Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera zástěrku dobrovolně nosí, mě teda ani nenapadlo, že by to byla nějaká hrůza
Zas právě sukýnky se mi moc nezamlouvají, než aby se mi holka škrtila s několika gumama v pase (kalhotky, legíny, sukně), zástěrku má volnou.
U dcerky ve školce zástěrku nenosí žádná z holčiček, přijde mi to jako další zbytečný kus oblečení, který bych ji musela učit oblékat.
Má leginky a triko. Někdy má triko čisté, někdy ne, ale je to jedno, pokud je čisté je v něm doma i zbytek dne a pak jde stejně do špíny.
@terulína kupovala jsem nejake na modrymkonikovi a neco na sbazaru. Ale vsechny pouzite a i pres to vypadaji jak nove. ![]()
Ja nevím, ale počítám na jeden den jedno tričko, ja taky nechodím dva dny ve stejném oblečeni. Kdyz zaprasí tričko, tak automaticky dostane čisté, takže dost dobre praktičnost zaster nechápu - to necháte ve flekate zástěře dítě cely týden, hlavně ze ma čisté triko pod nim? ![]()
A nevypratelne fleky jsem mela maximálně po prvních prikrmech od mrkve a banánu, ne od bežné školkové stravy…
@Hanka1 píše:
Ja nevím, ale počítám na jeden den jedno tričko, ja taky nechodím dva dny ve stejném oblečeni. Kdyz zaprasí tričko, tak automaticky dostane čisté, takže dost dobre praktičnost zaster nechápu - to necháte ve flekate zástěře dítě cely týden, hlavně ze ma čisté triko pod nim?
A nevypratelne fleky jsem mela maximálně po prvních prikrmech od mrkve a banánu, ne od bežné školkové stravy…
Nevím, co ti na tom příjde divný, zástěrka je určená přesně k tomu. Ale nevím, proč by ve špinavé měla chodit celý týden, normálně bych ju vzala domů přeprat. A tričko neměním každý den, když není zaprasený nebo propocený.
@Hanka1 píše:
Ja nevím, ale počítám na jeden den jedno tričko, ja taky nechodím dva dny ve stejném oblečeni. Kdyz zaprasí tričko, tak automaticky dostane čisté, takže dost dobre praktičnost zaster nechápu - to necháte ve flekate zástěře dítě cely týden, hlavně ze ma čisté triko pod nim?
přesně takhle to vidím i já. Nakoupila jsem patery tepláky a k nim trika tady ve výrobně, kde šijou oblečení. Sady jsou levné a přitom pěkné. Ve školce dcerka spotřebuje i dvoje tepláky denně, triko min. jedno. Prostě vezu už ssebou náhradní sadu na další den a stávající dle potřeby vezmu a vyperu. Máma se sestrou doteď vzpomínají na jednu místní maminu, co nechávala striktně jednu zástěrku na týden. Jako přišlo mi, že přehánějí, ale poté, co dcerka odchodila první týden… No, dovedu si tu zástěrku živě představit…
@Genovesa tak kdybych oblečení kupovala, taky naberu do školky levný „spotřební“ sady. Jenže veškerý oblečení dostáváme od příbuzné a spousta z nich jsou dražší kousky a prostě nemám dost triček, co bych mohla prát na velkou teplotu (a na malou se mi nevypere ani flek od kakaa, i přes jakoukoli značku prášku. A pračku mám novou). Neříkám, že bych se hroutila, když má dcera fleky na triku, ale čekám v pořadí třetí holčičku a to oblečení musí ještě nějaký pátek vydržet
Tak proto třeba já oceňuju zástěrky, krom toho, když je dcera nosí ráda, tak jí nebudu říkat Néé, Veruuu, dyť to je bllbýý! ![]()
@cherrylady píše:
zasterku proste bude dostavat klidne i flekatou, ale nevim, proc by mela mit pak veskery obleceni napr. trika s mastnyma flekama, ktery nevyperu a tak podobne. Bohuzel ale u nas ve skolce jim je take nedavaji, protoze nechteji porad oblikat 30 deti, coz na jednu stranu chapu, kdyz je tam jedna ucitelka, ale zase proste nechci davat dceri do skolky jen osklivy stary obleceni a zbytecne nicit to hezky. Takze ja ji to rano dam a kdyz si to pak na spani svlekne a uz neoblekne, tak bude bez ni, ale aspon cast dne ji mit bude. Uvidime.
Takže jí dáš do školky hezké oblečení místo „ošklivého starého“… a zakryješ to flekatou zástěrkou?
![]()
Nechci rýpat, jen jsem v tomhle opravdu nikdy nepochopila smysl, proto jsme na to nikdy nenajeli, i když jsme jednu taky dostali (a zase rovnou poslali dál)… ![]()
Moje dcera mívala (a co vidím dnes v synově třídě, i ostatní holčičky to tak mají) několik starších triček, která se po ušpinění vyprala - když na nich flíček zůstal, zůstal, však to bylo jen do školky. Totéž, když se jednalo o flek od fixy apod., to jí zůstalo klidně i na další den.
Tričko od jídla jsem okamžitě brala domů, ale to bych brala i zástěrku - s flekem od rajské bych jí druhý den přece nenavlékla nic… propocené tričko nikdy neměla, zůstalo jí většinou na 2 dny… déle bez fleku od rajské stejně nikdy nevydržela a oblečení by muselo domů, ať by to bylo cokoli… takže ten efekt mi opravdu vůbec není jasný. ![]()
Když jsme po školce někam šli, vzala jsem do kabelky lepší, do kterého se při odchodu převlékla a bylo… ![]()
Toliko vášně pro dětskou zástěrku ![]()
Však je to každého věc, ne? Tak trochu tolerance ![]()
@terulína, kde tu vidíš jakou netoleranci?
Ptala ses, zda nosí - dozvěděla ses tak i tak, dozvěděla ses důvody… a debata o tom, proč v tom někdo vidí smysl a jiný ne, je snad logickým pokračováním.
Nikdo tu přece nikoho neuráží, nenapadá ani neříká, že ti druzí to dělají špatně. ![]()
@kubee píše:
Nevím, co ti na tom příjde divný, zástěrka je určená přesně k tomu. Ale nevím, proč by ve špinavé měla chodit celý týden, normálně bych ju vzala domů přeprat. A tričko neměním každý den, když není zaprasený nebo propocený.
tak to je ten rozdil, ja menim tricko kazdy den, sobe i obema detem, manzel ma taky jednu kosili na den.
@terulína píše:
Toliko vášně pro dětskou zástěrku
Však je to každého věc, ne? Tak trochu tolerance
vsak je a vsak kazdy muze projevit svuj nazor. Muj je, ze takova ta klasicka komoušská propínací zastěra s pruhlednými knoflíky je hnusná a malé holčičky v nich vypadají jak domovnice a ze v nošení zástěrek nevidím žádnou praktičnost.
Já ještě dodám, že bych musela denně prát jak zástěrku tak i to tričko pod ní - protože zástěrka nepokreje celé tričko - nezakryje hořejšek u krku a hlavně rukávy. Takže jak jsem psal - pro mě další zbytečný kus oblečení a vyhozené peníze za 5 zástěrek (počítám jednu na den)
A mám to jako @BohunkaP - do školky trošku horší trička, s malým flekem, šmouhou od tužky atd…
A dodám, že pokud to někomu vyhovuje, tak proč ne.
..a hlavně je pravda, že ty dnešní zástěrky vypadají o hodně líp, než co jsem musela povinně nosit já ![]()