Zkažené maso v mrazáku

10
26.3.25 11:19

Zkažené maso v mrazáku

Ahoj, před dovolenou jsem omylem na pojistkách vypnul i lednici s mrazákem, ve kterém jsem měl zhruba 6 kg masa.

Po skoro 3 týdnech jsme přijeli domů a děsný zápach, vše samozřejmě zkažené a jako bonus krev vytekla z lednice ven.

Vše jsme už třikrát vymyli, použili jsme chemické přípravky, savo, octovou vodu. Nechali jsme odvětrat, ale samozřejmě lednici jako takovou potřebuji, aby jela, takže dlouhodobě větrat nemohu (kromě boxů). Lednici jsme vším výše zmíněným umyly i zespodu a podlahu, těsnění, vše.

Dovnitř dáváme jedlou sodu, kávovou sedlinu, pohlcovač pachů z drogerie a aktivní uhlí.

Zápach čistě zkaženého masa už sice cítit není, ale úplně bez zápachu to také není. Nejvíc mi ale vrtá hlavně takové nepříjemný nasládlý odér v okolí lednice. Není to nic z čeho by se člověku zvedal žaludek, ale je to otravné.

Máte někdo nějaký další tip, odkud by to mohlo vycházet, případně, jak se toho zbavit?

Nejvíc mi přijde, že to vychází zespodu, kde je mrazák a kudy krev vytekla. Po otevření dvířek je na lednici (whirlpool) taková další lišta a za ní je miniaturní mezírka, tak si myslím, že krev zatekla i tam. I tohle místo jsme vykartáčovali se savem, octem a sypal jsem tam i jedlou sodu, ale ten násladlý odér furt cítíme. Pro představu přikládám i fotku, kterou lištu mám na mysli.

Je to už týden.

Moc děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24861
26.3.25 11:37

Za mne jste teda vyzkoušeli nejsilnější kalibr - pokud nepomohlo Savo a ocet (vícekrát)
tak já tyhle bio-smrady nesnáším natolik, že bych zvažovala nákup nové lednice, pokud se třeba jedná už o obstarožní kousek…
pokud je nová/zánovní, prostě se ty procedury musí opakovat pořád zas a znovu, s dalšími prostředky, někde něco zatečeného muselo zůstat..

mně to čeká na chalupě, povolily tam makrely při výpadku proudu, i když jsou znovu zmrzlé, tak odér je brutus, budu muset udělat podobnou akci…
a samozřejmě základ je totálně vše z toho mrazáku vyhodit, to jste snad udělali jako první

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
26.3.25 11:43
@Lucy75 píše: Více

Lednice je bohužel asi rok stará a levná zrovna nebyla :( jasně, vyhodili jsme z mrazáku úplně vše hned, od té doby jedem procedury, které jsem zmínil. Tak 90-95% zápachu je pryč, ale ten nasládlý odér se tam kolem furt drží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15427
26.3.25 11:46

A zezadu lednice jsi se dívala? Je tam odpařovací nádržka, kam odteče kdejaký ekl tou dírkou dole v lednici. Mně tam jednou vyteklo mlíko a ten smrad bych nepřála nikomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
26.3.25 11:50
@Adaneli píše: Více

Na tu jsem nekoukal, ale je otázka. V lednici smrad, nebyl (tam byl maximálně zavřený kečup a hořčice). Vše zkažené pochází z mrazáku, který je dole a ten žádný kanálek nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9043
26.3.25 11:57

Jak já ti rozumím. Nám se tohle stalo na pultovém mrazáku v garáži před lety. Buď naše nebo sestry dítě šlo kolem ze zahrady a vyplo cuplíky na mrazáku. Lákají, že svítí. To měli kluci 3r a 2 r. My jsme si toho všimli za dlouho, až pod mrazákem tekla krev. To bylo pozdě. Jinak máme lednice dvě, kde jsou šuplíky. Do velkého mrazáku se tudíž furt nechodí. Tam byla zásoba masa. Jsem myslela, že dostanu infarkt. Otec tehdy choval ovce. Takže nejvíc skopové a jehněčí domácí tam bylo.
Od té doby co jdu kolem mrazáku, tak automaticky sjedu pohledem k zemi, kde jsou ty cuplíky, jestli svítí a tím pádem jede.
Ale čištění bylo jednodušší. Protože je to nezávislý, samostatný mrazák. Tak se vydrbal kombinací Savo, jar, ocet. Opakovaně dokud nebylo nic cítit. Pak se teprve znovu zapnul. Teď se preventivně čistil, jak byly ty poslední mrazy. Tak jsme vše hodili do velkých beden na hrozny na mráz. Mrazák se vyčistil. Vše se naskádalo zpět.
Když máte mrazák a lednici. Tak to máte složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
26.3.25 12:07

V jedné práci jsme měli v laboratoři vzorky kalů z čistíren
ten smrad z toho jsme z té lednice nedostali několik měsíců a pak jsem šla pracovat jinam, tak nevím, jak to dopadlo, ale vyzkoušeli jsme úplně všechno, včetně sava a profi čističů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9043
26.3.25 12:09

V lednici bývá takový žlab. Tak zkusit zjistit, jestli tam se nezdržuje smradlavá voda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16229
26.3.25 12:29

Podívat se pořádně do gumového těsnění, a ne kávovou sedlinu, ale čerstvé umleté kafe (nějaké obyč), to mi zachránilo auto, když mi tam ve vedru vyteklo něco podobného. Mističky s kafem všude po autě, jen tak se tam dalo přežít :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2267
26.3.25 12:43

Souhlasím s kontrolou těsnění. Dál bych do mrazáku dala misku s umletou kávou a nechala to tam zavřené dva tři dny. Podobně funguje ocet, jen pak čpí ocet, ale to zmizí. Jestli je odér kolem mrazáku, taky se mohlo stát, že něco zateklo pod něj. Pod nožkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
26.3.25 12:55
@zrcadlo píše: Více

Těsnění jsme taktéž čistili, ale teda bez sava, možná zkusíme ještě to. Spodek lednice jsme taktéž čistili, ale zkusíme to dnes ještě jednou taktéž savem.

Kávu zkusím samostatně tedy. Četl jsem všude sedlinu, ale vyzkouším také jen namletou a uvidíme.

Začínáme být ale zoufalí, pokud to nepomůže, tak asi jedině nová lednice, což by byla škoda, protože tahle je nová, drahá a kvalitní :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
26.3.25 13:06

No úplně Tě nepotěším.
Stalo se mi něco podobného na chatě. Jedno kuře tři týdny ve vypnuté lednici. Nic jiného tam nebylo.
A to tam vlastně ani nic nevyteklo (kuře bylo na tácu).
I po důkladném vyčištění to smrdělo pořád, prostě se to nějak zažere do toho plastu.
Lednice musela z chajdy ven, dal jsem jí větrat do kůlny a úplně smrdět to přestalo asi až za půl roku! Teď je to už pár let, smrad zmizel a normálně ji používám.
Takže být Tvém místě kupuju novou :-( a tuhle dát vyčichnout někam kde smrad nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
26.3.25 15:14

Pokud jste si jisti, ze je fakt vsechno ciste, tak bych se zamyslela jeste nad vyskladnenim lednice a mrazaku, vypojit to ze zasuvek a poradne vyozonovat ozonovacem. Ten by se mel dat i pujcit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
26.3.25 15:22

Příbuzní museli koupit novou lednici s mrazákem. Bylo to zažrané v těsnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24861
26.3.25 23:06

@BobrP myslíš, že může do své struktury vážně načichnout plast?
nejsem chemik, ale situaci si umím představit, sama budu řešit tu makrelovou situaci a taky myslím, že tomu pomůže jen mooooooooc sava, moooooc octu a moc vzduchu…
achjo no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1