Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Lenka_Hal píše:
Kdyz jis blbe, sahas proste do spatnych zasob…nedavas nic do rustu vlasu, nehtu, hojeni ran, energie tela, imunity…zachovani energie sice funguje, ale trochu jinak nez hubnuti/tloustnuti. To je hodne o kontrole hormonu…coz jde i jidlem…
Jo nehty jsem mívala strašný. Vždycky se mi třepily a následně loupaly po vstvičkách. Spravilo se to až když jsem začala přemýšlet nad přijímanými makroživinami a mikroživinami a postupně jsem začala jíst lépe. Potom se problém s nehty vyřešil. A jo asi se mi mnohem více třepily vlasy než teď, ale idiotsky jemné a rozlítané je mám pořád. A imunitu jsem měla hodně pošramocenou na základce na 1. stupni, ale jak jsem už psala někdy dříve. To bylo údobí, kdy ze stravy prostě zmizelo maso a vajíčka. Tudíž bílkovin bylo fakt málo. Nicméně doktorka tehdy ani nepípla na to, že nechci maso a vajíčka. Takže moje drahá matinka to brala asi jako dočasný rozmar. Ostatně to asi tak bere dodneška.
@Evulina píše:
No..možná bych to typla na nějaký metabolický rozvrat..
Z mého pohledu je veganství pro člověka nepřirozené, ale chápu, že to má někdo v hlavě srovnané jinak. Ani si nemyslím, že jsme nadřezeni zvířatům - kdybych si šla zaplavat do Nilu, byl by rozhodně nadřazenější krokodýl nade mnou..Ona i klíšťata, komáři a další potvory nám vesele sají krev
A napadají mě další a další etické otázky..např. jak může člověk vegan nadřazovat velká zvířata těm malým - oč jsou ty malé méněcennější? Mám na mysli třeba to, že i vegan občas plácne mouchu, zneškodní klíště, které se mu přisálo, když si pěstuje veganské brambory, tak aby z nich něco měl, musí ale současně likvidovat mandelinku..atd..Takže takový vegan si myslí, jen nevraždí zvířata, ale platí to jen pro ta velká, ta malá likviduje vesele dál a ani si to třeba neuvědomuje..
No nic..My třeba máme slepice. Běhají volně asi na 2 hektarech a vajíčka sbírám jenom ta, která někde snesou a pak už je opustí a nejdou k nim. Když slepici vidím sedět, tak jí nechám a máme kuřátka. Mléko máme od kozy - máme kozu s odrostlým kůzletem, přes den jsou normálně spolu, malá od mámy pije, běhají venku, pasou se. Večer jsou naučené, že jedna spí v jedné části chlíva s býkem a druhá v druhé části, jsou oddělené plůtkem. Samy se tak večer už štelují, neřekla bych, že je to pro ně extra stres..a ráno podojím asi litr mléka, což nám stačí, litr denně. Med - něco máme my, ale dost ho necháváme i včelám. Jinak jo, když máme prasata, toho býka nebo brojlery, tak se to zabije holt no..ale samozřejmě to dělá člověk, který to udělá co nejrychleji a nejlépe, aby se zvíře netrápilo.
Myslím si, že mléko a vejce jdou používat právě i docela eticky, pokud si někdo takto sám chová ty zvířata anebo je to z malé farmičky, kde člověk ví, jak je se zvířaty zacházeno..Jenom se snažím přijít na to, proč má zakladatelka 120 kg, když se nepřejídá, jí pestrou stravu, potřebné vitaminy doplňuje. Něco prostě buď v té stravě chybí nebo naopak přebývá anebo tam je nějaký ten metabolický anebo hormonální rozvrat..
Nepřirozené to asi tak trošku je, to uznávám. Já osobně to beru tak, že když mě zvíře napadne. Je to buď jeho život, nebo ten můj. Ať je to blbé klíště, komár nebo třeba medvěd. Teď jsem to hodně zobecnila. Když se do mě zakousne klíště. Vyndám ho, ale kamarádit se s ním nebudu. Když plácnu komára, dobře mi není, ale mě to fakt bolelo. Nicméně tohle je jistě široké téma. A svůj postoj k němu si musí najít každý sám. Já v tomhle trochu asi razím heslo: „Žij a nech žít.“ A vlastně si nikoho nevšímám. Do nikoho nerýpu, na nikoho neútočím a neřeším, zda to aplikuji na člověka nebo zvíře.
A o těch malých a velkých zvířatech… Obvykle se mezi vegany řeší a upozorňuje na to, kde je ta hranice mezi hospodářskými zvířaty a mazlíčky. Mezi těmi já rozdíl nevidím. Jasně pak jsou tu i škůdci jako myši, potkani, slimáci, mandelinky, atd. Zvířata to jsou. Trochu mě jímá hrůza z jejich často neekologické nebo kruté likvidace, ale zase chápu, že to jsou šílení záškodníci. Ale i oni mají právo na život.
Například u těch zemědělských plodin je to složitá otázka. Určitě se najde spousta lidí veganů i neveganů, kteří si neuvědomují, že při růstu těch plodin je spousta těch zvířat zabita neúmyslně i úmyslně. Jde asi o to, jakou si člověk nastaví hranici. Když to přepískne a bude si vyčítat i to, že zašlápnul brouka, tak za chvíli skončí u psychiatra. Myšlenka veganství je pěkná, ale pravda, když se zabrousí do detailu a začne se do toho šťourat, vyleze z toho asi něco šíleného. Takže i tady platí, že nic se nemá hnát do extrémů. Takhle by člověk skončil jako bretharian.
Hezké fungování zemědělství. Proti tomuhle nejsem. Jen tam je pořád ta smrt těch zvířat, to mi vadí. My v minulosti měli kozy, králíky, kachny a slepice, a dost mi vadilo, když se zabíjeli. Co se týče koz, mám i z dětství takové trauma, protože jsem coby dítě jednu neúmyslně zabila. Kdyby se to nestalo, třeba maso jím. Ale to těžko zjistím. A jinak bych řekla, že veganům obecně spíše vadí velkochovy. Myslím, že je dost veganů, kteří malá hospodářství v podobě jako ho máte vy, zvládnou respektovat. Jenže v globálu už by ta malá hospodářství na nasycení všech asi nestačila.
S tím mlékem a vejci a jejich etickým používáním souhlasím. Lze to. Koneckonců slepice doma máme a mohla bych si vajíčko dát, ale já nechci. Mám nějaký blok a prostě vadí mi. A s tím mlékem, ano takhle by se mi to líbilo. Kdyby kráva měla tele normálně u sebe a nervalo se od ní. Ale takhle asi hospodaří málokdo. Jestli vůbec někdo… No, tak jsem se zase zamyslela. Já mám z mléčných výrobků ekzém. Nebo přesněji, zhoršuje se mi po jejich požití. Proto jsem s nimi sekla.
Popravdě nevím, co znamená metabolický rozvrat. O tom si něco přečtu. A hormony jak jsem psala… Ty jsem měla rozházené. Teď 2. měsíc zkouším pomocí STM zjistit, zda vůbec ovuluji. Sice MS mám relativně pravidelnou. Teď posledních asi 5 měsíců ji mám zase jak hodinky, ale problém v těch hormonech asi někde je.
@Evulina píše:
No..možná bych to typla na nějaký metabolický rozvrat..
Z mého pohledu je veganství pro člověka nepřirozené, ale chápu, že to má někdo v hlavě srovnané jinak. Ani si nemyslím, že jsme nadřezeni zvířatům - kdybych si šla zaplavat do Nilu, byl by rozhodně nadřazenější krokodýl nade mnou..Ona i klíšťata, komáři a další potvory nám vesele sají krev
A napadají mě další a další etické otázky..např. jak může člověk vegan nadřazovat velká zvířata těm malým - oč jsou ty malé méněcennější? Mám na mysli třeba to, že i vegan občas plácne mouchu, zneškodní klíště, které se mu přisálo, když si pěstuje veganské brambory, tak aby z nich něco měl, musí ale současně likvidovat mandelinku..atd..Takže takový vegan si myslí, jen nevraždí zvířata, ale platí to jen pro ta velká, ta malá likviduje vesele dál a ani si to třeba neuvědomuje..
No nic..My třeba máme slepice. Běhají volně asi na 2 hektarech a vajíčka sbírám jenom ta, která někde snesou a pak už je opustí a nejdou k nim. Když slepici vidím sedět, tak jí nechám a máme kuřátka. Mléko máme od kozy - máme kozu s odrostlým kůzletem, přes den jsou normálně spolu, malá od mámy pije, běhají venku, pasou se. Večer jsou naučené, že jedna spí v jedné části chlíva s býkem a druhá v druhé části, jsou oddělené plůtkem. Samy se tak večer už štelují, neřekla bych, že je to pro ně extra stres..a ráno podojím asi litr mléka, což nám stačí, litr denně. Med - něco máme my, ale dost ho necháváme i včelám. Jinak jo, když máme prasata, toho býka nebo brojlery, tak se to zabije holt no..ale samozřejmě to dělá člověk, který to udělá co nejrychleji a nejlépe, aby se zvíře netrápilo.
Myslím si, že mléko a vejce jdou používat právě i docela eticky, pokud si někdo takto sám chová ty zvířata anebo je to z malé farmičky, kde člověk ví, jak je se zvířaty zacházeno..Jenom se snažím přijít na to, proč má zakladatelka 120 kg, když se nepřejídá, jí pestrou stravu, potřebné vitaminy doplňuje. Něco prostě buď v té stravě chybí nebo naopak přebývá anebo tam je nějaký ten metabolický anebo hormonální rozvrat..
Naprosto souhlasím. My máme vajíčka domácí, syry a maso kupujem z male biofarmy. Zakladatelka ma podle me nějaký psychicky problem a obeitu 120kg bez odborne pomoci nezvládne, roky duma o stravě a výsledkem je akorát obrovská obezita. Ted jsem potakala po delší době jednusvoji známou, ta je pro změnu strašně hubená a taky si nechce pripustit, ze to uz nezvládá. Nejdřív jako alergik na lepek logicky vynechala lepek, jenže pak kdykoli mela pocit, ze ji nějaká potravina nedělá dobře, tak ji vysadila. Ted uz ji jen hovězí, zeleninu, luštěniny a ořechy, vse ostatní ji pry škodí a „citi se výborně“, i když na první pohled vypadá velmi.nezdrave. K lékaři nepůjde, protože sama nejlíp vi, co její tělo potřebuje. Je v pasti.
Fuj… Půl skleničky medu? 2 litry koly? Naráz?
Piju jenom vodu z vodovodu. Kolu pokládám za nezdravé svinstvo. Nikdy jsem nepochopila co mi na tom má chutnat. Ale jo takovýhle záchvaty jsem mívala… Jen teda nikdy jsem neprasila s kolou a medem, ale třeba s čokoládou, tyčinkama, sušenkama, atd. Hlavně v údobí od nějakých 13 do 17. A ne teď je nemám.