Životní pojištění u ČSOB

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14.1.12 14:06

Životní pojištění u ČSOB

Dobrý den dámy a slečny,

moc bych Vás poprosila o radu, pokud tady někdo rozumí pojištění a daním.

Bude to třetí rok, co jsem si od kamaráda nechala udělat životní pojištění (lákal mě na vysoké odpočty na daních, byla jsem mladá - blbá, nic jsem si nezjistila a pojištění s tím, že mu věřím podepsala).

Jde o pojištění od ČSOB (Komplexní životní pojištění).
Platím 1 000,– měsíčně a ve smlouvě mám napsáno : Pojistná částka pro případ smrti: 10 000,– :?
nic jiného z kolonek vyplěné není, pak tam je akorát: částka za základní pojištění a rizika 49,– Kč. Částka na podporu tvorby hodnoty pojištění a daň.výhod :951 Kč.

Chtěla jsem to spíše tak, abych si tam mohla něco našetřit za x let a né aby to bylo vyloženě pojištění na úrazy, může mi někdo říct, jestli to tak je? Já tomu totiž opravdu nerozumím :roll: .

Dále pak přemýšlím, že to zruším, protože se mi to zdá nějaké divné a nechci 10 let něco platit a pak zjistit, že tam vlastně nemám ani korunu…

Předchozí dva roky jsem si dělala daň. přiznání a uplatnila si slevy za tohle pojištění (jelikož jsem ani jeden rok nebyla zaměstnaná celý), tak jsem celkem za ty dva roky dostala vyplaceno cca 10 tisic (bylo v tom i darování krve, tak nevím přesně).

Zajímalo by mě tedy - pokud bych to teď chtěla zrušit, je pravda, že přijdu o všechno co jsem do pojištění dala (první 2 roky se tam údajně nic neukládá) a navíc budu muset vracet veškerý peníze, který mi vrátili na daních? (nebo se jen zdaní těch 10 000,– a já budu vracet x procent z této částky?)..

Byla bych opravdu vděčná domu, kdo mi v tom udělá jasno, protože mi to dost leží v hlavně :(

Předem děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2109
14.1.12 15:58

Ahoj, tak těch 951Kč si šetříš, to tam mít budeš, nerušila bych, první dva roky se platí poplatky a provize, takže zpátky bys opravdu dostala jen pár korun, a taky by sis musela opravdu udělat dodatečné daňové přiznání, jedině si můžeš snížit částku kterou platíš
bylo by dobré si zjistit, jestli čsob posílá výpisy, kde bys měla mít uvedeno kolik už máš našetřeno, úroky, atd (nelekej se- první dva roky ve výpisech bývají v mínusu), případně hodně pojišťoven poskytuje online přístup ke smlouvě
a pokud máš pojistnou částku na smrt jen 10tis, já toho moc příznivcem nejsu, zvlášť pokud má člověk rodinu, ale pokud chce člověk vyloženě šetřit a investovat, tak se tam dává i 0.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
14.1.12 20:15

to je tedy pěkný aušus,pokud jsi chtěla na spoření,nechápu,proč ti rvali životku a neudělali investice,ale šlo zřejmě o provize,rušit bych to nerušila,pokud tedy nechceš o peníze přijít,můžeš snížit platbu na minimum a zbytek posílat jinam,nebo bych aspn přihodila opravdu poj.na úraz nebo trvalé následky,aby aspn něco bylo kryto,když už máš tedy pojistku.Kamarádovi bych poděkovala.. :cert: pokud smlouvu zrušíš dřív,než končí,nikdy asi nedostaneš to,cos tam dala-nevím,na kolik to máš let,ale láme se to někde kolem10-13.roku-zrušení po této době už ti dá zpět vklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.12 22:37

Holky děkuji mockrát :kytka:
Nevím,jestli to právě mám rušit nebo ne..
Spíš se bojím, abych tam ty peníze opravdu třeba za 10 let měla, když jo, tak to asi nechám běžet, s tím, že to třeba za 10-15 let vyberu… přece jen už jsem proplatila 2 roky a o peníze bych přišla…
Teď akorát teda zjistit, jak by to bylo s tím „dodaněním“ když pojistku zruším dříve.. pokud se ji rozhodnu nerušit, ale zrušit třeba za těch 10 let, pořád to znamená, že jsem porušila smlouvu a budu muset dodanit a potřebovala bych vědět, jestli bych vracela celou částku (např. 10 let krát 6 000,– = 60 000 ), pokud ano, od letošního roku bych si to do těch daní přestala dávat, když vím, že to stejně jednou budu muset vrátit (pochybuju, že si pojistku nechám do těch 65 let)..

Pokud bych vracela „jen“ 15 procent z celkové částky, kterou mi za těch x let vyplatili, do daní si to budu dávat i nadále, pořád se to vyplatí..

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.. a ještě jednou moc dík! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
14.1.12 22:44

s těmi daněmi je to tak,že o částku ptvrzenou od pojištovny se ti snižuje daňový základ,čili je to přesně jak píšeš,zaplatíš pouze 15% z odepsané částky…jinak nevím,na jak dluho pojistku máš,další mžnost je,že každý rok ti budou chodit výpisy a ty můžeš před zrušením nebo právě dle nich,kde uvidíš,jak si investice vedou,tzv.částečný odkup,kdy vybereš,co se dá a pak smlouvu zrušíš-jeden rok může být zhodnocení 10%,jindy 5%,takže i tak.Ale za mě osobně bych se nebála,že tam ty peníze za 10let mít nebudeš-je to stejné jako investice a lidé spoří měsíčně i desetitisíce na 30let rozloženýc v žp,pp a investicích…zase banky krachují,ale pojištovny ne…stejně jakože nad fondy je zase depozitní banka…čili o peníze se neboj :-) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat