Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
No, právě člověk nikdy neví, jaké miminko bude. Ta hnízdečka, zvlášt+ některá mi připadají veliká, a tudíž v reálu nebudou simulovat vůbec nic, natož náruč. maimálně tak menší korbičku od kočárku, ale ta miminku žádnou jistotu nedá. Pokud máš doma dost prostoru a nebudou ti překážet, tak si je kup, zatím se ale nedá odhadnout, jestli je použiješ nebo ne- třeba si je zrovna zamiluješ ![]()
zavinovačky jsou praktičtější - jediné riziko je, že tvoje dvojčátka nebudou „zavinovací“, což je méně časté. Takže ty zavinovačky použiješ jen na to chování příbuznými
Hodně dětí má ale zavinování rádo - šla bych do nich.
Zavinovačku jsem nepoužívala, těsné zavinutí není dobré pro vývoj kyčlí. Navíc jsem zastáncem kontaktního rodičovství. Miminka, která jsou svázaná nemají možnost vyjadřovat svoji nespokojenost. Myslím, že hnízdečko je mnohem lepší a dvojčátkům by se v něm mihlo líbit mnohem víc, když v něm budou spolu ![]()
Ja mela hnizdecko (pelisek), v nem spal v noci v postylce, dobre se v tom polohuje mimco na bok a spal zaroven i v zavinovacce. V takove te jen latkove Swaddleme. Oba nasi kluci trpeli na prdiky a oba meli zavinuti radi. Takze u nas se vyuzilo oboje
Jinak pokud se mysli hnizdecko takovy ten velky mekky polstar, tak to jsem resila kojicim polstarem. V nem taky parkrat spal pres den.
Zkusili jsme obojí a obojí se nám líbilo, na první měsíce zavinovačka kvůli lepšímu polohování (aby se neudusili zvratky a neslehávali hlavu). Jak je větší, už se mu stažení moc nelíbí. Z hnízda většina dětí rychle vyroste. Co můžu doporučit, velkou péřovou peřinu, je to defacto kombinace obou.
Hnízdečko jsem si vybírala tak, aby mělo co nejvyšší mantinel. Proto jsem si ho nechala udělat na zakázku, protože jsem si mohla vybrat volánek a svrchní i vnitřní materiál. Dcera měla hnízdečko až do 9 měsíců a nedokáži si to bez něj představit, protože tak jsem se nemusela bát ji nechat v tom i na posteli, když mi tam usnula. Hnízdečko jsem si na zakázku nechala dělat u firmy https://www.valeryhandmade.cz/…ko-romantic/ , kde nabízí možnost používání hnízdečka oboustranně, takže si můžete vybrat dva vzory látek a střídat to. Dobře se to pralo, když si malá ublinkla.
@stalula A jakou jste měla velikost hnízdečka? Kde vybírám já, tak nabízejí možnost 70cm do cca 6 měsíců věku miminka. Anebo potom 90cm, kde uvádějí až do 18měsíců.
Poslouží zároveň i jako hnízdečko, doporučuji 100cm, třeba od lůžkoviny Janeček
![]()
Výhody péřové zavinovačky v kostce
poskytuje přirozené teplo (péřová zavinovačka v zimě hřeje v létě chladí)
měkké poležení
připomíná omezený prostor jako v děloze
dětátko je klidnější, dobře usíná a spí
netrpí tolik na nadýmání a bolesti bříška
je vhodná do kočárku i do autosedačky – tlumí otřesy z jízdy
děťátko není potřeba do zavinovačky tolik oblékat
vhodná pro nedonošené a nezralé děti s nízkou porodní hmotností
@Miki18 píše:
O hnizdecku jsem vedela, ale nejak jsem o koupi ani neuvazovala. Urcite to prakticka vec je, zmensi to miminku prostor okolo a krome toho ze se nikam neodkuli az bude vrtosivejsi, tak si tam bude pripadat i bezpecneji. Ale naprosto jsme se bez nej obesli. Naopak bez zavinovacky si to nedovedu predstavit. Na spinkani mame SwaddleMe a na chovani a uspavani klasickou rychlozavinovacku. Manipulace mi prijde v zavinovacce takova setrnejsi a Viky(6t) v ni lip usinaMimo jine kdyz jsme si malou privezli, tak ji i par lidi (hlavne starsi generace jako dedeckove a pradedeckove) vylozene v tech prvnich dnech/tydnech v zavinovacce chtelo chovat protoze si byli jistejsi
@blumen píše:Ahoj, mně se hnízdečko moc líbí
A za me ani jedno, mala chtela byt od narozeni v pytli a mit volne ruce. Hnizdecko je drahe, ne? Pokud na to mas, koupila bych oboje na zkousku.
@Akivasha píše:
@RenattaSedla Měla jsem obojí a nemůžu si vynachválit, ale záleží na miminku. Hnízdečko mám viz moje inzeráty a využila jsem hodně, zavinku jsem měla SwaddleMe a spal mi v ní o hodinu déle, než bez ní. Takže za mě
Hnízdečko se mi taky moc líbí. Chtěla bych tohle:
https://www.lilyissailing.com/…roses-cream/
nemáte někdo zkušenost?