Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AHojte holky, taky se podělím o rodinné tahanice, sice je to asi kravina, ale taky si necvím s tím rady ![]()
Za malým nikdo tak nejezdí - myslím strana tchýně, řekla bych vůbec. Jezdíme my tam, ale zájem je. Když jsem se zpřátelila s tetou manžela - je jí přes 30 takže se spolu bavíme jako spolurovné, tak začalo drama. Už se řeší, jakto, že se spolu bavíme, jakto, že ke mně jezdí - tchýně, švagrové 2. Jakoby to bylo něco zvláštní. Ale pro ně asi je, protože jezdí za m alým, vozí ho, hlídá ho a malý ji má rad.Hodně k ní přilnul. Ona děti nemá, nemůže, tak to bere trochu jinak, víc si toho váží.. Jenomže jezdí jenom za mnou, ke švagrové - dceři tchýně, která má dvě děti 4 a 2 roky ne, ale taky nikdy nejezdila, moc spolu nepečnou, znáte to rodina s dvěma stranami od manželky a manžela, takže to jsou ze strany manželky a teta je sestra manžela..Dokonce už byla hádka, kdy tchýně na ni vyjela, jaktože má malého, když ji potkala a docela ji sjela,ohledně oblečení, že nachládně, atd. jakoby, byl malý její. Jako teď je to tak, že se schováváme jako malé děti. Dnes má malého i na noc - opravdu ji věřím a neni to jenom nějaká taková, ale už malý u ní byl i se mnou a bere si ho na prázdniny - tchýně ne, ale klidně jí ho dám, nevidím problém, může za ním jezdit, ale neřekne si… Takže i dnes je tam potajnu, aby nebylo zle… Čekám nějaké debaty, jak byste to řešily, co byste jí řekly, jak tchýni, tak švagrové?? Vím, že je to blbost, ale opravdu mně nebaví, se skrývat, jak nějací zloději
Mamka mi říkala, jestli tam neni i závist, že má zájem jenom o moje dítě a ne švagrové, ale já nemůžu za vztahy mezi nimi, co byly nebo spíš vůbec žádné nebyly než se malý narodil.. a že malý má radši ji jako tetu než tchýni?? Nechápu proč třeba nepřijede, nevezme si ho na víkend??Tak oni za námi nedojedou, ale budou dělat scény, že tady ona jezdí za malým…mám to tajit a nebo narovinu říct, prostě tak a tak…
ahoj, pokud nedělá scény tobě, tak bych to neřešila a rozhodně bych se neskrývala, proč jako???! není to hloupost? je tvá věc s kým se stýkáš a komu své dítě dáš hlídat… a pokud by něco někdo řekl tobě, na rovinu bych řekla že je to má věc a babička pokud bude mít zájem at si přijede a neřeší věci které nejsou její starost, tak bych to řešila já… někd ty vztahy nechápu ale snad v každé rodině je asi něco…
Já bych se též neskrývala a když by tchýně přede mnou blbě kecala, tak bych jí na rovinu vmetla, že jí nikdo nebrání, aby přišla a povozila si ho taky. Pokud má zájem, ráda ji uvidíš a malého dáš na hlídání, pokud ne, tak ať do toho nekecá ostatním, že to není její věc.
tak on už má 19 měsíců, takže se už nevozí už chápe kdo ho má, takže i tu náklonost projevuje víc, takže vidím ty obličeje, když k ní běží a volá teta, teta. Pak jenom blbé řeči, narážky a zahlédání, mně nic zatím neřekly, ale mojem jo a jí taky.
kvaček píše:
tak on už má 19 měsíců, takže se už nevozí už chápe kdo ho má, takže i tu náklonost projevuje víc, takže vidím ty obličeje, když k ní běží a volá teta, teta. Pak jenom blbé řeči, narážky a zahlédání, mně nic zatím neřekly, ale mojem jo a jí taky.
tak pokud jí to nemumí říct oni tak bych asi i tak něco řekla, je jí po tom prd a ty buď ráda že malý má fajn tetu a má ji rád
Jo, aha, to jsem blbě četla
No tím spíš - má rád toho, koho zná… Když babičku pomalu nezná, tak se nemůže divit. Může si za to sama. To bych jí klidně řekla ![]()
jo vztahy,je to někdy na palici.
Hlavně nestrkej hlavu do písku,že se tě to netýká,tím myslím schovávání.
Ty se jich bojíš.Buď ráda,že máš hlídání a dítě se cítí u tety v poho.
Třeba by u babi brečelo a nechtělo být.Jak píšou holky,jestli ti něco řekne,tak má vždy příležitost přijít na návštěvu a mít vnoučka jen pro sebe.
Dítě dobře ví,kdo to s ním myslí dobře a kdo je falešný.Jsou prostě upřímné a na nic si nehrají.
Držím palce k vyřešení problému ke vší spokojenosti ![]()
Souhlasim s Anguou, pokud prilne k tete tak protoze za nim jezdi. U nas je to podobne, Kubisek zna pouze jednu babicku, protoze ta druha nema penize na benzin, takze nemuze jezdit tak casto a my mame svuj zivot nez abychom jezdili kazdy tyden 150 km tam a 150 km zpatky a poslouchali narky. ![]()
Teda mně to trochu připomíná mojí tetu, která se mi snažila rozkazovat, že se nemám bavit se sousedovic holkou, jejímž rodičům pekelně záviděla a máma mi to říkala taky, aby měla klid. A pak když na mámu přiletěla babička spolužačky J., že se s vnučkou nebavím a bavím se víc s jinou JAK TO? A máma opět chtěla mít klid, tak do mě hustila. Já byla poslušná holčička, tak jsem se spolužačkou poslechla a se sousedkou jsme se léta schovávaly, ale to mi bylo kolem deseti.
Přiznám se, že dodnes v sobě mám hořkost, že jsem podlehla a spolužačku J. upřednostnila před spolužačkou M., protože jsem se tím připravila o spoustu hezkých let - spolužačka M. je nakonec moje nejlepší kamarádka a J.byla, je a bude čůza. ![]()
Dneska bych i vlastní mámu poslala do háje, už jenom z čistě praktického hlediska je skvělé, že si kluk vybudoval vztah ještě s dalším členem rodiny - nastoupíš do práce, budeš nemocná atd. a budeš potřebovat hlídání. Já mám dvě hlídací babičky a jednoho dědu a stejně se občas stalo, že jsme dělali různé logistické manévry, aby dítě nespalo ve školce apod. A z čistě soukromého hlediska je jen tvoje věc, s kým se kamarádíš. Myslím, že je na tvém manželovi, aby zjednal pořádek. Vždyť je to podúroveň ve 30 se schovávat jak malé děti ![]()
Ja bych to vuuuuubec neresila, jen bych se v duchu bavila, jak se uziraj. Tchyni bych navrhla, ze muze prijet na navstevu kdy chce, vzit dite ven, vzit si ho na noc… a pokud bude mit tisic vymluv (jako moje mama napr.), tak to dal nekomentovat a at se sama doma uhlodava, ze vnouce nevidi tak casto jako teta (v nasem pripade tchyne).
Kvačku, vztahy v rodině to je tzv socialni valka, jak rika muj kolega, zrovna dneska jsme se o tom bavili, proste dej veci do poradku a tchyni rekni Ty nebo manzel, že vnoučka mužou přijet navštívit, ale at nedělají dusno.
Tak jsem zprvu vůbec nepochopila oč jde, připadalo mi to jako konspirační slepičárny holek ze třetí třídy a tedy situace naprosto nereálná…ale tobě jde o to, že se někdo z tvého okolí snaží organizovat tvůj společenský život podle pravidel, kterým ty nerozumíš a nehodláš je respektovat, že?
No tak se stýkej a bav s těmi, co to stebou myslí dobře, narovinu ti řeknou co a jak a na ostatní se vyprdni, jejich zlých řečí si nevšímej a neber je nijak vážně. Hysterčení, hroucení se a obtěžování širokého příbuzenstva je nefér metoda, nemáš za to žádnou zodpovědnost a ber to jak to je - jako problém někoho jiného. Hlavně se nenechat vmanipulovat do role, která ti nesedí.