Žena v domácnosti + příspěvek na bydlení

Anonymní
19.12.13 13:26

Žena v domácnosti + příspěvek na bydlení

Snad se tu najde někdo kdo poradí a ví :)

Po ukončení RD se chci nahlásit na zdravotní pojišťovně jako matka pečující o dítě do 7 let.

Zajímá mě, zda je možné i v tuto dobu pobírat příspěvek na bydlení?

A prosím jen si chci ověřit:

Při tomto nahlášení péče -

do 4 let věku dítěte je za mne placeno zdravotní i sociální pojištění
do 7 let věku dítěte je za mne placeno zdravotní pojištění ( to samé do 15 let? )

Dítě v této době mohu dát do školky jen na dopoledne

Na zdravotní pojišťovnu se musím přihlásit do kdy?

Někde jsem vyčetla do 8 dnů od ukončení RD, někde, že stačí až měsíc potom, protože se rodičák vyplácí zpětně, tudíž i měsíc po skončení RD mi stále platí zdr. a soc. stát.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
K-Black
19.12.13 13:41

Já to nahlásila myslím jen na pojišťovně a do školky holka normálně chodila, potom i do školy. A mám pocit že do 8 pracovních snů po skončení MD.

• Citovat
  • Upravit
482
19.12.13 13:47

Pokud vím, tak: do 4let věku placeno soc i zdrav.
Do školky může, ale jen na 4hodiny denně a nesmí tam spát. Nemůžeš mít žádný přivýdělek. Nedávno jsem to zjišťovala, mělo by to být takto.Jen tedy nevím, do kdy se musíš hlásit. Ale minulý týden jsem byla na pojišťovně a pokud je dítě narozené třeba uprostřed měsíce dlužné pojistné (tvoje) se počítá až od prvního dalšího měsíce. Můj syn je třetí týden v září a bylo mi řečeno, že celé září je uhrazené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
593
19.12.13 14:00

Já před 2 lety byla na ŽL, platila jsem si sociální, zdravotní jsem nemusela celé, v zákoně je úleva, pokud se žena stará řádně o dítě ( je ve školce 4h a ve škole jen na vyučování, není přihlášeno do družiny), tak za ni platí stát do 7 let u jednoho dítěte, do 15let pokud jsou děti 2. Pokud zůstaneš doma a splníš tuto podmínku, zdravotní platí stát, sociální nikdo a nemáš povinnost. Dlouhodobě bych to ale nedoporučovala, roky se nepočítají do důchodu. I když dnes se na důchod moc spoléhat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.13 14:08

Děkuji, a ani brigáda není možná?
Myslela jsem, že pokud neberu žádné peníze, tak mohu normálně na brigádu -(

• Citovat
  • Upravit
101910
19.12.13 14:14
@Anonymní píše:
Děkuji, a ani brigáda není možná?
Myslela jsem, že pokud neberu žádné peníze, tak mohu normálně na brigádu -(

Brigáda je možná na DPP do 10 000,– měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
19.12.13 14:19

@j.a.n.i1 opravdu jde pracovat na dohodu o provedení práce? Já jsem to právě hledala a nějak jsem se dopídila, že to nejde. Tím právě, že bych si nemohla přivydělat by to pro mě bylo nevyhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
19.12.13 14:22

@MinkaD Ono je v zákoně napsáno, že nesmí být příjem ze zaměstnání nebo samostatné činnosti, ale DPP se nebere jako zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
19.12.13 14:26

@j.a.n.i1 Děkuji za vysvětlení. Asi proto jsem to pochopila špatně 8o Ještě se zeptám, DPP je na těch 150hodin ročně nebo to je DPČ? mě se to vždy pletlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
19.12.13 14:48

@MinkaD Je to DPP, ale už je to zvednuté na 300 hodin ročně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
19.12.13 15:39
@MinkaD píše:
Pokud vím, tak: do 4let věku placeno soc i zdrav.
Do školky může, ale jen na 4hodiny denně a nesmí tam spát. Nemůžeš mít žádný přivýdělek. Nedávno jsem to zjišťovala, mělo by to být takto.Jen tedy nevím, do kdy se musíš hlásit. Ale minulý týden jsem byla na pojišťovně a pokud je dítě narozené třeba uprostřed měsíce dlužné pojistné (tvoje) se počítá až od prvního dalšího měsíce. Můj syn je třetí týden v září a bylo mi řečeno, že celé září je uhrazené.

To samé má kamarádka - holčička adhd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat