Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
MKK píše:Wiolla píše: Životky máme, předpokládám, že v manželové jsem já obmyšlenou osobou, ale nedívala jsem se. I kdyby ne a byly tam děti, tak mě to nechá poměrně klidnou, protože předpokládám, že jejich zákonný zástupce, tedy i osoba, která s těmito prostředky za děti bude případně hospodařit, budu já.To jde i skrz soud???Jako ano, komplikace bude v tom, že bych si s těmi penězi nemohla asi dělat úplně co chci (protože jsou nezletilého dítěte, ne moje). Takže do nakládání s nimi bude mluvit opatrovnický soud? (rozuměj, budu muset opatr.soudu zdůvodňovat, na co je chci použít)
Jako jo, je to blbé.Pokud je to tvoje jediné „jištění“, tak aspoň kdyby tam k dětem uvedl i tebe, aby ses cítila líp. Chtělo by to dát s chlapem ještě jednou řeč…
Čoveče nevím. Vím, že kdybych jako obmyšlená osoba byla psaná já, tak v případě smrti manžela vezmu pojistku, požádám pojišťovnu o pojistné plnění a ta mi to vyplatí na můj účet (resp. tam, kam si řeknu).
Pokud je jako obmyšlenou osobou uvedené dítě, tak vezmu po chlapově (jedno jestli manžel či přítel) smrti pojistku, jdu na pojišťovnu a jako zákonný zástupce dítěte požádám o pojistné plnění. Ale co se děje pak, to nevím. Jako kam to ta pojišťovna vyplatí a do jaké míry s tím můžu nakládat, to fakt nevím.
Ale mám radu.
Mrkni u jaké pojišťovny to manžel má a zavolej na tu pojišťovnu na infolinku (číslo najdeš třeba na webu) a řekni, že máš obecný dotaz: Že když má manžel u nich životní pojistku a jako obmyšlená osoba je uvedeno dítě, co se děje s pojistným plněním. Jestli ty jako zákonný zástupce s tím můžeš nakládat a nebo co se bude dít.
Takový obecný dotaz by ti měli zodpovědět i jako „neklientce“, tedy v obecné (metodické) rovině. Nevidím v tom problém, určitě ti to řeknou.
Anonymní píše:Wiolla píše:Tak já v tom rozdíl teda moc nevidímAnonymní píše:Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
Tak my svoji nejsme a zakládaly jsme si všichni tři pojistky když se nám narodil prcek. a Máme to každý napsané na děti. Nevím proč Vám to připadá divné?
No byl to i můj nápad, aby si udělal životku, kdyby něco / po příhodě s tetou, která náhle zemřela jsme začali trochu zodpovědněji k tomu přistupovat / a mělo to být na zajištění všech - mně a kluků. A ještě jeho odpovědí je, že pro syna chce to nejlepší. prostě to asi pojal jako spoření nebo co.
Anonymní píše:Wiolla píše:Tak já v tom rozdíl teda moc nevidímAnonymní píše:Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
Tak my svoji nejsme a zakládaly jsme si všichni tři pojistky když se nám narodil prcek. a Máme to každý napsané na děti. Nevím proč Vám to připadá divné?
Rozdíl je v tom, že pokud bys byla psaná ty, dostaneš peníze a okamžitě se můžeš zařídit (zaplatit dluhy, které bez manžela neutáhneš splácet, vyrovná ti to jeho chybějící plat atd.). Pokud to bude napsané na dítě, budeš v nakládání s těmito penězi (asi) omezená, tudiž např. jako nevydělávající na RD úplně někde…
MKK píše:verenika píše:NO TO NEVÍM, MUSELI JSME MÍT JEN POJISTKU NA BYT, NIC VÍC.
Znovu píšu , že hypotéka musí mít zvláštní životní pojištění v hodnotě hypotéky. Je to samostatné, ty by jsi v případě smrti manžela neviděla nic a celá ta čáska by pokryla hypo!
Přesně tak! To co u hypotéky opravdu vždycky musí být je pojištění zastavované nemovitosti. Životka nebývá u každé hypo.
Wiollo-
za 1. na hypo když máš zástavní právo tak by to chtělo mít životko ve prospěch banky( většina bank to vyžaduje)a za 2. zakladatelka jasně píše, že má strach že pak neutáhne hypo. když nedostane ze životního pojištění svého muže nic. Proto to asi píšu
Nechápu tvojí jízlivost ![]()
Příspěvek upraven 28.02.12 v 17:43
Wiolla píše:MKK píše:Wiolla píše: Životky máme, předpokládám, že v manželové jsem já obmyšlenou osobou, ale nedívala jsem se. I kdyby ne a byly tam děti, tak mě to nechá poměrně klidnou, protože předpokládám, že jejich zákonný zástupce, tedy i osoba, která s těmito prostředky za děti bude případně hospodařit, budu já.To jde i skrz soud???Jako ano, komplikace bude v tom, že bych si s těmi penězi nemohla asi dělat úplně co chci (protože jsou nezletilého dítěte, ne moje). Takže do nakládání s nimi bude mluvit opatrovnický soud? (rozuměj, budu muset opatr.soudu zdůvodňovat, na co je chci použít)
Jako jo, je to blbé.Pokud je to tvoje jediné „jištění“, tak aspoň kdyby tam k dětem uvedl i tebe, aby ses cítila líp. Chtělo by to dát s chlapem ještě jednou řeč…
Čoveče nevím. Vím, že kdybych jako obmyšlená osoba byla psaná já, tak v případě smrti manžela vezmu pojistku, požádám pojišťovnu o pojistné plnění a ta mi to vyplatí na můj účet (resp. tam, kam si řeknu).
Pokud je jako obmyšlenou osobou uvedené dítě, tak vezmu po chlapově (jedno jestli manžel či přítel) smrti pojistku, jdu na pojišťovnu a jako zákonný zástupce dítěte požádám o pojistné plnění. Ale co se děje pak, to nevím. Jako kam to ta pojišťovna vyplatí a do jaké míry s tím můžu nakládat, to fakt nevím.
Ale mám radu.
Takový obecný dotaz by ti měli zodpovědět i jako „neklientce“, tedy v obecné (metodické) rovině. Nevidím v tom problém, určitě ti to řeknou.Mrkni u jaké pojišťovny to manžel má a zavolej na tu pojišťovnu na infolinku (číslo najdeš třeba na webu) a řekni, že máš obecný dotaz: Že když má manžel u nich životní pojistku a jako obmyšlená osoba je uvedeno dítě, co se děje s pojistným plněním. Jestli ty jako zákonný zástupce s tím můžeš nakládat a nebo co se bude dít.
Jo, do 18let se s tím dá nakládat za dítě. Jenže to je taky na houby. Jak pak synovi vysvětlím, že jsem z toho vzala? Stane se, že mu to nebudu moc vrátit a co pak? Pak budu u syna vypadat jako ta co vzala po tatínkovi peníze…
fakt mě s tím tak trochu dostal. A kromě toho, jde to dělat na podíly…mám u penzijka x procent tomu, x tomu.....asi to dám po tomto taky na syna. Ale na toho z 1.manž.
Wiolla píše:Anonymní píše:Rozdíl je v tom, že pokud bys byla psaná ty, dostaneš peníze a okamžitě se můžeš zařídit (zaplatit dluhy, které bez manžela neutáhneš splácet, vyrovná ti to jeho chybějící plat atd.). Pokud to bude napsané na dítě, budeš v nakládání s těmito penězi (asi) omezená, tudiž např. jako nevydělávající na RD úplně někde…Wiolla píše:Tak já v tom rozdíl teda moc nevidímAnonymní píše:Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
No máš asi pravdu, sestavovaly jsme to trochu narychlo, a každému z nás prostě přišlo na mysl že by to měly být děti.....
detaily jsme asi moc nedomyslely ![]()
MKK píše: …prostě to asi pojal jako spoření nebo co.
Jééééžkovy voči.
No jo, no… Dej s ním řeč a řekni mu, že pojistka není spoření, ale zajištění. A jestli je jeho záměrem zajistit pouze dítě, a nebo „rodinu“ (tedy i tebe). A pokus se mu vysvětlit v čem vidíš rozdíl…
Ale můžeš se taky dozvědět (což už ti jaksi i řekl), že jen dítě, že ty jsi mladá…bla bla bla. Na to mu zkus říct, že ale TY se budeš starat o toto jeho dítě. Že SAMA bez dítěte bys to samozřejmě zvládla, vo tom žádná. Ale právě kvůli tomu dítěti jsi trošku omezená v možnostech. ![]()
Wiolla píše:Anonymní píše:Rozdíl je v tom, že pokud bys byla psaná ty, dostaneš peníze a okamžitě se můžeš zařídit (zaplatit dluhy, které bez manžela neutáhneš splácet, vyrovná ti to jeho chybějící plat atd.). Pokud to bude napsané na dítě, budeš v nakládání s těmito penězi (asi) omezená, tudiž např. jako nevydělávající na RD úplně někde…Wiolla píše:Tak já v tom rozdíl teda moc nevidímAnonymní píše:Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
Jo, přesně tak, budu v pr…:-) Předtím jsem měla péči o osobu blízkou - dochovala jsem tak 3členy rodiny a kariera šla strnou. A prostě ted v tolika letech, se 2 dětma, no na karieru už to nevidím. A on si je toho vědom. Prostě jsem dala přednsot rodině , o všechny jsem se strala, a nakonec kdybych zůstala sama tak na mě nemyslel nikdo.
No určo životku u hypo nemáme. Prostě nebude na placení, seberou byt a hotovo.
Holky, je mi z toho tak smutno, že to udělal a tak nějak to snad změnilo i postoj k němu. Asi mám být milující, chápající, ok matka..ale když se něco stane, porad si jak umíš. ![]()
verenika píše:
Wiollo-![]()
za 1. na hypo když máš zástavní právo tak by to chtělo mít životko ve prospěch banky( většina bank to vyžaduje)a za 2. zakladatelka jasně píše, že má strach že pak neutáhne hypo. když nedostane ze životního pojištění svého muže nic. Proto to asi píšu
Nechápu tvojí jízlivost
Tyjo, mě na Wiolině příspěvcích nepřijde jízlivého vůbec nic, snaží se poradit ![]()
Jinak mám hypo na byt, ručím barákem táty a banka nevyžadovala pojištění vůbec žádné.
Mám pojistku na sebe, obmyšlená osoba je kvůli zástavě právě táta. A protože jsme na MD závislí na příjmu mýho partnera, máme to řešeno dost netradičně - přidala jsem si ho jako druhou pojištěnou osobu ke své pojistce, tzn sama to pojistné platím. A obmyšlená osoba tam nejde uvést jiná, takže kdyby se mu něco stalo, opět bude pojistné vyplaceno mýmu tátovi, ale to už je o dohodě v rodině.
Wiolla píše:MKK píše: …prostě to asi pojal jako spoření nebo co.Jééééžkovy voči.
Ale můžeš se taky dozvědět (což už ti jaksi i řekl), že jen dítě, že ty jsi mladá…bla bla bla. Na to mu zkus říct, že ale TY se budeš starat o toto jeho dítě. Že SAMA bez dítěte bys to samozřejmě zvládla, vo tom žádná. Ale právě kvůli tomu dítěti jsi trošku omezená v možnostech.No jo, no… Dej s ním řeč a řekni mu, že pojistka není spoření, ale zajištění. A jestli je jeho záměrem zajistit pouze dítě, a nebo „rodinu“ (tedy i tebe). A pokus se mu vysvětlit v čem vidíš rozdíl…
To jsem mu řekla.
Protiřečí si. Poprvé řekne, že bych si z toho mohla vzít. Když jsem řekla, že bych si nevzala cizí peníze, tak řekl, že jsem hodná. Pak zase mladá, šikovná…pak, že to nemyslí zle, pak že není tak striktní abych si z toho nevzala…bla bla.
MKK píše: …Jo, do 18let se s tím dá nakládat za dítě. Jenže to je taky na houby. Jak pak synovi vysvětlím, že jsem z toho vzala? Stane se, že mu to nebudu moc vrátit a co pak? Pak budu u syna vypadat jako ta co vzala po tatínkovi peníze…
fakt mě s tím tak trochu dostal. A kromě toho, jde to dělat na podíly…mám u penzijka x procent tomu, x tomu.....asi to dám po tomto taky na syna. Ale na toho z 1.manž.
Co bys mu vracela?
Ty z těch peněz zaplatíš synovi zimní boty, školu v přírodě, lyžák, studijní pobyt v Anglii, případně nedoplatek za elektřinu v bytě, kde budete společně žít atd. Tedy všechno věci, které souvisí s finanční stránkou péče o něj.
Jooo, kdybys za to jela na Kanáry, tak to je jiná. To bys mu to pak vrátit měla. ![]()
A ano, souhlasím s poslední větou. Uváděj do svých smluv děti 50:50. Chlapa vynech. Je mladej, schopnej, poradí si…
![]()
crazzi píše:verenika píše:Tyjo, mě na Wiolině příspěvcích nepřijde jízlivého vůbec nic, snaží se poradit
Wiollo-![]()
Nechápu tvojí jízlivost
Jinak mám hypo na byt, ručím barákem táty a banka nevyžadovala pojištění vůbec žádné.
Mám pojistku na sebe, obmyšlená osoba je kvůli zástavě právě táta. A protože jsme na MD závislí na příjmu mýho partnera, máme to řešeno dost netradičně - přidala jsem si ho jako druhou pojištěnou osobu ke své pojistce, tzn sama to pojistné platím. A obmyšlená osoba tam nejde uvést jiná, takže kdyby se mu něco stalo, opět bude pojistné vyplaceno mýmu tátovi, ale to už je o dohodě v rodině.
To chápu, že když má jhypo táta tak je uveden. Jenže já už z rodiny nemám kromě mamky nikoho. Sama má důchod, takže by mi nepomohla.
crazzi píše:verenika píše:Tyjo, mě na Wiolině příspěvcích nepřijde jízlivého vůbec nic, snaží se poradit
Wiollo-![]()
Nechápu tvojí jízlivost
Ale vy ručíte jinou nemovitostí než na kterou máte hypo. Většinou je že se ručí právě tou nemovitostí na kterou je hypotéka ![]()
Nic končím, neznám nikoho kdo nemá životní pojištění k hypo.
![]()
Wiolla píše:MKK píše: …Jo, do 18let se s tím dá nakládat za dítě. Jenže to je taky na houby. Jak pak synovi vysvětlím, že jsem z toho vzala? Stane se, že mu to nebudu moc vrátit a co pak? Pak budu u syna vypadat jako ta co vzala po tatínkovi peníze…
fakt mě s tím tak trochu dostal. A kromě toho, jde to dělat na podíly…mám u penzijka x procent tomu, x tomu.....asi to dám po tomto taky na syna. Ale na toho z 1.manž.Co bys mu vracela?
Ty z těch peněz zaplatíš synovi zimní boty, školu v přírodě, lyžák, studijní pobyt v Anglii, případně nedoplatek za elektřinu v bytě, kde budete společně žít atd. Tedy všechno věci, které souvisí s finanční stránkou péče o něj.
Jooo, kdybys za to jela na Kanáry, tak to je jiná. To bys mu to pak vrátit měla.
A ano, souhlasím s poslední větou. Uváděj do svých smluv děti 50:50. Chlapa vynech. Je mladej, schopnej, poradí si…![]()
To udělám. Prostě to dám na kluky.
Jenže i kdybych si z toho chtěla půjčit / při mé povaze ne / tak než by došlo k nějakému uvolnění peněz, trvalo by to jistě dýl než když to jde přímo mimo nezletilce. A i kdyby byl plnoletej, nikdy nebudu mít takový příjem, abych vše zvládla. Jako kdyby po něm člověk chtěl moc, stačilo něco do začátku.