Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky přijde vám zavinování na noc do pleny jako týrání dětí? Mě to naučili sestřičky už v porodnicic, jelikož malej už byl od narození takovej „rebel“ a když ho položím do postýlky jen tak, tak si ručičky strká do pusy a máchá s nima a tím pádem je neklidnej. Ale když ho pevně stáhnu do pleny, tak leží, kouká, chvíli si brumlá a pak v klidu usne. No ale už jsem si několikrát vyslechla názor, že ho tím nedejbože týrám. Že ho svazuju, že nemá volnej pohyb atd. Musím podotknout, že mu to nijak nevadí. rozhodně nepláče nebo tak, naopak je v klidu. A taky musím dodat, že ty názory pocházejí od „staré školy“ tedy od ženských, který už jsou v dnešní době babičkami, ale stejně. Přijde vám to jako týrání?
Ahojky,my jsme Karolínku zavinovali už od začátku,jinak se nevyspinkala.Když se nám nevešla do plínky,používali jsme menší fleesovou dečku.Vůbec mi to nepřijde jako týrání,naopak,miminko je pěkně v klidu,cítí se jako v bříšku.A neboj se že by se to neodnaučila.Karolínka se z toho postupně začala dostávat,první jednu ruku,potom obě a nakonec přesně v půl roce usla úplně sama a od té doby už sama usíná v pohodě…
Jestli někdo má protistátní řeči o týrání atpd.tak se na něj vyprdni,miminko je Tvoje a Ty sama vidíš jak se cítí nejlíp ![]()
Za mě mi to jako týrání nepřijde. Naopak jsem taky slyšela názor, že novorozenec se cítí více v bezpečí, pokud má okolo sebe menší nebo žádnou možnost pohybu - rozhazování ručičkama. Proto se udajně cítí ze začátku dobře v zavinovačce, prootože v ní jsou stažení a cítí se trošku podobně, jako u maminky v bříšku, kde ke konci taky moc prostoru na vylomeniny neměli.
Tolik můj názor
Za mě: dítě určitě netýráš.
Rozhodně NE. Dřív se děti svazovaly mnohem víc, ale tehdy ještě výraz „týrání dětí“ nebyl na světě. Půlka světa nosí děti v šátku a týrání to taky není…
Nám v porodnici vyloženě říkali, ať mimča do zavinovaček pořádně utahujeme, cítí se pak jako v bříšku a jsou klidnější. Matyáš teda vždycky vyrval ruce ven ![]()
Určitě to není týrání. Až se to malýmu přestane líbit, však on ti to dá najevo ![]()
Určitě to není týrání! To by miminka nebyla tak spokojená
A když se najde miminko,které to nemá rádo,tak se pořádně ozve
Přiznávám,že na mě manžel koukal zpočátku prapodivně,když jsem syna pevně zavinovala…
Pochopil ale brzy,že se mu to líbí a když hlídal,zavinoval taky ![]()
Určině ne, já starší dceru zavinovala do deky do 5 měsíců, pak už jsem přestala, byl přeci jen srpen, tak mi připadlo, že ji musí být trochu horko
. Ale ona to milovala. Mladší dceru jsme zavinovala cca do 3 měsíců, ale ta to moc nevyžadovala…
Takže já naopak zavinování doporučuji
.
Jinak existují pro tento účet i speciální zavinky: http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
, tu jsem používala právě u druhé dcery a za sebe vřele doporučuji ![]()
Simpanova píše:
Nám v porodnici vyloženě říkali, ať mimča do zavinovaček pořádně utahujeme, cítí se pak jako v bříšku a jsou klidnější. Matyáš teda vždycky vyrval ruce ven
Určitě to není týrání. Až se to malýmu přestane líbit, však on ti to dá najevo
no právě, mě taky v porodce řekli co nejpevněji. Malej se z toho taky občas dostane, záleží asi na tom, jak ho zrovna zabalím
ale dostává se z toho v případě, že se vzbudí a má hlad a chce abych ho už konečně vyndala z postýlky. Večer, když ho tam takhle uložím, tak mu to nevadí, naopak si v klidu leží a sám usne ![]()
Máme to už za sebou, ale co jsem si vyslechla…
„svazovala“ jsem do 8mi měsíců. ![]()
není to týrání, naopak. jak už tu bylo řečeno, miminku tím navozuješ prostředí jako mělo v děloze. používám zavinku swadle me, na kterou tu někdo házel odkaz a super.
malá spinká celou noc.
Určitě to není týrání, neboj !!! My taky malou utahujeme do zavinovačky, jinak máchá rukama a ne a ne usnout ![]()
Jen se chci holky zeptat, zavinovala jste mimča i přes den ? Třeba v kočárku ? A jak dlouho asi ?
Já tak týrala malou asi do 5-ti měsíců, pak už vyvlíkla - bych ji musela obmotat izolepou. Od té doby co nezavinuju se budí častěji (teď v roce a čtvrt skoro každou hodinu až dvě
). Do těch 5-ti měsíců spala krásně.
Názory starší generace se nauč vypouštět - bude hůř. Včera jsem týrala malou tím, že jsem ji v parku nechala běhat kam chtěla, že jsem jí nebrala klacíky a kamínky z ruky, že jsem ji nechala samotnou s 6-ti letou sestřičkou celých 10 metrů!!! ode mě daleko !!! Babči na lavičce se asi nudily ![]()
evca82 píše:
Určitě to není týrání, neboj !!! My taky malou utahujeme do zavinovačky, jinak máchá rukama a ne a ne usnout
Jen se chci holky zeptat, zavinovala jste mimča i přes den ? Třeba v kočárku ? A jak dlouho asi ?
Přes den a do kočárku jsem nezavinovala (bylo většinou horko) - ale není důvod, proč to přes den nedělat, jestli to vyhovuje ![]()
zavinuji jen na noc,přes den ne.prý to působí na miminka tak do tří,čtyř měsíců,říkala naše dr.