Žijete v zahraničí? Kde a proč?

3532
26.8.22 15:45

Žijete v zahraničí? Kde a proč?

Otázka celkem jasná, moc mě zajímá jak to ti z vás, co již někde dlouhodobě žijí hodnotí (v porovnání s ČR) a co bylo příčinou stěhování. Případně je tu někdo kdo to plánuje? Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3819
26.8.22 15:57

@Jazmine Ziju uz 13 let v Nemecku. Tesne pred promoci se se mnou rozesel frajer, se kterym sme puvodne planovali spolecnou budoucnost a sama bych tenkrat z lekarskeho nastupniho platu nezaplatila v Praze/krajskem meste ani najem… a do zapadakova se mi jako mlade svobodne nechtelo. Takze sem zbalila diplom a rekla si, ze to zkusim. Kdy jindy, nez jako mlada holka bez zavazku. V De jsem pak potkala manzela, zalozila rodinu, po nekolika stehovani zakotvila a koupila dum, otevrela vlastni praxi a zakotvila. Mam uz vybudovane i socialni zazemi, manzel neni cech (ani nemec), deti se citi jako nemci… takze uz asi zustaneme naporad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85448
26.8.22 16:03

@Agrion ja uz jsem taky 13. rok v Nemecku, taky doktor :D me tu drzi asi penize, jinak bych sla jinam, ale asi ne zpatky do Cech. Hodnotim to tady tak 50:50, ja nejsem spokojena ani v DE ani v CR :mrgreen: deti se tu narodily a mluvi obema jazyky stejne, dcera se citi jako Cech, protoze jsme Cesi, za me v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
26.8.22 16:07

Já jsem 6 let v Německu, jsem tu spokojená a do Čech už bych se nevrátila. Začala jsem tu kdysi pracovat jako pendler a pak poznala budoucího manžela. Dneska máme dvě děti, takže do jejich 18 let stejně nemám šanci kamkoliv odejít :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35917
26.8.22 16:31

4 roky nebo kolik to bylo Španělsko, teď už 6 let Německo. Stěhovali jsme se kvůli práci manžela, ten to může dělat v podstatě kdekoliv. Do Čech už se nám nějak nechce i když by tam byli kvůli jazyku spousta věcí snadnější, třeba ty doktoři :mrgreen: jelikož já pořád mluvím nj jak hotentot

Příspěvek upraven 26.08.22 v 16:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
26.8.22 16:33

@blumen No v nasi generaci - v nasich rocnicich byl ten odliv doktoru do DE asi nejsilnejsi… prijde mi, ze ted uz to slabne. V jakem jste Bundeslandu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3532
26.8.22 16:52
@pikola píše:
4 roky nebo kolik to bylo Španělsko, teď už 6 let Německo. Stěhovali jsme se kvůli práci manžela, ten to může dělat v podstatě kdekoliv. Do Čech už se nám nějak nechce i když by tam byli kvůli jazyku spousta věcí snadnější, třeba ty doktoři :mrgreen: jelikož já pořád mluvím nj jak hotentotPříspěvek upraven 26.08.22 v 16:33

A španělsky ses nenaučila? Já žila sice jen velmi krátce na Kanárech ale hodně jsem toho pochytala, navíc já španělštinu miluju :srdce:. Jinak chápu, němčinu jsem se učila 3 roky a nenaučila se takřka nic :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35917
26.8.22 17:09
@Jazmine píše:
A španělsky ses nenaučila? Já žila sice jen velmi krátce na Kanárech ale hodně jsem toho pochytala, navíc já španělštinu miluju :srdce:. Jinak chápu, němčinu jsem se učila 3 roky a nenaučila se takřka nic :D

Co jsem potřebovala tak jsem uměla jako obchod, jídlo v restauraci, na důležitější věci jsme to většinou dali radši v angličtině jako lékaři a porod, měli jsme soukromé pojištění :P tady v De se jim moc aj nechce i když většina umí, tak bojuju německy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.8.22 17:12

Ted ne, ale 8 let v Australii, ted 2 roky tady ale mame moznost si to kdykoliv rozmyslet. Stehovani bylo kvuli pracovni nabidce, zpet kvuli rodine. Celkove hodnoceni - kazde ma svoje pro a proti, zalezi, cemu das prioritu :nevim: Posledni pulrok uvazuji cim dal vic, co s tim, asi pockam na podzimni krizi a prezidentske volby a uvidim :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85448
26.8.22 17:15

@Agrion Sasko. Ja to vychytala, byla jsem tu v podstate prvni cizinec a hyckali si me tu. Ted uz vidim vsude na zadankach spise cizi jmena nez nemecka …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3532
26.8.22 17:18
@beruska9 píše:
Ted ne, ale 8 let v Australii, ted 2 roky tady ale mame moznost si to kdykoliv rozmyslet. Stehovani bylo kvuli pracovni nabidce, zpet kvuli rodine. Celkove hodnoceni - kazde ma svoje pro a proti, zalezi, cemu das prioritu :nevim:

Zrovna Austrálie je sice přírodou krásná, ale znám dvě holky co tam bydlí, a teda úplně pozitivně to nehodnotí. Jedna je tam kvůli chlapovi, jinak by už byla zpět a druhá vede studentský život a cestuje ale zůstat tam rozhodně nechce. Obě shodně říkaly že s prací to tam Evropan má strašně těžký, berou ho jak levnou pracovní sílu a mají plno předsudků a obecně se k cizincům na úřadech nechovají nejlíp. Jo a kamarád tam byl 5 měsíců cestovat a říkal, že protivnější národ nezažil :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3532
26.8.22 17:19

@beruska9 Jsem zvědavá co napíšeš, 8 let je dlouhá doba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.8.22 17:23
@Jazmine píše:
Zrovna Austrálie je sice přírodou krásná, ale znám dvě holky co tam bydlí, a teda úplně pozitivně to nehodnotí. Jedna je tam kvůli chlapovi, jinak by už byla zpět a druhá vede studentský život a cestuje ale zůstat tam rozhodně nechce. Obě shodně říkaly že s prací to tam Evropan má strašně těžký, berou ho jak levnou pracovní sílu a mají plno předsudků a obecně se k cizincům na úřadech nechovají nejlíp. Jo a kamarád tam byl 5 měsíců cestovat a říkal, že protivnější národ nezažil :D

Hm, tak to asi byli v jine Australii, protoze ja mam zkusenosti opacne :mrgreen: Ale je to obrovska zeme, ve velkych mestech byvaji pomerne dost tolerantni, kor k „bilym Evropanum,“ mimo nekdy cumi trochu blbe. Ohledne prace je to trochu slozitejsi, ale co vim, ne tak spatne jak v zapadni Evrope, ja si treba nasla praci v oboru, i kdyz na trochu nizsim levelu. Urady naprosto v pohode, akorz k cizincum nejsou vubec „stedri,“ chce to ziskat aspon trvala viza. A prijemni jsou tak neskutecne, az mi to obcas lezlo na nervy :lol: Tak nevim no :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
26.8.22 17:35

Žijí už pár let v jedny krásný asijský zemi. A ačkoliv je to komunistická země, tak mi v některých směrech přijde svobodnější než ČR. Nevymýšlí ptákoviny ve stylu zákaz plastových brček a jednorázových obalů, nemají na silnici milion značek ve kterých se člověk ztratí, když jde člověk do obchodu v pyžamu, tak na něj nikdo blbě nekouká. A miluju jejich přírodu, hlavně hory a jeskyně.
Co mi chybí tak je rodina, sníh a některé potraviny.

• Citovat
  • Upravit
3532
26.8.22 17:35
@beruska9 píše:
Hm, tak to asi byli v jine Australii, protoze ja mam zkusenosti opacne :mrgreen: Ale je to obrovska zeme, ve velkych mestech byvaji pomerne dost tolerantni, kor k „bilym Evropanum,“ mimo nekdy cumi trochu blbe. Ohledne prace je to trochu slozitejsi, ale co vim, ne tak spatne jak v zapadni Evrope, ja si treba nasla praci v oboru, i kdyz na trochu nizsim levelu. Urady naprosto v pohode, akorz k cizincum nejsou vubec „stedri,“ chce to ziskat aspon trvala viza. A prijemni jsou tak neskutecne, az mi to obcas lezlo na nervy :lol: Tak nevim no :mrgreen:

V Austrálii jsem sice nebyla, ale nacestováno mám hodně a přesně jak píšeš, všude jsou lidi daleko otevřenější, štědřejší než průměrný čech. Tohle mě tady v čr strašně štve, jak jsme hrozně uzavřenej národ. Když jsem z čr odjížděla, všichni mi říkali, jak mi rok na cestách bude strašně smutno. Nakonec jsem kolikrát byla ráda že jsem sama :D Tady se cítím daleko víc izolovaná a chybí mi takové to komunitní chování. Tady je člověk pomalu rád, že ho soused vůbec pozdraví. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný