Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Drahe maminky, zapojuji se jako novacek do tohoto pekarskeho raje e-mimina.
Rada pecu a priznam se, ze nez se narodil maly, tak jsem pekavala dost casto.Ted uz skoro dva roky ani tuk. Ale tak jsem se navnadila touto diskuzi, ze se do toho opet chci dat. Sladke ani moc ne, ale ruzne chleby, veky, housky, atd. Zajimalo by me, jestli nektera z vas ma vyzkouseno pect chleba z psenice spaldy. Vim jen, ze se hnete jinak a taky pomery sucheho/vody je dost jiny v porovnani s klasickou moukou. Urcite bych se nekde najeke informace dopidila, ale rekla jsem si, ze se obratim na vas, zdatne pekarky. Chlebik nemusi byt jen ze spaldy, muze to byt riznute jinymi druhy mouky. Chci ze spaldy zacit pect, protoze mam doma ditko alergika a spaldova mouka je mnoooohem zdravejsi, nez ta klasicka.
Tak diky dopredu za mozne odpovedi, Marketa
Čistě ze špaldy jsem nepekla, ale přidávám ji do chleba, který peču - asi 20 % mouky dám špaldové. Chleba je výborný.
Ahoj všem, mám dotaz ná vás, co žijete zdravěji a používáte „méně užívané“ suroviny - když pečete něco domácího, pečete to ze špaldové mouky? Jako třeba štrůdl, bábovku, různé koláče nebo tak? Pokud ano, kde mouku kupujete? Dávat 40 Kč/kg mouky se mi moc nechce, protože pečeme hodně, tak bych uvítala nějaký „zdroj“ kde se to dá sehnat levněji. Podle vašichn zkušeností, dá se v běžném receptu nahradit prostě polohrubá pšeničná moouka moukou špaldovou a koláč bude „jedlý“ úplně stejně? Tedka nemyslím chutově, ale spíš konzistenčně, aby to pak nebylo jako bota tvrdý. díky za info
Já přidávám špaldovou mouku téměř všude. Dávám půl na půl a je to dobré a mnohdy to není ani poznat.
Delam jen ze spaldovy, mam hrubou, polohrubou i hladkou…a i chlebovou
Ja rozdil nepoznam. Vzdycky projedu net a objednam tam, kde maji nejlevnejsi.
Holky, poučte mě, lze péct domácí chleba z nějaké zdravé, relativně dietní mouky, třeba žitné? Pokud jo, tak např. v horkovzdušné troubě nebo na to musím mít pekárnu a kupovat do ní směsi? A totéž – žitná apod. mouka – koláče atd.?
Příspěvek upraven 22.09.12 v 17:42
Případně mi poradte nějaký webovky nebo knížku nebo jinej zdroj, kde se přivzdělám:-)) Díky.
@asha takže objednáváš na netu v nějakým větším množství, jo? my jsme takhle koupili 15kg žitné mouky a pečeme žitný chleba
@tasa chleba jsme pekli i v horkovzdušné troubě, ale byla z něho placka - zkoušeli jsme to jen jednou, jinak máme pekárnu
@tasa píše:
Holky, poučte mě, lze péct domácí chleba z nějaké zdravé, relativně dietní mouky, třeba žitné? Pokud jo, tak např. v horkovzdušné troubě nebo na to musím mít pekárnu a kupovat do ní směsi? A totéž – žitná apod. mouka – koláče atd.?Příspěvek upraven 22.09.12 v 17:42
Tak chleba se ze zitny pece normalne, ja teda delam pul zitny a pul spaldovy…chlebovy. Cim vic das zitny, tim je chleba „mokrejsi“. Na kolace nevim. A pecu v troube ![]()
@acimedaca píše:
@asha takže objednáváš na netu v nějakým větším množství, jo? my jsme takhle koupili 15kg žitné mouky a pečeme žitný chleba
@tasa chleba jsme pekli i v horkovzdušné troubě, ale byla z něho placka - zkoušeli jsme to jen jednou, jinak máme pekárnu
Jj, akorat bacha, nekdy vyjdou vetsi baleni draz, nez kdyz se to bere po kila, uz jsem se jednou nachytala.
@asha díky za info. a nezkoušela jsi to třeba někde shánět přes nějaký mlýn nebo tak, prostě někde u zdroje?
@acimedaca píše:
@asha díky za info. a nezkoušela jsi to třeba někde shánět přes nějaký mlýn nebo tak, prostě někde u zdroje?
To jsem chtela, ale nemeli to, co jsem chtela ja. Zkus project net, ta nabidka i ceny se porad meni.
Zdravím maminky
chtěla bych vás poprosit, jestli některá nemáte recept na mazanec čistě ze špaldové mouky? Hledám na internetu po všech čertech a čistě špaldový jsem nenašla…děkuji ![]()