Život v Ostravě nebo Olomouci?

Anonymní
13.11.23 22:51

Život v Ostravě nebo Olomouci?

Ahoj holky,
Měli jsme se stěhovat do Prahy, ale okolnosti nepřály a donutilo nás to přehodnotit celou situaci a do Prahy už nechceme.

Nyní zvažujeme Ostravu a Olomouc.

Bydlení v Ostravě je cenově přijatelnější, avšak město jako takové nepůsobí úplně pozitivně - není hezké, bezpečnost se také nezdá být dobrá. Na druhou stranu Olomouc je město menší, s příjemným historickým nádechem, nabízející spoustu moderních podniku. Bezpečnost se zda být lepší? Možná se však pletu. Nicméně, ceny bydlení jsou dost přepálené - srovnatelné s Brnem! A Brno je dnes již téměř srovnatelné s Prahou (jsou tam rozdíly, nepochybně).
Co se pracovních příležitosti a výše platu týče, jsou na tom Ostrava a Olomouc podobně.

Můžete říct osobní postřehy? Někdo, kdo si zkusil obě města a může poradit?

Anonym - je to nyní citlivé téma

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77121
13.11.23 22:58

Olomouc, jednoznačně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
671
13.11.23 23:32

Olomouc. Pracovních příležitostí tam bude více a budou více rozmanité a lépe placené. Ostrava byť se může zdát velká, tak to dělají jen její části, které jsou jako vesnice. Kriminalita v Ostravě bude taky určitě vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.11.23 06:38

Jednoznacne Olomouc. Pochazin z Ostravska, studovala jsem v Olomouci a bydlim v Praze. V Olomouci je krome jiz zmineneho vyse lepsi zivotni prostredi, jini lide, jina atmosfera.

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
14.11.23 07:16

Olomouc, tady není o čem.

• Citovat
  • Upravit
10971
14.11.23 08:14

Z Ostravy to máš blízko do Polska a Beskyd a bydlí tam Kozub, to je tak vše :lol:. Olomouc je na Hané a máš tu Entrée a Forejta a Bistro s Romanem Paulusem, to je tak vše :D. Kriminalita je všude. Nechtěla bych bydlet ani v jednom, přesto se více přikláním k Olomouci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
14.11.23 08:18

Olomouc je ale jedno nej měst, co se týká historie, památek, příjemné malé centrum. Má takovou útulnou atmosféru /alespoň pro mě/ a je to jedno z těch malých-velkých měst, ani malé, ani velké. Se vším, co patří k životu. Já žiju úplně jinde, ale mezi Ostravou a Olomoucí bych měla jasno hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19022
14.11.23 08:37

Pokud volit z těchto dvou měst, tak určitě Olomouc.
V Ostravě jsem studovala a žít bych tam nechtěla - za mě škaredé město, smog, kriminalita tam za mě bude asi taky větší… A je tam víc chladno. Hlavně v zimě, když jsem jela z domu (Olomoucký kraj), tak bylo teplo a tam jsem přijela a už tam byl sníh (a já zimu moc nemusím :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.11.23 09:18
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Měli jsme se stěhovat do Prahy, ale okolnosti nepřály a donutilo nás to přehodnotit celou situaci a do Prahy už nechceme.

Nyní zvažujeme Ostravu a Olomouc.

Bydlení v Ostravě je cenově přijatelnější, avšak město jako takové nepůsobí úplně pozitivně - není hezké, bezpečnost se také nezdá být dobrá. Na druhou stranu Olomouc je město menší, s příjemným historickým nádechem, nabízející spoustu moderních podniku. Bezpečnost se zda být lepší? Možná se však pletu. Nicméně, ceny bydlení jsou dost přepálené - srovnatelné s Brnem! A Brno je dnes již téměř srovnatelné s Prahou (jsou tam rozdíly, nepochybně).
Co se pracovních příležitosti a výše platu týče, jsou na tom Ostrava a Olomouc podobně.

Můžete říct osobní postřehy? Někdo, kdo si zkusil obě města a může poradit?

Anonym - je to nyní citlivé téma

14 let v Ostravě a bez problémů. Moji synové jsou tam stále, oba na škole. Kdyby to nebylo bezpečné město, tak je tam nepustím. Nejstarší bydlí sám, mladší se sám pohybuje a oboje bez komplikací. Jsou místa, kde to není příjemné. Ale Ostrava jako celek je fajn, pro své obyvatele dělá hodně věcí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
14.11.23 09:40

Já žila v Olomouci dlouho, později jsem se přestěhovala do Beskyd a teď jsem na Valašsku. Pracovala jsem a dlouho se pohybovala v Ostravě.

Olomouc je hezčí, menší, lépe dostupná, všude dojdeš pěšky. Taky je hodně drahá, byty šílené, ale 10km dál, kam pořád ještě jezdí MHD seženeš už o třetinu levněji. A nesedí mi úplně hanácká mentalita lidí. Všeobecné mi přijde že jsou tam lidi hodně sami pro sebe, nejsou moc vlídní a příjemní. Taky jsou hanáci dost nespolehliví a klidně ti slibují hory doly a nic z toho. Tohle samozřejmě není jen v Olomouci, ale tam jsem se s tím setkala ve větší míře. Lidi bych řekla jsou tam víc nepříjemní, od úřadů po lékaře a prodavače. V jiných městech jsem se s tím nesetkala, tak nevím.
Práce bych neřekla že je tam víc nebo míň, záleží na oboru. Platy tak o 20% větší než na Ostravsku, ale na to astronomické bydlení to stejně nestačí.

Naproti tomu Ostrava je smradlavá díra s větší kriminalitou a všude je to daleko. Platy nižší, bydlení levnější, práce je tady tak na stejno jak v Olomouci, ale opět záleží na oboru. Co se týče třeba IT tak Ostrava je top, potom samozřejmě strojírenství a průmysl.
Mentalitalita lidí mi tady vyhovuje víc, ostravaci nejsou takové fňukny, jsou razni jak je známo. Řeknou vše na plnou hubu, naproti tomu umí snést kritiku a nedělají z ničeho vědu. Oproti Olomouci když ostravák řekl že něco bude a že to udělá, tak to tak bylo. Celkově jsou tady lidé víc srdeční bych řekla.

Ale jsou to jen mě subjektivní dojmy, tak každý má ty svoje a nemusí mi je ani nikdo zkoušet vyvracet. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.23 23:55

Děkuji všem za názory! :)

Musím říct, ze Olomouc je momentálně fakt přepálená…
Myslíte, že už by bylo lepší Brno? Případně jiné město? Aby bylo dost práce a nějaké to vyžití.

• Citovat
  • Upravit
211
16.11.23 23:25

A nemáte možnost jiných měst, když volíte mezi Ostravou, Olomoucí a teď Brnem? Dlouhodobě se na předních (často prvních) místech, pokud jde o kvalitu života, umisťuje třeba Hradec Králové. Jinak pokud jde o Olomouc, je to opravdu nádherné město, avšak hodně malé. Může to být pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda. Myšlení lidí je ovšem hodně maloměstské, dost zpátečnické, a místní jsou prakticky proti všemu. Doporučuji se podívat na Facebookové skupiny olomouckých obyvatel (například Olomoučáci nebo Milujeme Olomouc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.23 12:25

Opravdu je tak zpátečnické? S Olomoucí mám snad nejméně zkušeností z těch 3 kandidátů. Tím, co město nabízí, tak vůbec nepůsobí. Slyšela jsem však, že si Olomoučáci hrajou na lepší.

Mně osobně to myšlení přijde zpatecnicke v Ostravě. Možná je to 3. největší město ČR, ale je to Moravskoslezský kraj, kam většina trendů přichází později. Obecně je celý kraj dost rázný.

O Brně všichni říkají, že je jako jedna velká vesnice. Tím, že je kulturní vyžití situováno do centra, kde je vše blízko, se s tím výrokem dá souhlasit. Brňáci jsou docela družní.

Hradec nemohu vůbec soudit, vůbec neznám.

• Citovat
  • Upravit
22027
17.11.23 12:38

Záleží, zda chcete zakladat rodinu a mít rodinný život. To doporučuji klidnou a čistou Olomouc.
Pokud žijete free a nic moc neřešite, preferujete pařby a víkendové mejdany, tak Ostrava, tam je tolerance alkoholu a drog obrovská a hodně rozšířená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.23 13:11

Alkohol a drogy jsou dnes již přece všude.
Rodinu zakládat neplánujeme. Chceme nějaký kompromis - aby bylo ve volném čase kam zajít s fajn dopravou po městě a když se nám večer bude chtít někam jít, budeme mít na výběr (což není případ vesnic a malých měst). Zároveň, aby se člověk nemusel úplně bát někam vyrazit, případně cestovat MHD.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat