Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@myšanda26 píše:
Kolik a kam?
Snad nevadí,že odpovím
Já dala balíček sody přímo do bubnu.Savo mi na začouzený záclony nepomohlo,osvědčila se mi ještě sůl(klidně půl hrnku
)taky přímo do bubnu.
@myšanda26 píše:
Kolik a kam?
do násypky na prášek na praní,a já dávala jen tak od oka…a nešetřila jsem:)
Díky holky. Zkusím to. Mimochodem ocet dávám místo aviváže, ale na zašedlé záclony mi nezabral.
A zkoušela jsi ty záclony na noc namočit do práškovýho prášku na praní? Normálně do vody, udělat takovej rozhok a nechat to v tom?
ahoj, my kouřímě v kuchyni takže zakouřené záclony znám… dřív jsem je prala normálně v pračce a nic ale ted to dělám tak že napustím vanu pořádně je propláchnu, uvidíš jak bude žlutá voda a pořád dokola dokud nebude čistá, pak zase napustím vanu, přidám savo perex a nechám namočené tak hodinu a vyperu s pracím práškem a práškem do pečiva v úračce, mám program na záclony
kdž je hodíš zakouřené do pračky hned tak se ti operou zase v té špinavé vodě
za mě teda na noc důkladně namydlit žlučovým mýdlem, nejlíp se mi osvědčilo Dr. Beckham
a ráno fouknout do pračky
Na záclony jsem vyzkoušela: 1 díl vodního skla, 1 díl mýdlových vloček, 1 díl kysličníku a trochu soli to vše do kýble s horkou vodou. Záclony potopit, nemačkat a nechat do rána. Potom klasicky vyprat + aviváž a budou jak nové. ![]()
Vyzkoušeno. Namočit přes noc do vany, přidat 2 sklenmíchatice louhu, pořádně rozmíchat! POZOR, žíravina! Míchat a vytahovat dřevěnou vařečkou! Pak normálně vyprat v pračce.
I když je tohle téma už několik let staré, přidám sem svůj tip pro případ, že by někdo další hledal pomoc jak na zašedlé záclony (ač dotaz zní přesně jak vyprat zažloutlé záclony).
Zašedlé záclony v bytě kvůli praní jednou ročně nebo jednou za dva roky (nekuřácký byt).
Postup:
1) Nejprve přes noc namočit záclonu (resp. záclony) - 12 l kbelík a 3 odměrky „Vanish Oxi Action“. Ráno vodu vylít a dát novou. Možno přidat do vody ještě přibližně půl menší odměrky přípravku na bělení záclon „Qalt“ z TOP drogerie.
2) Ručně namydlit a promnout záclonu žlučovým mýdlem z DM (tohle je na tom to nejpracnější a nejhorší) a znovu na několik hodin namočit. Do kbelíku lze přidat ještě prášek anebo gel z drogerie DM na praní - buď univerzální anebo na bílé prádlo.
3) Nakonec záclonu vyndat z kbelíku, trochu vymáchat a dát do pračky s práškem na záclony „Qalt“ z TOP drogerie. Dala jsem program na 40°C a syntetiku a vše bez problému.
Uvedený návod je určen výhradně pro obyčejné bílé stálobarevné záclony ze syntetického materiálu, ne pro nějaké speciální kousky ať už jde o postup výroby záclony či materiál záclony.
Nejjednodušší je k těm záclonám přihodit pár tablet na čištění zubních protéz. Výsledek zaručen a prakticky bez práce.