Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Táta asi z vybraného nájmu neplatí daně, jiný důvod jeho obavy by nebyl logický.
Nájemní vztahy mezi příbuznými jsou finančnímu úřady vždy podezřelé.
@Premek_Orac myslím že to je právě dotaz Anonymní aby se to finančnímu nemuselo dokládat=neplatit daně ![]()
Já radu nemám.
Pokud pronajímá, musí z pronájmu odvádět i daně.
To je ten „fond oprav“ - finanční úřad opravdu nezajímá, co s tím příjmem potom otec dělá, to je jeho věc. Ale dokládat ho musí.
Pokud to otec platit nechce, tak mu peníze na fond oprav dávejte bokem načerno, služby si platťe sami na sebe, to pak část právě úřad zaplatí. Jiná cesta nevede.
Stejně za ten barák otec každý rok platí daň z nemovitosti, ne?
@saphire píše:
@Premek_Orac myslím že to je právě dotaz Anonymní aby se to finančnímu nemuselo dokládat=neplatit daně
Já radu nemám.
Neboli dotaz - poraďte mi, jak vás okradu.
Příjem z pronájmu podléhá dani z příjmu. FÚ je jedno, jak potom pronajímatel s penězi naloží, ale je to jeho příjem. Pokud chceš sociální dávku na bydlení od státu, není pro jednotlivé úřady problém si vzájemně všechny podklady zkontrolovat. Pronajímání mezi příbuznými bývá více pod drobnohledem. Bavila jsem se o tom se známou z FÚ. Hodně lidí nějak „zapomíná“ příjem z pronájmu danit
![]()
Ahoj. Bydlime s manzelem ve vlastnim cinzovnim dome a musime paradoxne sami sobe hradit pomernou castku. Mame tedy na me klasickou najemni smlouvu na nepodezrele minimum, ze ktereho odvadime dan z prijmu 15% tato castka se musi odvadet vzdy a je jedno, co s tim pak dotycny udela. Pokud otec plati FO resi se to obvykle najmem o to vyssim (misto napr 10tisic najem +5tis FO se napise najem 15tisic a hotovo. Odvede se dan a vse je ok
kdyz to napisete takto, proplati Vam UP i vlastne fond oprav (bacha ve smlouve o tom nepiste nic!) A tatinkovi i po zaplaceni dane neco zbyde (castku upravte dle mista kde bydlite samozrejme
svoje cisla jsem si vymyslela, nevim, kolik delava bezne FO ^_^.
@bartsch mě spíš v souvislosti s tímto zajímá/napadá - pokud nájem=částka za energie, zda i to se bere jako příjem?
@saphire Ano, bere. Protože ty peíze jdou nejdřív majiteli a ten potom platí až energie - nebo je platit nemusí.
proto je ideální, aby byly energie napsány na toho, kdo je v nájmu, aby si to platil sám.
@Padme93 děkuji za objasnění
nejsem v nájmu ani nepronajímám, tak mě to jen napadlo k tomu.
@saphire píše:
@bartsch mě spíš v souvislosti s tímto zajímá/napadá - pokud nájem=částka za energie, zda i to se bere jako příjem?
Ne, nebere
Podle Pokynu GFŘ se za příjmy z pronájmu nepovažují přijaté zálohy na služby, které budou ročně vyúčtovány a tím pádem se nezdaňují.
@Premek_Orac píše:
Neboli dotaz - poraďte mi, jak vás okradu.
Ty jsi nikdy nedaval rodicum v dospelosti penize za to, ze u nich muzes bydlet? Mal jsi na to smliuvu?
Anebo - kdyz dam mamce penize na Vanoce jako dar, uvadi to tva matka jako prijem? ![]()
Aby jste si nemysleli že chci okrást stát nebo tak něco. Nedávno jsem tu měla dizkuzi, jak mě manžel podvedl s matkou a psala jsem že jsme bydleli u táty dřív, manžel má svůj dům ze kterého i s dětma musíme odejít a táta mi navrhl, že se odstěhuje a domek mi nechá, ale říkal jedině pod podmínkou, s tím finančním úřadem, protože sám ztoho nebude mít ani korunu.Ten fond oprav není vyčuranost, ale opravdu se ty peníze vráží do domu je přes 100let starý, není zateplený, nedávno se dělali plastová okna, ale snaží se dát dům do pořádku. Ale když je to takto, a nejde to jen na ty energie, budu muset hledat něco jiného. Od otce to byla velkorysá nabídka, protože je tu i dvůr, děti tu mají i pískoviště a tak, že by nemuseli trčet v bytě. Děkuji všem
Dobrý den, potřebuju poradit. Táta mi pronajme dům za 9500kč měsíčně, energie jsou měsíčně5500 a jednou za tři měsíce 6500,zbytek peněz je fond oprav se kterýho se opravuje náš barák, táta ztoho nemá ani korunu.Ted jsem se ocitla v hmotné nouzy a budu to dokládat na sociálku, tak mi řekli že to musím mít všechno rezepsané což mám, energie by mi proplatili teda ne všechny fond oprav je nezajímá což mi nevadí a věděla jsem to.Jde o to jestli to musí táta dokládat na finanční úřad když ztoho nemá ani korunu, peníze se dávají k němu ale na materiál. Zatím dům pronajatý nemám, táta mi řekl že mi ho pronajme jen když to nebudeme muset dokládat finančnímu úřadu aby nepřišel o peníze. Jde mi o to jestli to bude muset prokazovat a pokud ano tak jak to udělat aby nic prokazovat nemusel? Dá se to třeba že by se do smlouvy nepsal fond oprav nebo jak? Jinak budu muset najít jiné bydlení.
Prosím anonymně děkuji