Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojholky byla jsem s prckem na desetiměsíční prohlídce a dr mi řekla, že má již uzavřenou fontanelu na hlavičce a že to je špatné, protože by se mu nemusel vejít mozek atd a že třeba mu poroste hlava ještě do strany a musíme ji častěji měřit a pozorovat ho zda nešilhá atd. Docela mě vystrašila, jinak prcel se staví, vše pozoruje a přijde mi v pořádku. Máte s tím některá zkušenosti, že by dítě mělo uzavřenou fontanelu před prvním rokem?
Malá měla uzavřenou už taky okolo 11 měsíce. V roce na kontrole nic doktorka neříkala, malá je v pořádku
Moje Deniska 10m ji ma bez centimetru take uzavrenou, myslim, ze do toho dubna by jsme na tom mohly byt stejne
..Myslim, ze te dr zbytecne plasi, uvidime co reknou dalsi maminky..
Nemyslím, že zbytečně plaší- jen tě informuje o tom, co by mohlo být. A to je správně, že ti dává informace. Mně třeba na d. štve, když si nechávají info pro sebe.
Hodně dětí se častěji měří, atd., jak ti řekla doktorka, ale nakonec je hlavička v pořádku a není třeba žádný zákrok. Máš pečlivou doktorku, jistě tě nechtěla vyděsit - předpokládám že ti to neříkala hysterickým hlasem s očima navrch hlavy. ![]()
Některým dětem se fontanela uzave i dříve.
@cica Není to špatně, že se fontanela uzavřela. Uzavírání je naprosto individuální. Jen je potřeba častěji měřit. Ale tady záleží na tom, že jsou srostlé lebeční švy-protože jak roste mozek, tak lebeční švy povolují a zvětšují hlavu dle potřeby. Jen ve výjmečných případech dojde i ke srůstu švů a potom se situace řeší operačně. Ale to by bylo vidět už nyní, že švy nejsou úplně ok-byl by jiný tvar lebky. Jinak švy dovolí hlavě růst tak jak potřebuje.
Kamarádky holčička ji měla uzavřenou už v 6 měsících a nakonec se opravdu vůbec nic nedělo a malá je úplně v pořádku. Tak se neboj, 10 měsíců není až tak nízký věk!
Ahoj, tak moje malá jí měla v cca 5ti měsících jen pro špičku prstu, a kolem 7.-8. měsíce už uzavřenou. Hlavička se častěji měřila, teď je jí rok, a zatím hlavička roste jak má, jde si hezky plynule po svém růstovém grafu… a malá vypadá v pořádku, je moc šikovná
.