Životopis správně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5797
25.11.15 12:44
@Vorvaň obrovský píše:
Já jsem vždycky do průvodního dopisu psala, že jsem po RD a na pohovoru už jsem pak nemusela nic vysvětlovat, nebo se k té otázce a odpovědi dalo lépe přistoupit.
Takže jak píše @Dundee2 bylo to vždy bez časové mezery, tedy max. tak 3-5 měsíců, to když jsem byla na ÚP. Což jsem samozřejmě neuváděla.

Souhlas: a i kdybyste byla na ÚP 3 měsíce a uvedla to, tak to nikdo neřeší. takže uvádět není třeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
25.11.15 12:48

@Pipi 00 hele popravdě ono je taky praxe a praxe…někdo za dva roky získá více zkušeností než jiný za pět let.

Proto se u nás vždycky dopodrobna zajímáme, co ten člověk opravdu dělal, jaké projekty, co se naučil. Podle toho si docela i odvodíš, kolik skutečného času v té práci strávil. Taky mi vadí, když má žena sedm let praxe, z toho šest let doma. Jsou pak na tom bité ty ženy, které nebyly tak dlouho doma a pracovaly. Ale to je prostě problém tohoto státu, žádné pořádné školky, žádné částečné úvazky, tříletá sponzorovaná mateřská…a holt tohle z toho vzniká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
25.11.15 12:49
@Pipi 00 píše:
Jo dík. Jsem to už řešila kdysi s manželem, ale tam se ukázalo, že má na pohovoru 99% chlapů, takže praktická zkušenost nula :-). Právě mě překvapilo, že už po několikáté tu čtu, že neuvádět.

já už jsem u třetího zaměstnavatele a mě se většinou hlásí tak 70% žen ;)
a já spíš odmítám ty chlapy :lol: ale ne proto, že chci ženu do týmu, ale jsou obv. méně kvalifikovaní (neb obecně z mé zkušenosti (pouze) - se muži hlásí spíše na pozici vyšší než by kvalifikačně odpovídalo a ženy jsou spíše defenzivnější a hlásí se na nižší pozice, i když mají na víc)
pro „nosiče pravdy“ je to jen moje osobní zkušenost a postřeh z CV a pohovorů co jsem za 20let praxe měl. není to statistický výzkum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
25.11.15 12:53

@EmmaAnna možná nemá právo to chtít vědět nebo zjišťovat- to vám neberu, klidně si jej mějte. Na druhou stranu já mám právo někoho do svého týmu nevzít. Třeba i proto, že je sveřepý (vy říkáte hrdý) a tudíž není vhodný týmový hráč.
Hrdost je ve velkých a zahraničních firmách obzvlášť na škodu ;) - v těchto firmách je třeba se naučit ohýbat hřbet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.15 12:54
@Dundee2 píše: … - se muži hlásí spíše na pozici vyšší než by kvalifikačně odpovídalo a ženy jsou spíše defenzivnější a hlásí se na nižší pozice, i když mají na víc)

To je hodně zajímavé. Ale asi je to trend. Kamarádka i má šéfová to vlastně potvrzují (probírají se životopisy). Na kancelářskou pozici se hlásí vysokoškalačky, což je podle mě strašná degradace vysokoškolského vzdělání :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
25.11.15 12:57
@Pipi 00 píše:
@EmmaAnna No jo no, je to těžký. 1 vs 6 je ale fakt velkej rozdíl. 2 vs 3 už tak ne, to bych tak moc neřešila, záleží na konkrétní situace. 6 měsíců MD bych asi taky moc nepřiznávala. Prostě mých 5 let doma je samozřejmě karierní sebevražda :-). No nic, práci aktuálně nehledám, stejně musím tam, kde jsem byla, to je po RD nejlepší.

tak si zkusmo jděte jen tak na pár pohovorů a pokaždé s jinou verzí CV a pozorujte jejich (hodnotitelů) reakce ;) a uvidíte. A podle toho se zařiďte u těch firem, kam to myslíte vážně.
Třeba v Praze to není vůbec žádný problém absolvovat i 2-3 pohovory denně, když si to dobře naplánujete (a to dáte i když do tý prahy budete muset přijet)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
25.11.15 12:57

@Dundee2 podívejte se, žiju v zahraničí a dělám v mezinárodní firmě, byť teď se zrovna stěhujeme do ČR. A opravdu bych brala jako urážku, kdybych měla někomu vyprávět o svém soukromí. Práci buď zvládám nebo nezvládám, a jaké k tomu jsou důvody už je vedlejší. Někdo se zase stará o nemocného tatínka, nebo je sám nemocný, nebo má druhou práci, nebo…Těch důvodů je tolik, co byste mohl brát jako ohrožující, a přesto vám do toho nic není.

Popravdě, do takového týmu bych ani nechtěla, takže mám dojem, že obě strany jsou tak nějak spokojeny. Nedotáhla jsem to ale tam, kde jsem, tím, že bych dělala nemorální věci. Jako vy. Protiprávní otázky na děti nebo lezení do soukromí pro mě nemorální bohužel je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
25.11.15 12:58

Já jsem to vyřešila tak, že jsem ve výčtu praxe uvedla posledního zaměstnavatele od r.2009 a pak do závorky jsem napsala, že od r.2013 jsem na RD). Přišlo mi to tak víc fér a stejně bychom se k tomu během pohovoru dostali, takže takhle aspon bylo dopředu jasno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
25.11.15 13:11

@EmmaAnna je obrovský rozdíl dělat v zahraničí a dělat u zahraniční firmy v tuzemsku. Stačí, když jedu na centrálu do zahraničí (třeba i na týden) - přístup k lidem, nálada, pracovní morálka atd, je úplně jiná, než tady. A je jedno, zda ta firma je německá nebo dánská. Je to stejné.

Já vám to právo neberu, já zase jen říkám, že mám právo nevzít potenciálně rizikového zaměstnance. A lež a neschopnost zapojit se do týmu je pro mne stopka. Navíc, v dnešních firmách nemá nikdo čas se s někým crcat a vodit ho za ručičku a rok čekat, zda se osvědči nebo ne. To musí ten, kdo vybírá, dát na první dobrou.
Neb to co musí v práci udělat 1 Čech (v pobočce zahraniční firmy) na to jsou v Německu nebo Dánsku zaměstnání 3-4 lidi ;)
Za těch 20let co dělám v mezinárodních firmách jsem ani jednou neviděl opak. A to nemluvím o tom, že v tuzemských pobočkách se musí makat o českých svátcích, neb harmonogram práce je sestaven podle dánských/německých svátků - takže pro nás např. neplatí svátky 5.a 6.července (normálně děláme na závěrce) neb bohužel Cyril a Metúdek došli do Čech, nikoli do Němec a Hus se bohužel nechal upálit.
S vaší hrdostí (kdybych odmítl tyto dny přijít do kanclu a makat) bych už byl několikrát nezaměstnaný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
25.11.15 13:13

No mě se můj první zaměstnavatel po VŠ zcela nekorektně zeptal, kdy a kolik plánuju dětí. Tak jsem mu odpověděla, že to jsou zbytečný otázky v kriminalistice a vzal mě :-). Docela mě tedy tenkrát ten dotaz naštval, ani jsem netušila tenkrát kdy a jak a s kým a tak. Mimochodem lepšího šéfa jsem za dalších 10 let už neměla. Ti současní jsou cizinci a zas mi nevěřili, že zdejší systém (a manželův plat vs můj) je skutečně nastavený tak, že i já budu s dětma léta doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5797
25.11.15 13:20

@Pipi 00 a možná byl nejlepší i proto, že viděl, že s ním hrajete rovinu. neurážíte se a umíte odpovědět i na nepříjemné otázky. A hned věděl, jak s vámi má komunikovat a zda si budete rozumět.

Se zahraničními šéfy je to vždy složitější - oni nechápou řadu dalších věcí - jak to, že máme jiné účetnictví, když jsem v EU. Jak to, že máme řadu zákonů úplně jinou, jak to, že něco nemůžu dát do nákladů, když oni v DE, DK a jinde mohou atd. Nikdy nepochopili a nepochopí, že tady se může změnit např. daňový zákon během vánoc s tím, že platí hned od nového roku atd. A co vůbec nechápou - že když si založí pobočku na Ukrajině, že to taky automaticky znamená, vozit hotovost a dávat jí do kapes celníkům, aby jim ten kamión se zbožím vydali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A že třeba na Bulhary se nesmí zvýšit hlas, neb jinak hned dávají výpovědi atd. :lol: :lol: :lol:

to lidi ze západu nepochopí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
25.11.15 13:24

@Dundee2 ale tu náladu a morálku vytváříte i vy svým přístupem. Pokud neporušujete zákon, pak vám nikdo lhát ohledně dětí nemůže, protože se na ně ptát nemáte a pochybuji že vám všech těch 70 % žen začne vyprávět svoji rodinnou situaci.

Ano, máte právo vybrat si do týmu, koho chcete. Ovšem pokud skutečně takto k ženám na pohovoru přistupujete, obávám se, že ty byť schopné, ale hrdé, se na vás raději vykašlou. Ale to je riziko vašeho podnikání. Jo, taky se mi stalo, že jsem nezískala práci, protože jsem odmítla odpovídat. Jsem na to docela pyšná, jednak se mi v životě vyplatilo jednat morálně a požadovat to po druhých, jednak osud ukázal, že to byla dobrá volba a že na tom místě bych shnila. Tož tak. Ohýbaný hřbet se asi nosí jen v ČR ( a asi jen někde)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
25.11.15 13:28

Jsem člověk vybírající zaměstnance a zároveň matka tří malých dětí. Takže za mě - hlavně upřímně a pravdivě. Pokud zaměstnavatel i zaměstnanec ihned na začátku vědí, co od sebe mohou očekávat a kde má kdo jaké limity, tak se nestane, že zaměstnankyně budě naštvaná, když po ní zaměstnavatel bude vyžadovat přesčas a naopak zaměstnavatel nebude překvapený, když si ona dotyčná vezme paragraf, protože má nemocné dítko. Pokud budeme ke všemu přistupovat hyperkorektivně (hlavně o dětech nemluvit, na nic se neptat), tak to povede k tomu, že zaměstnavatel potenciální zaměstnankyni raději ani nepozve na pohovor…

• Citovat
  • Upravit
2889
25.11.15 13:32

@EmmaAnna Já bych rozlišovala, vyptávání, jak to mám s nemocnýma dětma, by mě štvalo, ale to se dá i tak, že je nezmíníš. Stejně tak vyptávání na budoucí děti, to je vrchol všeho, navíc fakt zbytečný, to není nic danýho. Nicméně chápu, že o tom zaměstnavatelé v našich podmínkách přemýšlejí. Mojí známé řekl šéf na rovinu, že jí nezaplatí jisté školení, pač má novýho přítele, je jí přes 30 a je jasný, jak to skončí. To je hrůza, možná by se to dalo žalovat, ale ona fakt teď má dítě a už se tam nevrátí.
Když mi chybí 5 let praxe, který na první pohled slibuje moje cv, tak mi to přijde jako lež jak věž a takovýho zaměstnance bych nechtěla, bála bych se, kde mě napálí jinde. Obecně bych chtěla zaměstnance, který hraje fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
25.11.15 13:37

Mimochodem s mým současným zaměstnavatelem to mám taky férově domluvený. Po návratu beru míň odbornou (a víc administrativní) pozici, pač jsem aspoň dočasně odborně totálně mimo. Taky máme domluveno, kolik asi zvládnu služebních cest, od toho se taky odvíjí výběr pozice. Můžu odmítnou všechny služebky a nic předem neříkat, ale to by mi taky přišlo nefér. Prostě jsme odhadli, kolik tak asi můžu zvládnout. Nechci žádný překvapení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat