Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
verenika píše:čistě hypoteticky dítě dědit může, pochopitelně musí být zákonem schopno ale do obmyšlených osob ho dát můžeš
Na hypo musíš mít přece zvlášť životní pojištění ne? A jde životko napsat na dítě? Já jsem se někde na to pptala a řekli, že nejde
My máme životka oba+ životka k hypo. Nikde není napsáno na koho by to šlo. Určilo by to pak až dědické řízení…
MKK píše:Wiolla píše:Jo, do 18let se s tím dá nakládat za dítě. Jenže to je taky na houby. Jak pak synovi vysvětlím, že jsem z toho vzala? Stane se, že mu to nebudu moc vrátit a co pak? Pak budu u syna vypadat jako ta co vzala po tatínkovi peníze…MKK píše:Wiolla píše: Životky máme, předpokládám, že v manželové jsem já obmyšlenou osobou, ale nedívala jsem se. I kdyby ne a byly tam děti, tak mě to nechá poměrně klidnou, protože předpokládám, že jejich zákonný zástupce, tedy i osoba, která s těmito prostředky za děti bude případně hospodařit, budu já.To jde i skrz soud???Jako ano, komplikace bude v tom, že bych si s těmi penězi nemohla asi dělat úplně co chci (protože jsou nezletilého dítěte, ne moje). Takže do nakládání s nimi bude mluvit opatrovnický soud? (rozuměj, budu muset opatr.soudu zdůvodňovat, na co je chci použít)
Jako jo, je to blbé.Pokud je to tvoje jediné „jištění“, tak aspoň kdyby tam k dětem uvedl i tebe, aby ses cítila líp. Chtělo by to dát s chlapem ještě jednou řeč…
Čoveče nevím. Vím, že kdybych jako obmyšlená osoba byla psaná já, tak v případě smrti manžela vezmu pojistku, požádám pojišťovnu o pojistné plnění a ta mi to vyplatí na můj účet (resp. tam, kam si řeknu).
Pokud je jako obmyšlenou osobou uvedené dítě, tak vezmu po chlapově (jedno jestli manžel či přítel) smrti pojistku, jdu na pojišťovnu a jako zákonný zástupce dítěte požádám o pojistné plnění. Ale co se děje pak, to nevím. Jako kam to ta pojišťovna vyplatí a do jaké míry s tím můžu nakládat, to fakt nevím.
Ale mám radu.
Takový obecný dotaz by ti měli zodpovědět i jako „neklientce“, tedy v obecné (metodické) rovině. Nevidím v tom problém, určitě ti to řeknou.Mrkni u jaké pojišťovny to manžel má a zavolej na tu pojišťovnu na infolinku (číslo najdeš třeba na webu) a řekni, že máš obecný dotaz: Že když má manžel u nich životní pojistku a jako obmyšlená osoba je uvedeno dítě, co se děje s pojistným plněním. Jestli ty jako zákonný zástupce s tím můžeš nakládat a nebo co se bude dít.
fakt mě s tím tak trochu dostal. A kromě toho, jde to dělat na podíly…mám u penzijka x procent tomu, x tomu.....asi to dám po tomto taky na syna. Ale na toho z 1.manž.
Ty asi se budeš zlobit ale myslím že se chováš hloupě. Místo aby jsi byla ráda , že manža chce zajistit dítě( a ty jsi jeho opatrovník) tak se vzpouzíš jak hysterka. Proč si s ním o tomto normálně nepromluvíš, neřekneš mu že to v tobě vyvolává tu a tu obavu a co bys se potom případně dělo s hypotékou atd..?Volat tajno na infolinky a přepisovat penzijáky „protože mu to tak vrátíš“ romiň já bych fakt chtěla mít na toto čas…vím že se naštveš ale mě to takhle připadá ![]()
Zdravim a zaroven obnovuji diskuzi. prosim radeji anonymne.jdu sem proto co si myslite o zivotnim pojisteni meho manzela. dozvedela jsem se ze manzel si udelal pojistku kdyby se nahodou neco prihodilo a nebyl tu mezi nami.mame 2.deti a barak ktery je manzela.ma na nej uver a nasekal za naseho manzelstvi bez meho vedomi dluhy.ale prejdu k veci to zivotko kdyby se s nim neco nedejbuh stalo tak odskodne dostane manzelova maminka je tam napsana. hodne se me to dotklo. myslela jsem ze je to delane proo pripad aby byla zajistena rodina deti atd.ted jeste ty dluhy ktere bych musela uhradit ja jako manzelka. vubec tomu nerozumim
jeho duvod k tomu je takovy abych si je nenarokovala coz me dostalo do kolen
preci ja bych se starala o deti a musela bych je zajistit.jsem na RD a praci taky nemusim najit hned. prosim setkala jste se s necim takovym co ja? dekuji za nazory
@Anonymní píše:
Zdravim a zaroven obnovuji diskuzi. prosim radeji anonymne.jdu sem proto co si myslite o zivotnim pojisteni meho manzela. dozvedela jsem se ze manzel si udelal pojistku kdyby se nahodou neco prihodilo a nebyl tu mezi nami.mame 2.deti a barak ktery je manzela.ma na nej uver a nasekal za naseho manzelstvi bez meho vedomi dluhy.ale prejdu k veci to zivotko kdyby se s nim neco nedejbuh stalo tak odskodne dostane manzelova maminka je tam napsana. hodne se me to dotklo. myslela jsem ze je to delane proo pripad aby byla zajistena rodina deti atd.ted jeste ty dluhy ktere bych musela uhradit ja jako manzelka. vubec tomu nerozumimjeho duvod k tomu je takovy abych si je nenarokovala coz me dostalo do kolen
preci ja bych se starala o deti a musela bych je zajistit.jsem na RD a praci taky nemusim najit hned. prosim setkala jste se s necim takovym co ja? dekuji za nazory
Na RD nebudeš věčně, dostaneš vdovský a děti sirotčí důchod, stát se postará. Prostě má důvod, proč nechce ty peníze pro tebe.
@MKK píše:
Má váš partner životku pro případ co by kdyby?? A řekl vám zda by to šlo na vás nebo jen na děti? Můj manž. - udělal si životku, ale dal ji na syna. tak trochu se mě to dotklo, nepatřím mezi vysoce výd. činný / naopak a on to moc dobře ví, ted jsem i na RD a nemám se kam vrátit do práce.. /, máme 2 kluky, hypo…asi bych to nedokázala utáhnout a tak nějak mě to od něj zamrzelo. Zajímalo by mě jak to máte vy?Dokonce mi řekl, že jsem mladá a šikovná / no nevím kde bych v 38 hledala místo s min 20tis, 2 dě+tma… /a že bych to zvládla. Když on sám neměl finance / horší měsíc apod. umřela mi teta, ale to si dokázal od ní vzít / takže moc dobře si musí uvědomit, že by to nebylo jednoduchý a přesto mě vynechal. Vadilo by vám to? Nebo to moc prožívám? Já co mám, mám rozdělo na 3 díly - pro každého a příjde mi to tak správně.~e~Zabezpečit sebe navzájem~b~
Manželovi řešení chválím. On umře, ty si třeba najdeš nějakýho trotla, zamilujes se a on z tebe bude tahat peníze a tím budeš ochuzovat syna. Manžel správně myslí na svoje geny.
Oops já hloupý, reaguji na 6 let starou diskuzi
![]()
@Anonymní píše:
Zdravim a zaroven obnovuji diskuzi. prosim radeji anonymne.jdu sem proto co si myslite o zivotnim pojisteni meho manzela. dozvedela jsem se ze manzel si udelal pojistku kdyby se nahodou neco prihodilo a nebyl tu mezi nami.mame 2.deti a barak ktery je manzela.ma na nej uver a nasekal za naseho manzelstvi bez meho vedomi dluhy.ale prejdu k veci to zivotko kdyby se s nim neco nedejbuh stalo tak odskodne dostane manzelova maminka je tam napsana. hodne se me to dotklo. myslela jsem ze je to delane proo pripad aby byla zajistena rodina deti atd.ted jeste ty dluhy ktere bych musela uhradit ja jako manzelka. vubec tomu nerozumimjeho duvod k tomu je takovy abych si je nenarokovala coz me dostalo do kolen
Zkus se uklidnit a začít si tvořit rezervu. Jeatli nasekal dluhy i mimo dům, je to hloupé
… Každopádně dostaneš vdovský, děti sirotčí důchod, plus budeš s dětmi dědit dům, úspory… Asi chtěl zajistit i maminku, která třeba nikoho nemá. Zeptej se, jestli by obmyšlené osoby nemohli být krom maminky i děti… abys v nejhorším měla něco k ruce pro děti… Jinak spoř a odkládej… jestli on seká dluhy - jsi jejich 50% vlastník
… takže rezerva je na místě… On může mít na ŽP koho chce…
Dekuji za ruzne nazory…jeste zminim minuly rok v lete se stal manzelovi uraz. nastesti nic vazneho.byl na nejakou dobu odkazany na pomoc druhych. pracovne neschopny byl 3.mesice.stav dovolil a manzel se nechal uschopnit.po nejake dobe jsem se zeptala jestlu dostal odskodne od pojistovny a na to mi odpovedel, ze ano okolo 20000.a pry patri jeho mamince, ktera mu zivotko plati a ma na ne narok
zustala jsem otrnuta proc jeho matka? Manzel je neskutecny mamanek a pro maminku vsechno na ukor svy manzelky a hlavne deti. chapete to nebo jsem jedina co tape? Moc dekuji
Taky se pridam s dotazem…anonymne…mam zivotko, jsem 3/4 roku vdana, prozatim jsou obmyslene osoby moji rodice, pul na pul. Budu mit schuzku se svym poradcem kvuli aktualizaci osobnich udaju a premyslim, zda menit obmyslene osoby. Rada bych uvedla manzela, jenze on svou pojistku menit na me nejspis nehodla, ma ji nejspis na rodice, ale mam pocit, ze rikal, ze to musi nechat zmenit na syna. Cekame druhe miminko. Den pred svatbou mi strcil pod nos papir k podpisu…jednalo se o to, ze vlastnikem domu je on, coz je, vybudoval ho bez hypoteky, ja prispela jen vecmi v domacnosti. A v pripade jeho smrti pripadne dum nasemu synovi, pripadne dalsim detem, ja na nej nebudu mit narok. Smim ho pouze uzivat do synovych 18 let, nesmim ho prodat ani s nim jinak nakladat. Dost se me to tenkrat dotklo. Jeste chtel, at si to dovezu na czechpoint k overeni podpisu.
A ted tedy nevim, zda menit obmyslene osoby na syna, na nej a syna nebo nechat rodice a pridat syna. Bohuzel u te schuzky bude pritomny i manzel.