Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zbyde ti to, co si našetříš a vybuduješ. Jsi mladá, tak s tím začni…
Mě je jednou tolik a s důchodem od státu nepočítám. Vytváříme si vlastní zdroje. Vloni a letos dostal státní rozpočet tak na frak, že ty prachy dojdou podle mě hodně brzy…
@Anonymní píše:
Zbyde nám na důchod? Mně je teď 20 let.
Co ti ma zbyt? ![]()
Ne nezbyde ani na mě už ne. Musíš se zajistit sama. Zas čas na to máš.
@Anonymní píše:
A kolik si plánujete našetřit?
Abys měla pohodlné stáří, měla bys na důchod našetřit okolo 6 milionů (rada kolegy, který propočítal obvyklý odchod do důchodu s délkou dožití a náklady na život)
Páni 6 melounů… Dá se to vůbec s průměrným platem (30 000 Kč)?
Ano, člověk se musí stihnout zajistit sám… Ale spravedlivé to není. Dnešní důchodci platili na důchody předchozím důchodcům, dnes je platíme my, mnozí šli do důchodu ve věku 55-60 let, my budeme pracovat snad do 70 a potom vlastní zdroje..
Dříve lidé dostali automaticky nějaký městský nebo služební byt, ten se dal pak výhodně odkoupit, automaticky dostavali zaměstnání… Dnes si člověk musí najít práci sám, nebývá výjimkou, že někdo vystuduje, chce práci, všude chtějí praxi, kterou nemá, a bez té práce ani nezíská… Když má mladý člověk práci, tak musí šetřit, aby měl základ na tu hypotéku, kterou má na dalších 30 let, mezitím má děti, které musí financovat, podporovat na studiích… Takže člověk platí běžné účty, hypotéku, dává peníze dětem a u toho by jeste mel ještě šetřit na stáří.. ![]()
Jinak komunismus bych rozhodně vrátit nechtěla, jen by bylo fér, Kdyby ty mladší generace pracovaly na naše důchody tak, jako to děláme nyní my
Jo jo, musíš si nejdřív našetřit na základ hypotéky zatímco platíš nájem, aby sis mohla koupit nějakou nemovitost a měla vůbec ve stáří kde bydlet. Pak musíš dvacet let splácet tu hypotéku a živit u toho děti. No a pak si musíš ještě naspořit na stáří. Paráda ne? ![]()
To je nějaká anketa pro Maláčovou? Zajímavé, že zrovna ona dneska zmiňovala na svém fb o důchodové reformě.
Zbyde nám na důchod? Mně je teď 20 let.