Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, potřebuju poradit. V září jsem nastoupila po RD do práce, mám zkrácený úvazek na 0,75. Během měsíce jsem byla na ošetřovačce a chci se zeptat, brala jsem 6880 hrubého a z toho se mi počítala záloha na daň, není to tak že do 10290 se daně neplatí? A když se platí, mám nárok na slevu na dani 2070? nebo ne, když jsem nastoupila až v září? díky moc
Nevím, jak jsi přišla na částku 10290,–. Záloha na daň se počítá vždy, ale podle podepsaného prohlášení se odečítá nebo neodečítá sleva na dani. Podepisovala jsi prohlášení? Pokud ne, byla sražena záloha na daň a jsi povinná podat si daňové přiznání do konce března. Pokud jsi ho podepsala až v září a sleva na dani nebyla uplatněna, je to možná tím, že jsi nastupovala v půlce měsíce. Mzdovky se tím jistí, pokud bys měla podepsáno na začátku září u jiného zaměstnavatele, aby nemusela opravovat mzdu. V tomto případě si můžeš požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a sražená záloha na daň Ti bude vrácena v rámci ročního zúčtování. Pokud teda nemáš jiný důvd podat přiznání.
Dobrý den, pokud nastoupím do práce
za 20 500 (30h tyden namisto 40h, zkraceny uvazek by to byl) je cista mzda kolem 18tis po zapocteni slevy na dite? A kolik je zdrav a soc kdyz mi moc nestrhnou…to jr asi v „superhrube“ ze?
@Anonymní píše: Více
no po zadání své hrubé mzdy do odkazu výše ti to vyplivne:
Základ daně: 20 500 Kč
Pojistné zaměstnavatel: -6 929 Kč - z toho sociální pojištění 5 084 Kč - z toho zdravotní pojištění 1 845 Kč
Hrubá mzda: 20 500 Kč
Pojistné: -2 379 Kč - z toho sociální pojištění 1 456 Kč - z toho zdravotní pojištění 923 Kč
Daň celkem: -3 075 Kč - daň: 3 075 Kč
Daňová sleva: 2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti: 1 267 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách: -0 Kč
Daňový bonus: 762 Kč
Superhruba mzda už nějakej pátek není. Hod si to do kalkulačky na netu.
@Anonymní píše: Více
Na Googlu najdeš plno kalkulaček. Zadáš čísla a máš výsledek hned, nemusíš tady čekat na odpovědi a ať ti to spočítá někdo jiný ![]()