neměl vliv.Kojila jsem 19m.
Do budoucna si už dám pozor a druhé ditě raději naučím na dudlik, který pak zahodíme