Zavřená fontanela v deseti měsících

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
699
23.2.13 10:16

zavřená fontanela v deseti měsících

Ahojholky byla jsem s prckem na desetiměsíční prohlídce a dr mi řekla, že má již uzavřenou fontanelu na hlavičce a že to je špatné, protože by se mu nemusel vejít mozek atd a že třeba mu poroste hlava ještě do strany a musíme ji častěji měřit a pozorovat ho zda nešilhá atd. Docela mě vystrašila, jinak prcel se staví, vše pozoruje a přijde mi v pořádku. Máte s tím některá zkušenosti, že by dítě mělo uzavřenou fontanelu před prvním rokem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2801
23.2.13 10:31

Malá měla uzavřenou už taky okolo 11 měsíce. V roce na kontrole nic doktorka neříkala, malá je v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
23.2.13 10:31

:hug: Moje Deniska 10m ji ma bez centimetru take uzavrenou, myslim, ze do toho dubna by jsme na tom mohly byt stejne :mavam:..Myslim, ze te dr zbytecne plasi, uvidime co reknou dalsi maminky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
23.2.13 10:42

Nemyslím, že zbytečně plaší- jen tě informuje o tom, co by mohlo být. A to je správně, že ti dává informace. Mně třeba na d. štve, když si nechávají info pro sebe.
Hodně dětí se častěji měří, atd., jak ti řekla doktorka, ale nakonec je hlavička v pořádku a není třeba žádný zákrok. Máš pečlivou doktorku, jistě tě nechtěla vyděsit - předpokládám že ti to neříkala hysterickým hlasem s očima navrch hlavy. :)
Některým dětem se fontanela uzave i dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
23.2.13 11:12

@cica Není to špatně, že se fontanela uzavřela. Uzavírání je naprosto individuální. Jen je potřeba častěji měřit. Ale tady záleží na tom, že jsou srostlé lebeční švy-protože jak roste mozek, tak lebeční švy povolují a zvětšují hlavu dle potřeby. Jen ve výjmečných případech dojde i ke srůstu švů a potom se situace řeší operačně. Ale to by bylo vidět už nyní, že švy nejsou úplně ok-byl by jiný tvar lebky. Jinak švy dovolí hlavě růst tak jak potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
23.2.13 11:24

Kamarádky holčička ji měla uzavřenou už v 6 měsících a nakonec se opravdu vůbec nic nedělo a malá je úplně v pořádku. Tak se neboj, 10 měsíců není až tak nízký věk!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
23.2.13 11:39

Mam 6letou dcerku a ta mela od narozeni zavrenou fontanelu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
23.2.13 11:41

Mam 6letou dcerku a ta mela od narozeni zavrenou fontanelu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
23.2.13 19:27

Ahoj, tak moje malá jí měla v cca 5ti měsících jen pro špičku prstu, a kolem 7.-8. měsíce už uzavřenou. Hlavička se častěji měřila, teď je jí rok, a zatím hlavička roste jak má, jde si hezky plynule po svém růstovém grafu… a malá vypadá v pořádku, je moc šikovná :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
23.2.13 20:18

Tak děkuju už jsem klidnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie