Žijete v zahraničí? Kde a proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35974
26.8.22 22:40
@Pitaya1 píše:
Mám dítě, jsme v zahraničí od nástupu do 1. třídy (teď je v 6.) a češtinu udržujeme. Po vecerech se s ním učím do české školy. Při čtení knížek musí střídat češtinu a angličtinu a doma netoleruju, aby s námi mluvil anglicky (což zkoušel). A ano je to práce, ale je to Čech, tak by měl umět česky

Moje nikdy v čechách nežila, ale taky se snažíme držet češtinu, ale ona číst nechce. Jde jí to blbě i německy, takže jí nezatěžuju ještě češtinou. Česká škola je tu jednou za měsíc ale přes dva roky zavřená moc nepomůže. Já na to upřímně nemám čas ani chuť. Ale stále se snažíme držet mluvené slovo. Ono to není zas tak snadný jak si každej myslí :nevim: Takže bych neodsuzovala rodiče co to nedělají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
26.8.22 22:46
@pikola píše:
Moje nikdy v čechách nežila, ale taky se snažíme držet češtinu, ale ona číst nechce. Jde jí to blbě i německy, takže jí nezatěžuju ještě češtinou. Česká škola je tu jednou za měsíc ale přes dva roky zavřená moc nepomůže. Já na to upřímně nemám čas ani chuť. Ale stále se snažíme držet mluvené slovo. Ono to není zas tak snadný jak si každej myslí :nevim: Takže bych neodsuzovala rodiče co to nedělají

Kód chce, hledá způsoby, kdo nechce e hledá důvody. V dnešní době už existují i online školy ;)
A ano není to snadný, ale jak jsem psala, jednou je to Čech tak by měl umět česky. My tu třeba českou školu nemáme vůbec a přesto si ten as na výuku jako rodiče uděláme. Je to o prioritách.

• Citovat
  • Upravit
26583
26.8.22 22:58
@pikola píše:

Tak je rozdil jedno nebo vice deti a je rozdil, jestli se to jedno narodilo a zilo treba jen par let v CR. Jedno dite, co se treba prestehovalo ja neim ve ctyrech letech, to je o necem uuuplne jinem, nez to, co ma ten jazyk v cizine vybudovat. Z toho si ni nedelej.
My ted cesky mluvime a ja decka proste nutim. Ale jednoduchy to neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
26.8.22 23:03
@Agrion píše:
@Jazmine Ziju uz 13 let v Nemecku. Tesne pred promoci se se mnou rozesel frajer, se kterym sme puvodne planovali spolecnou budoucnost a sama bych tenkrat z lekarskeho nastupniho platu nezaplatila v Praze/krajskem meste ani najem… a do zapadakova se mi jako mlade svobodne nechtelo. Takze sem zbalila diplom a rekla si, ze to zkusim. Kdy jindy, nez jako mlada holka bez zavazku. V De jsem pak potkala manzela, zalozila rodinu, po nekolika stehovani zakotvila a koupila dum, otevrela vlastni praxi a zakotvila. Mam uz vybudovane i socialni zazemi, manzel neni cech (ani nemec), deti se citi jako nemci… takze uz asi zustaneme naporad.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35974
26.8.22 23:04
@Lenka_Hal píše:
Tak je rozdil jedno nebo vice deti a je rozdil, jestli se to jedno narodilo a zilo treba jen par let v CR. Jedno dite, co se treba prestehovalo ja neim ve ctyrech letech, to je o necem uuuplne jinem, nez to, co ma ten jazyk v cizine vybudovat. Z toho si ni nedelej.
My ted cesky mluvime a ja decka proste nutim. Ale jednoduchy to neni.

Většina mých i ambiciozních známých to teď vzdala s více dětma v zájmu zachování vlastního rozumu :P Já myslím, že jí dva jazyky na čtení psaní stačí, čeština je pro nás na jednu stranu důležitá, ale třetí jazyk plynně i se čtením už nedám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
26.8.22 23:12
@pikola píše:

Hele sestřenice má 3 holky, taky žije v Německu a všechny rozumí, ale samy moc nemluví. A to sestřenka sama dělá v jazykovce a fakt se moc snažila jim češtinu udržet. Ale přesně jak píšeš, zbláznila by se z toho..Sama chodí do práce, než vše obstará je večer a druhý den od rána zase veletoč povinností. Pak to fakt nejde udržet..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
26.8.22 23:13
@pikola píše:
Většina mých i ambiciozních známých to teď vzdala s více dětma v zájmu zachování vlastního rozumu :P Já myslím, že jí dva jazyky na čtení psaní stačí, čeština je pro nás na jednu stranu důležitá, ale třetí jazyk plynně i se čtením už nedám.

Tohle zasadne resi ti, co nevi, jak je to jine, kdyz se deti v cizine narodi. Nas nejstarsi prisel do USA ve trech a uz tu cestinu mel pod kuzi. To bylo v pohode. MLadsiho tahnul, slo i u nej samo. Ale na nejmladsi vidim, jak jsem to s klukama mela jednodussi. Nastesti uz do ni kluci huci taky, opravuji ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
26.8.22 23:18
@pikola píše:

Prď na to, umět česky zase tak velky terno neni.  :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
26.8.22 23:21

Holky kašlete na zlé komentáře. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
26.8.22 23:25
@Královna Kosmíru píše:
Prď na to, umět česky zase tak velky terno neni. :palec:

Styděla bych se za sebe, kdyby mi dítě v dospělosti při stylu s českými úřady muselo používat tlumočníka. Ale každý máme ty hranice jinde.

• Citovat
  • Upravit
35974
26.8.22 23:26
@Královna Kosmíru píše:

To není no, ale s babičkama se domluví pořád. I mě píše na mobil česky i když je to občas vtipný :P Závidím těm co umí dokonale, ale můj případ to není i když doma mluvíme jen česky. U druhého budem rádi když bude vůbec mluvit :roll: ten totiž nemluví ani prd žádným jazykem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35974
26.8.22 23:27
@Pitaya1 píše:
Styděla bych se za sebe, kdyby mi dítě v dospělosti při stylu s českými úřady muselo používat tlumočníka. Ale každý máme ty hranice jinde.

A umí to dítě jazykem té země kde jste?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
26.8.22 23:28
@Barevné klubíčko píše:
Jooo to mi něco připomíná… Když jsme před 4 lety odjížděli s přítelem do Anglie za prací, nikdo nám to nepřál, vyslechli jsme si, že za měsíc budeme zpátky i s prosíkem (když jsme končili v práci v ČR)… Myšlení některých Čechů je… Nevím, prostě jsou neprejici, zlí… Jinak ano, jsem tu spokojenější než v ČR. Máme o hodně lepší plat než v ČR, v Česku bychom si na byt těžko nasetrili… I celkově život tady je úplně jiný, než v ČR. A ano, původní plán byl, se vrátit. Ale vzhledem k tomu, co se teď děje, bychom byli blázni, kdybychom se vraceli, když nemusíme. Neříkáme, že se nikdy nevrátíme… Ale následujících několik let to v plánu nemáme.Můžu se jen optat, jaký je život na kanarech? :D my tam byli na dlouhé dovolené a byla jsem naprosto uchvacena… :srdce:

Hele bylo to super. Lidi jsou tam fajn. Byla jsem tam jen 8 měsíců. Co mi ale vadilo byl turismus. Prostě v tomhle je obří nevýhoda menších ostrovů noo. Jo a že si tam zkupují majetky boháči z jiných zemí Evropy. Fakt mě netěšilo poslouchat tam ruštinu a němčinu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
26.8.22 23:29

Ziji ted ve Francii, driv ruzne jine zeme. Pripadam si tady doma, ja jsem od detstvi ulitla, Francii jsem milovala z knih a filmu odjakziva. V psane forme jsem schopna chapat ve francouzstine stejne jako v cestine. Mluvit a psat… tam nejsem uplne v pohode. Ale muj pracovni jazyk je anglictina, to bych si troufla tvrdit, ze jsem skoro bilingvni.
Proc jsem tady? No, prace. Mohla bych pracovat v Cechach, ale to by nebylo tak zajimave. Bez problemu bych se uzivila, ale nudila bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
26.8.22 23:30
@Královna Kosmíru píše:

maximální souhlas :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek