Zbyde na důchod?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6426
14.4.21 12:54
@LydiaD píše:
Já si myslím, že časem se bude lišit věk odchodu do důchodu právě podle profese.
Není možný, aby zedník šel do důchodu stejně jako někdo kdo vyplňuje tabulky v Excelu.
V těch 65-ti letech je ten rozdíl určitě sakra znát.

A kdo z nich by měl jít později? Fakt si mysíš, že tomu 65-70 letému člověku to bude dostatečně myslet a bude schopen se ještě naučit nové věci a pamatovat si je? Stejně jako bude pár 65 letých, co ještě budou schopni bez problémů myslet, budou ještě i dělníci, co budou schopni manuálně pracovat, ale ve většině případů to jde fyzicky i intelektově dost dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
14.4.21 13:14

@ZuzaM
Je to hrozně individuální, je mi to jasný.
Ale umím si představit, že třeba ve 63-letech nám to ještě bude dostatečně myslet.
A pevně v to teda doufám.
Zatímco zedník v tom věku už asi čile dřepovat po dlaždičkách denně nebude.
I když co já vím…dneska se rodí i po čtyříctce, takže možná budeme všichni svěží až do devadesátky, když se dožijeme ;) :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Parninas
14.4.21 13:16
@stinga píše:
a dělníci ve fabrikách?

Příklad, na který reaguju je zedník, tedy řemeslo.
Já nejsem nějaký arbitr toho, která práce je namáhavější. Chtěla bych fakt být ten úředník, kdo by rozhodoval, které povolání je na dřívější důchod a které ne. To by byl strašně nevděčný job. :mrgreen:

Btw i „kancelařina“ je fakt náročná a má poměrně často fyzické následky. Mám spoustu přátel ve fabrikách a všichni chodí domů relativně odpočatí a v klidu. Já jako kancl krysa jsem totálně KO každý den (ale to je i charakterem mé práce) a záda+karpály mi jdou pomalu ale jistě do háje. a to mi není ani 30. :mrgreen: Takže mi přijde trošku nefér to s rovnání i v tomhle případě. Ale je mi jasné, že tenhle názor tu populární nebude.

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
14.4.21 13:27

A aby to nevypadalo, že chci do důchodu co nejpozději a kamarády, kteří se živí řemeslem, tam posílám v padesáti…to určitě ne :mrgreen:
Jenom si tak říkám, co by náš stát mohl ještě vymyslet, abychom makali co nejdéle :think:

• Citovat
  • Upravit
22119
14.4.21 13:32

@Parninas to bude asi někde chyba v systemu, že tě kancelářská práce tak odrovnává a manuálně pracující dělníci jdou odpočati z práce. Zkuste si to prohodit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
14.4.21 13:40
@mado píše:
@Parninas to bude asi někde chyba v systemu, že tě kancelářská práce tak odrovnává a manuálně pracující dělníci jdou odpočati z práce. Zkuste si to prohodit. ;)

Já netvrdím, že není dělnická práce náročná. Možná jsem to napsala jako že ne, tak to určitě nebylo myšleno. Jen, že je to relativně normální fyzická práce, ale alespoň chodíš s čistou hlavou domů. Na stáří to může být horší, ale to je opravdu každá práce.

Jen nemám ráda to neustálé shazování kancelařiny jako bychom celé dny kafíčkovali a dělali závody na židlích. :nevim: A prohodit bych si to fakt nechtěla, svoji práci miluju, hodně mě naplňuje. :pankac: Jen poukazuju na to, že říct, že je kancelařina lehoučká práce, je trochu nefér.

• Citovat
  • Upravit
80225
14.4.21 13:45

@Parninas Ona je únavná jinak, ale prostě je skutečně rozdíl sedět v 65 za počítačem a vyrábět cokoliv od dopisu přes statistiky po projekty, anebo osm hodin denně zdit. Nebo řídit autobus anebo třeba běhat po fabrice kolem třiceti stavů například. Protože v těch letech jsi jednoduše fyzicky odkecana. A jo, od počítače jdeš s hlavou jak včelín, ale jde to. Kdežto ten zedník už prostě nezvládne. Bolavý záda, ruce, šlachy a nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
14.4.21 13:47
@inkakřivák píše:
@Parninas Ona je únavná jinak, ale prostě je skutečně rozdíl sedět v 65 za počítačem a vyrábět cokoliv od dopisu přes statistiky po projekty, anebo osm hodin denně zdit. Nebo řídit autobus anebo třeba běhat po fabrice kolem třiceti stavů například. Protože v těch letech jsi jednoduše fyzicky odkecana. A jo, od počítače jdeš s hlavou jak včelín, ale jde to. Kdežto ten zedník už prostě nezvládne. Bolavý záda, ruce, šlachy a nohy.

To se fakt hrozně těžko srovnává. Každá práce tě unaví trochu jiným stylem. Někomu vadí víc fyzická únava, někomu psychická. Obě jsou podle mě na stejné úrovni, záleží na odolnosti daného jedince. Ale jak jsem psala, já vím, že je tohle hodně nepopulární názor. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6049
14.4.21 13:59
@mado píše:
@Parninas to bude asi někde chyba v systemu, že tě kancelářská práce tak odrovnává a manuálně pracující dělníci jdou odpočati z práce. Zkuste si to prohodit. ;)

To bude hlavně nekvalitní židle bez opěrky bederní páteře, stůl s vysouvací částí pro klávesnici (takže se u toho hrbíš jak paragraf), monitor hozený jen tak na stole, takže ani náhodou nemáš horní okraj ve výši očí, a nejlevnější myš a klávesnice ty karpály dorazí.

S manželem jsme zainvestovali do pořádného stolu (dá se zvýšit i snížit, takže se u toho může I postavit), pořádné židle, správně položeným několika monitorům a ergonomické klávesnice i myši. A bingo, I když u toho dost často sedí I 12 hodin denně, je v pohodě.

Ovšem stálo nás to odhadem tak 60 litrů, to nikdo pro svého zaměstnance nekoupí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
14.4.21 14:06
@Modesta píše:
To bude hlavně nekvalitní židle bez opěrky bederní páteře, stůl s vysouvací částí pro klávesnici (takže se u toho hrbíš jak paragraf), monitor hozený jen tak na stole, takže ani náhodou nemáš horní okraj ve výši očí, a nejlevnější myš a klávesnice ty karpály dorazí.

S manželem jsme zainvestovali do pořádného stolu (dá se zvýšit i snížit, takže se u toho může I postavit), pořádné židle, správně položeným několika monitorům a ergonomické klávesnice i myši. A bingo, I když u toho dost často sedí I 12 hodin denně, je v pohodě.

Ovšem stálo nás to odhadem tak 60 litrů, to nikdo pro svého zaměstnance nekoupí…

To všechno mám (i když židli plánuju koupit novou, už začíná být celkem jetá) a stejně mě záda chytají jak čert. Na karpály překvapivě pomůže ta ergonomická myš (jak se drží z boku), ale ty záda prostě vyřešit kompletně nejdou. Nebudu si nakecávat, že sezení 12h mi dělá dobře. Už vůbec si nechci představovat, jak na tom budu až mi bude třeba 50. 8o

A zase, já tu nechtěla skuhrat nad tím, jak to my kancelářští chudáčci máme těžké. :mrgreen: Jen že úplná zívačka to taky není.

• Citovat
  • Upravit
77375
14.4.21 14:08
@mado píše:
:lol: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
14.4.21 14:15
@Parninas píše:
To všechno mám (i když židli plánuju koupit novou, už začíná být celkem jetá) a stejně mě záda chytají jak čert. Na karpály překvapivě pomůže ta ergonomická myš (jak se drží z boku), ale ty záda prostě vyřešit kompletně nejdou. Nebudu si nakecávat, že sezení 12h mi dělá dobře. Už vůbec si nechci představovat, jak na tom budu až mi bude třeba 50. 8oA zase, já tu nechtěla skuhrat nad tím, jak to my kancelářští chudáčci máme těžké. :mrgreen: Jen že úplná zívačka to taky není.

musíš po práci cvičit, a to není ironie, ale svatá pravda - páteř bolí bez pohybu, některé cviky jdou dělat i v kanceláři na židli - hlavně ty na krční páteř, pokud je to už hodně špatné, tak zkus rehabilitace
karpály už řešíš ergonomickou myší, což je dobře - na operaci jsi ještě moc mladá, většinou co vím, tak na to lidi chodí tak od 40 výš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
14.4.21 14:20
@stinga píše:
musíš po práci cvičit, a to není ironie, ale svatá pravda - páteř bolí bez pohybu, některé cviky jdou dělat i v kanceláři na židli - hlavně ty na krční páteř, pokud je to už hodně špatné, tak zkus rehabilitace
karpály už řešíš ergonomickou myší, což je dobře - na operaci jsi ještě moc mladá, většinou co vím, tak na to lidi chodí tak od 40 výš

Jo já vím. :kytka: Jóga a dlouhé procházky jsou věci, co mi opravdu pomáhají. Ale nemám na to čas a když se večer konečně můžu odpojit, tak mám energii max na to, čumět do zdi a naložit se do vany. Kombinace vyčerpání a lenosti no. :mrgreen:
Můžu říct, že korona krize je peklo. Co já bych dala za míň práce, my jí máme víc než kdy dřív. Bohužel jsem v oboru, co teď jede na 200%. Až to skončí, tak budu potřebovat tak měsíční dovolenou. :cert:

• Citovat
  • Upravit
6049
14.4.21 14:27

@Parninas

Jn, na záda to chce cvičit. Manžel teď narazil na video chlapa, který má protahování cviky na záda, a fakt to pomáhá. Jestli trochu ovládáš anglinu, tak ti to můžu poslat.

Jasně, všechno má něco do sebe. Osobně pochybuji, že půjdeme do důchodu v 65,spíš to bude až po 70.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
14.4.21 14:33

@Parninas pokud tě bolí hodně krční páteř, tak různě protahovat můžeš chvilkama i v práci, zakývat hlavou ze strany na stranu, opatrně kroužit směrem dopředu, opisovat půlkruh od ramene k rameni, vše pomalu a jemně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová