Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ale jinak to pro mě celý život nebylo jednoduchý… Kdo byl můj otec jsem zjistila až po jeho smrti. A vím, že mám ještě další sourozence, ale kontaktovat je, jsem ještě odvahu nenašla.
@Anonymní píše: Více
Od nás můj otec odešel když mi bylo 5 let. Poté dělal jen problémy, následovaly velmi vypjaté a mnoharoční soudní tahanice, hádky… u všeho jsem byla. Byla jsem na straně mamky, protože už tak malá jsem dokázala vnímat, že to jak se chová on, není správně. Žádný jiný mužský vzor jsem v rodině neměla, byly jsme jen mamka já a moje sestra(starší s větším věkovým rozdílem).
V tanečních a na maturáku se mnou tancoval sestry přítel a někteří si mysleli, jakého to mám hezkého mladého tátu
Co se týče svatby, ta ještě neproběhla, ale až ji budu mít, tak buď mě povede rovnou ženich a budeme vstupovat spolu, nebo ženichův tatínek.
Co se týče toho, zda mě absence otce nějak ovlivnila vzhledem ke vztahu s muži, tak neovlivnilo mě to absolutně nijak. Za to vděčím mamince, která uměla být i přísná i hodná, nějakým způsobem ve výchově našla balanc a zastala roli otce i matky bravurně. Problém s partnery jsme já ani sestra nezaznamely, vybíráme si dobré chlapce ![]()
Ale určitě záleží i to, jak se k situaci postaví samotné dítě. Já jsem se nikdy nestavila do role oběti, že jsem chudák, když nemám tatínka. Nikdy jsem se nesrovnávala s ostatními dětmi, protože já jsem věděla, že sice nemám tátu ale zato moje máma je lvice! ![]()
Myslite, ze je horší nepřítomnost otce pro dceru nebo syna? Mam syna, otce nikdy nepoznal (jeho otec nema zájem), a nejsem schopna si najít někoho kdo který by otce nahradil. Četla jsem zde příběhy žen které vyrůstaly bez otce a jsou v pohodě. Ale bude tomu tak i u chlapce? Muze z něj vyrůst normální muz, kdyz ho vychovávám jen ja? Žádné jiné příbuzné nema. Pouze babičku. Muj otec dávno zemřel a jine příbuzné nemáme.
Podle me je nepřítomnost otce horší prý syna než pro dceru, ale co naděláš… Možná by bylo dobrý kdyby syn navštěvoval nějaký kroužek, nebo dělal sport kde se vyskytují trenéři chlapi. Jinak bych, ale řekla, že z nej určitě muze vyrost normální chlap, to je na tobě, aby z nej nebyl zhýčkaný mamanek.
@Alušáček píše: Více
Diky za reakci. Ano snazim se vybírat kroužky které vedou výhradně muži.. aspon..
Ale tak zase pokud by chtěl dělat něco, kde to vedou ženy, tak bych mu rozhodně nebránila.
Zakladatelko už to že o tom přemýšlíš a snažíš se s tím nějak pracovat značí velikou naději, že z Tvého synka vyroste naprosto normální pohodový a použitelný muž ![]()
Četla jsem v knize Jiřího Haldy, že láska k otci je získaná a každé dítě potřebuje mužský vzor, nemusí to být nutně otec, ale klidně jiný muz, ke kterému syn vzhlizi-trenér, učitel, strýc,…
Podle mě, než mít třeba špatný vzor v biologickem otci, tak lepší, když toho otce nema. Ty jsi určitě dobrá mama, už podle toho jak píšeš
určitě to bude dobry ![]()
Vyrůstala jsem bez matky a dá se říci bez příbuzných (jen babička o prázdninách - žila daleko) a mám jen dobré vzpomínky.
Narovinu: spousta synů má otce, kteří jim úplně nejlepší vzor mužství nepředávají. Nemusí to být třeba ani špatný otec tyran a alkoholik, ale třeba jen nechává všechno na své ženě, nebo neumí své dítě pochválit, nebo je celkově studený čumák, nebo je to pro dítě neztotožnitelný náboženský tmář. I tyto děti, co mají otce doma, si tak přirozeně hledají vzory jinde.
Za mě děti obecně potřebují dobré a různorodé vzory. V rodině i mimo ni. Pro dítě je ideální, když vyrůstá v centru partnerského vztahu, ale když to tak není, svět nespadne. Zajisti, aby mělo ve svém okolí dostatek vzorů obou pohlaví, a bude v pohodě.
@Dn0712 píše: Více
Moc dekuju
ma dva mužské trenéry, v tomhle směru se snažím, tak aspon tohle můžu ovlivnit. Je pravda ze otec syna by dobrým vzorem ani nebyl.. pak je asi opravdu lepší, nemít otce žádného nez takového..
@SlečnaDahlia píše: Více
Moc dekuju
ano, je pravda ze spousta deti otce ideálního nema.. a mas pravdu, svět se nezboří, musim to vzit z té lepší stránky a snažit se zařídit ty mužské vzory jinde
Myslím, že nepřítomnost otce je v obrovském množství rodin, ikdyz ten otec třeba v rodině formálně bydlí. Nedávno byla anketa, jak spousta (většina?) dětí ma bližší vzat se sportovním trenérem, než s otcem. Takže můžeš byt úplně v klidu ![]()
Tak když to chceš vědět
..Pro všechny děti je to katastrofa, pokud (aspoň) jeden biologický rodič chybí, nebo nemá zájem. Je to takové bytostné popření identity, dítě se všelijak hledá. Když je hodně odolné a ctižádostivé, tak se z toho bludného kruhu může dostat. Rozhodně to ale není tak, že dítěti stačí místo biologockéjo rodiče jenom nějaký vzor, nebo že mu stačí 1 ks rodiče, nebo 2 ks jedno jakého člověka. Ti náhradníc to mohou vylepšit, aby z toho nebyl takový průšvih, ale není to rozhodně ideální start, ani to není jedno. A děvčata a chlapci reagují jinak, když jim chybí rodič stejného, nebo opačného pohlaví, ale to je na delší studium…