Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Má váš partner životku pro případ co by kdyby?? A řekl vám zda by to šlo na vás nebo jen na děti? Můj manž. - udělal si životku, ale dal ji na syna. tak trochu se mě to dotklo, nepatřím mezi vysoce výd. činný / naopak a on to moc dobře ví, ted jsem i na RD a nemám se kam vrátit do práce.. /, máme 2 kluky, hypo…asi bych to nedokázala utáhnout a tak nějak mě to od něj zamrzelo. Zajímalo by mě jak to máte vy?Dokonce mi řekl, že jsem mladá a šikovná / no nevím kde bych v 38 hledala místo s min 20tis, 2 dě+tma… /a že bych to zvládla. Když on sám neměl finance / horší měsíc apod. umřela mi teta, ale to si dokázal od ní vzít / takže moc dobře si musí uvědomit, že by to nebylo jednoduchý a přesto mě vynechal. Vadilo by vám to? Nebo to moc prožívám? Já co mám, mám rozdělo na 3 díly - pro každého a příjde mi to tak správně.~e~Zabezpečit sebe navzájem~b~
Na hypo musíš mít přece zvlášť životní pojištění ne? A jde životko napsat na dítě? Já jsem se někde na to pptala a řekli, že nejde ![]()
My máme životka oba+ životka k hypo. Nikde není napsáno na koho by to šlo. Určilo by to pak až dědické řízení…
Je to jeho volba a jeho dobrá vůle, že Ti to řekl. On Ti také mohl říct, že jsi tam Ty a pak to lze kdykoli měnit. Zda je to rozumné, to je druhá věc. Syn je nezletilec. Tobě by to s výdaji nepomohlo. Ale jak říkám, záleží na něm. Jsou lidé, kteří manželkám vůbec nemusí říct o ŽP a oprávněná osoba může být kdokoli, třeba milenka. ![]()
Neboj, ono to dobře dopadne a zestárnete spolu. ![]()
Tak můj muž má jedno na maminku a druhé na nikoho. Ale bude to na maminku rušit a přepisovat na mě. Protože teď už bych dědila já a to i ty dluhy co má, takže proč by měla mamka dostat peníze, když já budu muset platit
Na děti nebudeme dávat ani jedno plnění, to je podle mě zbytečné. Hlavně to dítě s tím nebude moct nic dělat, ne? Když mu ještě nebude 18 let.
Životky máme, předpokládám, že v manželové jsem já obmyšlenou osobou, ale nedívala jsem se. I kdyby ne a byly tam děti, tak mě to nechá poměrně klidnou, protože předpokládám, že jejich zákonný zástupce, tedy i osoba, která s těmito prostředky za děti bude případně hospodařit, budu já.
Jako ano, komplikace bude v tom, že bych si s těmi penězi nemohla asi dělat úplně co chci (protože jsou nezletilého dítěte, ne moje). Takže do nakládání s nimi bude mluvit opatrovnický soud? (rozuměj, budu muset opatr.soudu zdůvodňovat, na co je chci použít)
Jako jo, je to blbé.
Pokud je to tvoje jediné „jištění“, tak aspoň kdyby tam k dětem uvedl i tebe, aby ses cítila líp. Chtělo by to dát s chlapem ještě jednou řeč…
Moj manzel to ma na mna a ja mam zivotku na neho. Zivotku uz mame dlho vtedy sme este dieta nemali…ale keby sme aj mali, tak nevidim dovod preco to davat na dieta.
Je to divne od tvojho manzela, ze to dal na dieta…sa ta mohol predtym aspon spytat…
Tak my svoji nejsme a zakládaly jsme si všichni tři pojistky když se nám narodil prcek. a Máme to každý napsané na děti. Nevím proč Vám to připadá divné? ![]()
No, já klukům i z mála šetřím, takže bez financí nebudou. Syna mám z 1.manž. a ted společné. Dal vše na našeho. Jsou mu 3 roky. Prostě po RD se nemám kam vrátit do práce a vím,že plat na pokratí všeho nebudu mít. Manž. platí hypo 13.000 / to je 1 ze závazků / a tak jsem si myslela, že aby nebyl kdyby něco problém, že tam dá i mě. A ještě řekne, že to myslel dobře a že já jsem mladá, šikovná a že bych si vydělala…prostě to nechápu. Musí si dát dokupy 1+1..že bych musela ihned prodat byt, neměla bych ani na malý. Ani na odstupné u nájemního. Neřekla bych ani ň kdybych byla platově za vodou…ale takto? Tvrdí jak mu na mě záleží apod., ale popravdě ted si to ani moc nemyslím. Možná jsem i blbá, i z mála šetřím a kdyby se mi něco stalo, myslím i na něho.
Wiolla píše: Životky máme, předpokládám, že v manželové jsem já obmyšlenou osobou, ale nedívala jsem se. I kdyby ne a byly tam děti, tak mě to nechá poměrně klidnou, protože předpokládám, že jejich zákonný zástupce, tedy i osoba, která s těmito prostředky za děti bude případně hospodařit, budu já.Jako ano, komplikace bude v tom, že bych si s těmi penězi nemohla asi dělat úplně co chci (protože jsou nezletilého dítěte, ne moje). Takže do nakládání s nimi bude mluvit opatrovnický soud? (rozuměj, budu muset opatr.soudu zdůvodňovat, na co je chci použít)
Jako jo, je to blbé.Pokud je to tvoje jediné „jištění“, tak aspoň kdyby tam k dětem uvedl i tebe, aby ses cítila líp. Chtělo by to dát s chlapem ještě jednou řeč…
To jde i skrz soud???
Znovu píšu , že hypotéka musí mít zvláštní životní pojištění v hodnotě hypotéky. Je to samostatné, ty by jsi v případě smrti manžela neviděla nic a celá ta čáska by pokryla hypo!
Anonymní píše:
Tak my svoji nejsme a zakládaly jsme si všichni tři pojistky když se nám narodil prcek. a Máme to každý napsané na děti. Nevím proč Vám to připadá divné?
Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
verenika píše:
Znovu píšu , že hypotéka musí mít zvláštní životní pojištění v hodnotě hypotéky. Je to samostatné, ty by jsi v případě smrti manžela neviděla nic a celá ta čáska by pokryla hypo!
Jednak ne vždy musí být na hypotéku životní pojištění a jednak kdyby zakladatelka psala o živ.pojistce z důvodu hypo, tak by jí těžko manžel mohl tvrdit, že je tam uvedený syn, ne?
Motáš jabka s hruškama.
MKK píše:
No, já klukům i z mála šetřím, takže bez financí nebudou. Syna mám z 1.manž. a ted společné. Dal vše na našeho. Jsou mu 3 roky. Prostě po RD se nemám kam vrátit do práce a vím,že plat na pokratí všeho nebudu mít. Manž. platí hypo 13.000 / to je 1 ze závazků / a tak jsem si myslela, že aby nebyl kdyby něco problém, že tam dá i mě. A ještě řekne, že to myslel dobře a že já jsem mladá, šikovná a že bych si vydělala…prostě to nechápu. Musí si dát dokupy 1+1..že bych musela ihned prodat byt, neměla bych ani na malý. Ani na odstupné u nájemního. Neřekla bych ani ň kdybych byla platově za vodou…ale takto? Tvrdí jak mu na mě záleží apod., ale popravdě ted si to ani moc nemyslím. Možná jsem i blbá, i z mála šetřím a kdyby se mi něco stalo, myslím i na něho.
Tak se taky nemám kam vrátit, a přítel sespal vše na děti. takže bych byla na mizině. Ale každopádně mě to neurazilo, ba naopat jsme byla ráda že je ochotný dát vše dětem…stejně kdyby to bylo psané na mě tak ty peníze pujdou n děti.....
ALe my nemáme závazky no…
Wiolla píše:Anonymní píše:Pojistky jste dělali abyste zajistili výhradně dítě, a nebo abyste zajistili „zbytek rodiny“, když jeden z partnerů náhodou zemře? Pokud to první, pak je to OK. Pokud bylo záměrem to druhé, pak to není takto šťastné…
Tak my svoji nejsme a zakládaly jsme si všichni tři pojistky když se nám narodil prcek. a Máme to každý napsané na děti. Nevím proč Vám to připadá divné?
Tak já v tom rozdíl teda moc nevidím ![]()
verenika píše:
NO TO NEVÍM, MUSELI JSME MÍT JEN POJISTKU NA BYT, NIC VÍC.