Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, zvažujeme zateplení domu a zajímaly by mě zkušenosti, jaký to může mít vliv na vlhkost uvnitř? Už tak s vlhkostí bojujeme (kolem 70%, mokrá okna, občas plíseň) a bojím se, aby to izolace ještě nezhoršila. I když řemeslník, co nám to nabízel tvrdí, že tomu rosení to naopak zabrání…Zatím, co jsem letmo četla v diskusích a názorech, ale to je tak 50 na 50 - někomu to od vlhkosti trochu pomohlo, někde se situace zhoršila. Jak to je u vás, kdo jste zateplily, co to udělalo s vlhkostí, rosením oken, plísní? Díky.
@eris já si myslím, že byste to měli řešit jako celek i s tou rekuperací
podstatné je, z čeho je dům postaven, jaká je izolace proti spodní vodě… kde se plíseň objevuje… pokud je to pod střechou, může vám zatékat a tím vlhne konstrukce(třeba u ploché střechy zateče jinde, než se mokrý flek objeví
) taky třeba záleží, jestli nemáte dům „utopen“ za vzrostlými keři…
já osobně bych vzala nějakého stavaře, možná projektanta a zkusila to pořešit s někým, kdo tomu rozumí ![]()
EDIT: ale primárně bych se pídila po PŘÍČINĚ vlhkosti ![]()
@21.6.2014 píše:
@eris já si myslím, že byste to měli řešit jako celek i s tou rekuperacípodstatné je, z čeho je dům postaven, jaká je izolace proti spodní vodě… kde se plíseň objevuje… pokud je to pod střechou, může vám zatékat a tím vlhne konstrukce(třeba u ploché střechy zateče jinde, než se mokrý flek objeví
) taky třeba záleží, jestli nemáte dům „utopen“ za vzrostlými keři…
já osobně bych vzala nějakého stavaře, možná projektanta a zkusila to pořešit s někým, kdo tomu rozumí
Máš pravdu, asi to je potřeba řešit komplexně a nechat si poradit od někoho, kdo navrhne celkové řešení. Musím říct, že jak se začíná blížit podzim a zima, tak z toho začínám zase mít hrůzu, co nám tady kde vyraší a z toho věčného stírání parapetů..navíc máme malé děti a to prostředí pro ně taky nic moc..
Někde jsem narazila na možnost měření úniku tepla a zdrojů vlhkosti termokamerou včetně návrhů na řešení, pokud někdo máte zkušenosti, sem s nimi (viz jako např. toto http://www.termovize.com/…-v-interieru nebo toto http://www.envic.cz/…t-plisne.htm).
My s vlhkostí bojujeme taky. On je to hrozně složitej a kompexní problém, se kterým si ani stavaři kolikrát neví úplně rady. Hodně záleží na zdroji vlhkosti a ten se může u každého lišit. Těžká fyzika - uděláš nějaké zákroky a ty vyvolají reakci. Zateplili jsme stropy foukanou izolací, v domě je tepleji, ale vlhkost, zvášt ta kondenzační (což bude asi náš případ), si našla jiná chladnější místa - stěny. V domě máme též kolem 70% vlhkosti. O prázdninách jsme dělali izolace obvodových stěn a základů, dávali jsme tu nopkovou folii. Uvidíme, co to udělá. A Teď se chystáme koupit odvlhčovač. Stojí kolem 6 tisíc. Mám zkušenost, že po čase vytáhne i vlhkost, naakumulovanou ve zdech, která se neustále uvolňuje. No, a stará dobrá zásada - když je venku hezky, tak hodně větrat.
Pokud máte v domě vlhkost způsobenou zemní vlkostí a špatnou hydroizolací, je nutné nejdřív vyřešit toto. Výměnou oken dojde k utěsnění domu a případnou vzdušnou vlhkost odvětrat, je třeba topit a větrat.. nebo větrání řešit komplexně, např. rekuperační jednotkou se zpětným získáváním tepla, ale toto řešení je spíš u pasivních a nízkoenergetických domů.
Nejdřív si ujasněte, příčinu vlhkosti a plísně a pak se s někým poraďte jak to řešit.
Určitě řešit komplexně.
Vlhkost vzniká v domě i jen tím, že tam jste. Aby se nezačala srážet na zdech a tím nezapříčinila tu plíseň, musí se topit a větrat. Něco MÁLO vlhkosti se odpaří přes zdi. Tím že to zateplíte, uděláte tý vlkosti bariéru. Takže jediná cesta, kudy ze zdi ven, je dovnitř místnosti. A jsme zase u větrání. To je prostě základ. Ručně efektivně a dostatečně větrat je dost náročné. Já bych to vyřešila s tím strojním větráním s rekuperací tepla.
Pokud melu moc nesmysly, tak mě někdo opravte. Takhle to chápu já.
EDIT: pokud vám teda dům netáhne vlhkost od spodu. Najít příčinu, odstranit a topit, větrat, topit, větrat, topit…
Příspěvek upraven 03.09.14 v 11:07
@eris ty termovizní snímky ukážou, kudy uniká teplo z domu. třeba známý je docela šetřílek a tak se rozhodl, že ušetří na topení… nechal si udělat termosnímky, vyměnil okna a přstal topit
a pak se divil, že má v netopených pokojích plíseň - jakoby tu vlhkost uzavřel v tom zdivu. tak hrozně zuřil, že musí topit a větrat v pokojích, které nepoužívá ![]()
Tu termokameru nám nabízela právě firma, která nám dělala ty izolace stropu - konkrétně Polná se jmenuje. Jenže na to musí být mrazivo, abys hodně topila a šlo to dobře změřit, ty úniky. No, a minulá zima byla mírná…Jinak ještě jsme proti plísním - na doporučení - zkusili tzv. chytrou houbu. Porobnosti najdeš na webu. V podstatě se jedná o neškodný biologický přípravek, který ty plísně požírá, živí se jimi. Ale nesmíš mít zdi ošetřené např. Savem, to by tu chytrou houbu zničilo. Efekt by měl být dlouhodobý, v řádu roků. Dělali jsme to na jaře v jednom pokoji a zatím dobrý - uvidíme, co udělá topná sezona. Ale kamoška si to moc chválila. A pak to manžel ještě natřel termoizolační barvou, aby ta zed byla teplejší a nesedala na ni vlhkost.
Díky za názory, asi zkusíme tedy nejdřív někoho, kdo nám to vyhodnotí, čím ta vlhkost vzniká, a pak dělat případná další opatření(ta rekuperace se mi např. dosti zamlouvá). Ale to měření tou termokamerou by tedy v tomto mohlo pomoci to odhalit, jestli to správně chápu? Našla jsem kontakt na jednu firmu tady blízko nás, tak je zkusím oslovit…
Jinak s chytrou houbou máme docela dobré zkušenosti, můžu doporučit, nebo prý prodávají i speciální protiplísňové nátěry, ale je fakt, že skutečnou příčinu vlhkosti to bohužel neřeší.
Bohužel to měření termokamerou půjde až v zimě (min. rozdíl venkovní a vnitřní teploty prý 15 st.), tak ještě musíme vydržet.
Pokud dům nemá dokonalou hydroizolaci (od vlhkosti odspoda), zateplení a to jakékoliv rovná se plíseň, uzavřete vodu v podstatě uvnitř. Jedno zda zateplíte vatou nebo polystyrénem. Nedělejte to. Dům s mokrými stěnami odspoda se musí buď „podřezat“, což je specializovaná práce na „potentování“ to ještě s dobrým rozmyslem, nebo shrnout buldozerem. Nebo podél základů zevnitř vykopat větrací strouhy s drenážkama do šachty ve sklepě a vodu odčerpávat. Všechno jiné jsou jen vyhozené peníze.
My jsem dřív měli problém s jedním rohem v kuchyni, kde se přes zimu dělala plíseň. Byl to vnější roh. Takže jsem to vyřešili tím, že topíme a větráme. Přes noc máme mikroventilaci a přes den, když je hezky větráme dál. Vlhkost naštěstí máme všude už dobrou, ale stejně ještě chceme příští rok udělat drenáže. Máme zateplené stropy 20 vatou a nová plastová okna. Ale jak píšu, musíme používat tu mikroventilaci, aby vzduch koloval. Letos jsme zateplili fasádu 12 vatou. Ta by měla být prodyšná oproti polystyrenu. A hlavně má lepší vlastnosi.
V první řadě si na dům pozvi nějaké stavaře. A hlavně jich vem víc, protože co člověk to názor a klidně můžou mít opačné názory, tak ať něco zbytečně nepo..rete. Je to dost drahý, tak aby to bylo funkční.