Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ivulkaKM Se snažením již nějakou zkušenost mám (u prvního 5 měsíců, u druhého zatím 8 měsíců a nic) a mohu říct, že pokud na to myslím, tak spolehlivé příznaky najdu každý měsíc. Je mi špatně, mám divné chutě, bolí prsa, píchá v podbřišku… prostě těhotenství jak vyšité. A nakonec ms vždy dorazí. Když jsem otěhotněla s dcerou, žádné příznaky jsem neměla. Jenom se mi zvětšila prsa, ale až v den očekávané ms, kdy mi již i klesla bazální teplota, takže jsem to přikládala příznaku blížící se menstruace.
Radím moc nad tím nepřemýšlet a příznaky neřešit, protože většinou to dle nich stejně nepoznáš.
Testovat takto brzy před termínem ms taky nemá moc smysl. Test bych zkusila až kolem termínu.
Zkus vydržet, vím, že to není snadné, sama taky testuji již od 10 dpo, proto vím, že je to zbytečné.
Jinak ohledně léčby U. bych si taky dala pozor. Spousta doktorů prostě nasadí lék a neřeší, zda je v daném případě vhodný. Určitě bych sledovala, kdy je ovu. Můžeš třeba jeden cyklus zkusit změřit bazální teplotu + ty ovu testy.
K tomu, co napsala Ajleenka, bych jen doplnila, že pokud bereš Utrogestan, tak nemá smysl měřit bazální teplotu, Utrogestan totiž teplotu zvyšuje, takže by ti křivka bazální teploty po nasazení U. stoupla a graf by tak mohl vypadat ovulačně, i kdyby k ovulaci nedošlo. Takže měřit bazální teplotu jen do toho dne, kdy nasadíš Utrogestan, pak už to není objektivní.