Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Klidně si rýpni… Nechápu to já ani mé okolí. Ale jak říkám, když mi gynekolog dělal testy ohledně hormonů, měla jsem hodně vysokou hladinu prolaktinu. On nad tím mávl rukou, že s tím nic dělat nebude. Děti nemám a ani jsem nikdy nebyla těhotná. Takže z kojení to nemám. Později jsem četla, že je to hormon, jehož hladina v krvi roste ve stresu. Prostě celkově mám asi rozhašené hormony.Teď již tak rok jím tofu, zeleninu, ovoce, luštěniny, obiloviny, semínka a ořechy. Z ničeho jiného se má strava neskládá. A to ještě nesmím lepek ze zdravotních důvodů. Běžný den vypadá cca takhle:
Do jídla se musím nutit. Hlad nemám. Chutě nemám. Dříve jsem loutala dost sladkého, což teď neexistuje. Smažené věci nejím. Jen vím, že mnohdy nedosáhnu na tuky, které bych za den měla sníst a s bílkovinami to taky občas kopu, ale dříve to bylo horší. Nicméně váha mi vzrostla tam, kam mi vzrostla a teď už asi 2 roky nehubnu ani netloustnu. Jinak, co se centimetrů týče, ty mám stejné už od doby, kdy jsem měla nějakých 110 kg, což jsem měla před 3 lety.
Snídaně: 1/4 uzeného tofu, rostlinná pomazánka, 5 rýžových chlebíčků, rajče
Svačina: obilná kaše (jáhlová nebo pohanková) s ovocem, ořechy a semínky
Oběd: Quinoa, dušená mrkev s hráškem, fazole
Svačina: rostlinný jogurt s nastrouhaným jablkem, rozinkami, semínky a oříšky
Večeře: Quinoa, dušená mrkev s hráškem, fazole
2. večeře: rajčata, okurka, bazalkové tofu
Hm, tak to je jasny. Jen doufam, ze nejak dr vyloucil ty horsi veci nez stres (ty hodnoty asi nebyly super vysoke).Neberes nejake leky??
Jestli ti muzu poradit, pokud to jde se premoct na alespon obcas snist lososa. ![]()
Suplementy B6, zinek a hlavne max doporucuju Vitex. ![]()
@Anonymní píše:
Klidně si rýpni… Nechápu to já ani mé okolí. Ale jak říkám, když mi gynekolog dělal testy ohledně hormonů, měla jsem hodně vysokou hladinu prolaktinu. On nad tím mávl rukou, že s tím nic dělat nebude. Děti nemám a ani jsem nikdy nebyla těhotná. Takže z kojení to nemám. Později jsem četla, že je to hormon, jehož hladina v krvi roste ve stresu. Prostě celkově mám asi rozhašené hormony.Teď již tak rok jím tofu, zeleninu, ovoce, luštěniny, obiloviny, semínka a ořechy. Z ničeho jiného se má strava neskládá. A to ještě nesmím lepek ze zdravotních důvodů. Běžný den vypadá cca takhle:
Do jídla se musím nutit. Hlad nemám. Chutě nemám. Dříve jsem loutala dost sladkého, což teď neexistuje. Smažené věci nejím. Jen vím, že mnohdy nedosáhnu na tuky, které bych za den měla sníst a s bílkovinami to taky občas kopu, ale dříve to bylo horší. Nicméně váha mi vzrostla tam, kam mi vzrostla a teď už asi 2 roky nehubnu ani netloustnu. Jinak, co se centimetrů týče, ty mám stejné už od doby, kdy jsem měla nějakých 110 kg, což jsem měla před 3 lety.
Snídaně: 1/4 uzeného tofu, rostlinná pomazánka, 5 rýžových chlebíčků, rajče
Svačina: obilná kaše (jáhlová nebo pohanková) s ovocem, ořechy a semínky
Oběd: Quinoa, dušená mrkev s hráškem, fazole
Svačina: rostlinný jogurt s nastrouhaným jablkem, rozinkami, semínky a oříšky
Večeře: Quinoa, dušená mrkev s hráškem, fazole
2. večeře: rajčata, okurka, bazalkové tofu
No a co štítná žláza? Jinak já takhle jíst, tak jsem jak koule, na mě moc sacharidů a málo bilkovin. A vegan jsi dlouho?
@aiwwa píše:
No a co štítná žláza? Jinak já takhle jíst, tak jsem jak koule, na mě moc sacharidů a málo bilkovin. A vegan jsi dlouho?
Na hubnuti to fakt moc neni, vsechno navic na sladko, ale ne na 120kg… ![]()
Tech proteinu tezko rict, ani u tech fazoli neni psana porce.
Ja bych teda mela stres jen z toho jidla. Z tohohle ma nekdo nejaky pozitek??
@Lenka_Hal píše:
Hm, tak to je jasny. Jen doufam, ze nejak dr vyloucil ty horsi veci nez stres (ty hodnoty asi nebyly super vysoke).Neberes nejake leky??
Jestli ti muzu poradit, pokud to jde se premoct na alespon obcas snist lososa.
Suplementy B6, zinek a hlavne max doporucuju Vitex.
Dle vyšetření praktické lékařky jsem v pořádku. Hodnoty jsem měla tuším 2× nebo 3× vyšší než je ta horní hranice (teď ten papír nemám u sebe, tak si nejsem jistá). Nicméně gynekolog prohlásil, když pravidelně menstruuji a nesnažím se marně o dítě, že se mnou nic řešit nebude. Dalo práci ho dokopat k těm odběrům. A to mi ani nenechal otestovat testosteron. Teď jsem brala Helicid kvůli podezření na reflux, ale jelikož jsem po asi 10 dnech braní a najetí na lepek na tom byla mnohem hůře než před tím, na doporučení lékaře jsem ho vysadila. Takže momentálně léky žádné neberu.
Lososa bych asi nepozřela. Suplementuji B12, hořčík, a pak nějaký multivitamín pro vegany a vegetariány, kde je všechno možné. Neberu to každý den. Spíše tak 3× týdně. A ne vše najednou, protože v tom multivitamínu je třeba i právě ta B12, tak abych se nepředávkovala.
@aiwwa píše:Štítnou žlázu mi praktická kontroluje při preventivce a vždy jsem ji měla v pořádku. Vím, že mám dost sacharidů. Teď posledních 14 dní bylo ještě horší, kdy jsem měla držet žaludeční dietu, tam bílkoviny nebyly skoro žádné.
A to teď v dlouhodobém horizontu jím o mnoho lépe než dříve. V době dětství dospívání jsem byla jen vegetarián a to jsem měla oběd v podobě samotných brambor, těstovin se sýrem a kečupem,… A luštěniny se u nás skoro nevařily. To bylo teprve sacharidů… Tak asi proto ta váha. Tučná jídla nejím, ani nemohu, protože mi nedělají dobře. Čistě vegan jsem od prosince a v posledních asi 2 letech opravdu jím mnohem lépe než posledních 15-20 let. Možná i proto ta váha konečně stojí a nenarůstá, ale dolů to taky nejde. Blbé je, že jak nejím zrovna v ten den ořechy, jakože je opravdu nejím denně, nesním ani tolik tuků, kolik bych měla sníst.
@Lenka_Hal píše:
Na hubnuti to fakt moc neni, vsechno navic na sladko, ale ne na 120kg…
Tech proteinu tezko rict, ani u tech fazoli neni psana porce.
Ja bych teda mela stres jen z toho jidla. Z tohohle ma nekdo nejaky pozitek??
Tak já sním denně třeba 2 papriky, 5 rajčat, okurku to je jen v syrové zelenině. No a třeba konkrétně ta quinoa s těmi fazolemi a zeleninou… To jsem nepočítala, kolik to má čeho. Je to jídlo z jednoho pytlíku quinoi, 2 pytlíků mražené zeleniny a 1 plechovky červených fazolí. A ano asi určitě je tam těch bílkovin pomálu, ale vzhledem k tomu, že teď jsem byla 14 dní kompletně bez luštěnin, tak s nimi zase musím začít opatrně. Proto je jich tam tak málo.
Tak jak jsem psala výše jím teď poslední 2 roky. S tím, že do loňska jsem měla třeba jednou za 14 dní sýr nebo jogurt, ale vzhledem k tomu, že mi to přinášelo více negativ než benefitů, sekla jsem s tím.
A vůbec já se nepřišla nikterak hádat. Jen jsem chtěla přispět tím, že i člověk, který dlouhodobě jí málo, může být jak bečka a nehubne. Mám s tím zkušenosti z minulosti.
@Anonymní píše:
Tak já sním denně třeba 2 papriky, 5 rajčat, okurku to je jen v syrové zelenině. No a třeba konkrétně ta quinoa s těmi fazolemi a zeleninou… To jsem nepočítala, kolik to má čeho. Je to jídlo z jednoho pytlíku quinoi, 2 pytlíků mražené zeleniny a 1 plechovky červených fazolí. A ano asi určitě je tam těch bílkovin pomálu, ale vzhledem k tomu, že teď jsem byla 14 dní kompletně bez luštěnin, tak s nimi zase musím začít opatrně. Proto je jich tam tak málo.Tak jak jsem psala výše jím teď poslední 2 roky. S tím, že do loňska jsem měla třeba jednou za 14 dní sýr nebo jogurt, ale vzhledem k tomu, že mi to přinášelo více negativ než benefitů, sekla jsem s tím.
A vůbec já se nepřišla nikterak hádat. Jen jsem chtěla přispět tím, že i člověk, který dlouhodobě jí málo, může být jak bečka a nehubne. Mám s tím zkušenosti z minulosti.
Jeje, ja se nehadam, to ze se pri vyssim prolaktinu nehubne je znama vec. Hodnoty holt nemas na tumor, tak to dr nezajima, ona v tom tele nezije. Ja ti jen chtela poradit, co se (krome leku) s tim ma delat. S tim veganstvim si myslim to je jen slozitejsi, ale respektuju, ze jsi vegan, tak alespon ty suplementy ![]()
Velka vaha neni jen kosmeticky problem, to uz se ted vi. Vsechno ma nejake reseni, tak to nevzdavej ![]()
@Lenka_Hal píše:
Jeje, ja se nehadam, to ze se pri vyssim prolaktinu nehubne je znama vec. Hodnoty holt nemas na tumor, tak to dr nezajima, ona v tom tele nezije. Ja ti jen chtela poradit, co se (krome leku) s tim ma delat. S tim veganstvim si myslim to je jen slozitejsi, ale respektuju, ze jsi vegan, tak alespon ty suplementy
Velka vaha neni jen kosmeticky problem, to uz se ted vi. Vsechno ma nejake reseni, tak to nevzdavej
Pardon, nemyslela jsem to přímo na Vás. S tím prolaktinem jsem to třeba nevěděla. Musela jsem si to přečíst až na internetu. Dr. mi řekl jen to, že mám vyšší estrogen je normální, protože jsem silná a ten prolaktin nějak zahrál do outu. Prostě se se mnou o tom nebavil.
Je pravda, že veganství je společností dost odsuzováno. Ale osobně si nemyslím, že by se na této stravě nedalo prosperovat. Neustále čtu, vzdělávám se. A už toho vím spoustu. Vím, že můj jídelníček není dokonalý. Určitě je stále co zlepšovat.
U mě to tak nějak je „jen“ kosmetický problém. Alespoň zatím. Tlak mám nízký, i když všichni v rodině ho mají vysoký, cukrovku nemám a až na menší problémy se skoliozou, kterou mám od dětství mě z hlediska vysoké váhy nic netrápí. Krevní testy na prevencích jsem měla v posledních letech vždy v pořádku. O to horší problém je dokázat, že mi není moc dobře, a že se tedy obávám, že mám alergii na lepek, celiakii nebo něco podobného. Ale tohle už je na jinou debatu.
@Anonymní píše:
Pardon, nemyslela jsem to přímo na Vás. S tím prolaktinem jsem to třeba nevěděla. Musela jsem si to přečíst až na internetu. Dr. mi řekl jen to, že mám vyšší estrogen je normální, protože jsem silná a ten prolaktin nějak zahrál do outu. Prostě se se mnou o tom nebavil.Je pravda, že veganství je společností dost odsuzováno. Ale osobně si nemyslím, že by se na této stravě nedalo prosperovat. Neustále čtu, vzdělávám se. A už toho vím spoustu. Vím, že můj jídelníček není dokonalý. Určitě je stále co zlepšovat.
U mě to tak nějak je „jen“ kosmetický problém. Alespoň zatím. Tlak mám nízký, i když všichni v rodině ho mají vysoký, cukrovku nemám a až na menší problémy se skoliozou, kterou mám od dětství mě z hlediska vysoké váhy nic netrápí. Krevní testy na prevencích jsem měla v posledních letech vždy v pořádku. O to horší problém je dokázat, že mi není moc dobře, a že se tedy obávám, že mám alergii na lepek, celiakii nebo něco podobného. Ale tohle už je na jinou debatu.
Tak jak rikam, nevzdavej to. Normalni je se citit dobre a nemit nadvahu, to uz jsou dva symptomy neceho…tak snad to vyresis ![]()
@Anonymní píše:
Tak já sním denně třeba 2 papriky, 5 rajčat, okurku to je jen v syrové zelenině. No a třeba konkrétně ta quinoa s těmi fazolemi a zeleninou… To jsem nepočítala, kolik to má čeho. Je to jídlo z jednoho pytlíku quinoi, 2 pytlíků mražené zeleniny a 1 plechovky červených fazolí. A ano asi určitě je tam těch bílkovin pomálu, ale vzhledem k tomu, že teď jsem byla 14 dní kompletně bez luštěnin, tak s nimi zase musím začít opatrně. Proto je jich tam tak málo.Tak jak jsem psala výše jím teď poslední 2 roky. S tím, že do loňska jsem měla třeba jednou za 14 dní sýr nebo jogurt, ale vzhledem k tomu, že mi to přinášelo více negativ než benefitů, sekla jsem s tím.
Najednou snis 1 pytlík quinoi (v suchem stavu pytlík), 2 pytlíky mrazene zeleniny a plechovku fazoli?
To musí byt strašná hromada jídla, ne? Ja mela snes k veceri pul sklenice cizrny, pul male salatove okurky, 3 mala rajčata a půlku papriky (plus parmazán a dresink) a je toho velká misa, ze to nesnim najednou.
@robínek píše:
Najednou snis 1 pytlík quinoi (v suchem stavu pytlík), 2 pytlíky mrazene zeleniny a plechovku fazoli?To musí byt strašná hromada jídla, ne? Ja mela snes k veceri pul sklenice cizrny, pul male salatove okurky, 3 mala rajčata a půlku papriky (plus parmazán a dresink) a je toho velká misa, ze to nesnim najednou.
Ja to pochopila tak, ze nevi kolik ceho, ze to takhle namichala, takze nevi presne, kolik ceho snedla presne. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Ja to pochopila tak, ze nevi kolik ceho, ze to takhle namichala, takze nevi presne, kolik ceho snedla presne.
No ma tohle jídlo uvedené jako obed i večeři. Tak to asi namichala a pak navickrat jedla. Doufám ze navickrat ![]()
Kdo by chtěl 3 kila dole za dva dny …přijeďte do jižních Čech..
Tady frčí dieta s názvem gastroenteritida ![]()
A teď se směju,páč už je to zamnou …ale průběh této diety bych nepřála ani nepříteli.
@robínek píše:
Najednou snis 1 pytlík quinoi (v suchem stavu pytlík), 2 pytlíky mrazene zeleniny a plechovku fazoli?To musí byt strašná hromada jídla, ne? Ja mela snes k veceri pul sklenice cizrny, pul male salatove okurky, 3 mala rajčata a půlku papriky (plus parmazán a dresink) a je toho velká misa, ze to nesnim najednou.
Ne najednou ne… To by snad nesnědl ani obří chlap, ne? Vždyť toho bylo půl hrnce. By oko z toho mám pro sebe cca 6-8 porcí. To jest 6-8 obědů, večeří či svačin. Nevařím každý den. A většinou mám hotová tak 2 různá jídla, která střídám. A když jedno dojde, uvařím nové. A ne vždy vařím jídlo na tolik porcí. Obvykle vařím tak 3 porce, ale občas se stane, že to takhle přepísknu… A vzhledem k tomu, že quinou mám tak 1× za měsíc, někdy ani to ne, mi to nevadí.
Jinak já mám poměrně malé porce… Doma mi pak nadávají, že když řeknu, že jsem jim nechala porci brambor, že jim to nestačí… No nic. Mně by stačila bohatě.
@Anonymní píše:
Ne najednou ne… To by snad nesnědl ani obří chlap, ne? Vždyť toho bylo půl hrnce. By oko z toho mám pro sebe cca 6-8 porcí. To jest 6-8 obědů, večeří či svačin. Nevařím každý den. A většinou mám hotová tak 2 různá jídla, která střídám. A když jedno dojde, uvařím nové. A ne vždy vařím jídlo na tolik porcí. Obvykle vařím tak 3 porce, ale občas se stane, že to takhle přepísknu… A vzhledem k tomu, že quinou mám tak 1× za měsíc, někdy ani to ne, mi to nevadí.Jinak já mám poměrně malé porce… Doma mi pak nadávají, že když řeknu, že jsem jim nechala porci brambor, že jim to nestačí… No nic. Mně by stačila bohatě.
No moc Rvoje stravovaní nechápu. To Ti chutná, jist porad totéž dokola? A jestli jsi z toho udělala 6- 8 porci - tak mas teda na porci tak 10 fazoli, to je teda dost malo.bilkovin. Předtím v pubertě zas same těstoviny a sladké. Neni divu, ze se Ti váha zbláznila. Zdravé mi to teda nepřijde, jak se stravujes.