Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky souhlasím s tím, že to dítě je chudák. Doma se jí zřejmě moc nevěnují a kompenzují to tím, že jí dají to, co chce. Já bych zkusila ten výlet. Pětileté dítě přeci musí něco zajímat. Zkus ZOO. Zvířátka většinou zabírají. Ale v tom jídle bych neustupovala. Nechceš jíst, tak nejez. Konec.
Obnovuji diskuzi hlavně by mě zajímalo jak se „posunuli“ protivné děti. Já už nějak nemůžu. Mám tříletou holčičku je dost bystrá a na všechno má odpověď, někdy na ty její komentáře ani nejde nic říct, protože má vlastně pravdu. Co mě, ale ničí jsou ty její nálady někdy už od rána jen co otevře oči tak kňourá, bručí, vzteká se a nic jí není vhod. Je nepříjemná i na lidi kolem - nepozdraví, babička na ní nesmí sáhnout, sousedka nesmí mluvit (zacpává si uši a vykřikuje, že je rambajs) z hřiště odcházíme s řevem… mě to mrzí a je mi to hodně nepříjemný. Všimla jsem si, že pak spousta lidí radši dělá, že jí nevidí a ignoruje jí. Máme ještě mladší holčičku a to je uplně pravý opak, kdybych jí vzbudila o půlnoci tak bude hned usměvavá. Dělá mi to starosti pořád přemýšlím nad tím jestli je to prostě věkem období vzdoru nebo je to povaha v tom případě by to v životě asi neměla moc jednoduchý. Musim říct, že jsem snad takovou malou protivu ještě neviděla.
@medun Já bych zase řekla, že to není tak řídké, prostě některé děti takové jsou (stýkám se v rámci práce s mnoha matkami).
Prostě vydržet, snažit se neupřednostňovat tu mladší (ostatně kdo ví, jak ta se bude chovat za pár let).
Uvidíš, jak se to bude vyvíjet dál, na poradu s psychologem se dá jít vždy, ale tři roky to je ještě období vzdoru a může to klidně vymizet.
@Nafrněná pořád jí něco bolí - obočí, nos, vlasy, oko, žáha… hlava ne. Proč?
@medun Též mi to u takhle malého dítěte nepřijde moc normální ![]()
Jestli je to povahou a projevuje se to takto už ve třech letech, tak fakt moc jednoduchý život mít nebude..
@medun píše:
Prostě je to nespokojenec se vším
Ale třeba z toho vyroste ![]()
To chce cas a moc to neresit, ze je takova nebo makova, doporucuji precit par odpovedi z psychologicke poradny tady na emiminu. Mam dcerku 4 roky a ta byla a nekdy jeste je na tom dost podobne, ale casem jak dozrava se to hodne zlepsuje.
@Klementyna no to doufám, že z toho vyroste. Ale někdy z toho mám hlavu jak meloun a v noci nemůžu spát jak na to pořád myslim. Nejlepší je, když jsme někde mezi lidma a pak ještě musim poslouchat - no no tak tohle moje děti teda nikdy nedělali, no to by si nikdy ani neroufly…
@medun píše:
a myslis, ze si proste stezuje, aby si stezovala nebo ji fakt neco muze bolet? ono me pokud boli hlava, tak dokazu byt poradne protivna…
@sparaxis snažila jsem se něco dohledat, ale většinou se řeší vztek a mě hlavně trápí taková ta odmítavost. Babička jí měla na 3 dny u sebe byly v divadle, v cukrárně, na výletech a malá jí pak do telefonu neřekne ani ahoj a ještě se u toho vzteká, že to po ní vůbec chci.
@medun Já si to dokážu živě představit. Občas, výjmečně, se stane, že je některý z našich děcek naštvaný a pak třeba nepozdraví babičku, která přijde na návštěvu, a když mu ona řekne ahoj, tak se ještě schová. A i to je teda pěkně blbý, člověk se cítí trapně. Jestli toto zažíváš denně, tak to bych se zbláznila ![]()
@Ali-Ali já si myslim, že jí nic nebolí. Resp. jí pořád něco bolí a chce „nálepku“ náplast. taky jsem si všimla, že jí často začne něco bolet, když chce pozornost nebo naopak potřebuje tu pozornost od něčeho odvést.
@medun píše:
@Ali-Ali já si myslim, že jí nic nebolí. Resp. jí pořád něco bolí a chce „nálepku“ náplast. taky jsem si všimla, že jí často začne něco bolet, když chce pozornost nebo naopak potřebuje tu pozornost od něčeho odvést.
tak tesit te muze, ze bude asi pomerne inteligentni ![]()
jinak u toho nepozdraveni babicky atd. reaguje nejak na veci typu „babicka bude smutna“ atd? nemyslim treba hned v tom odmitavem afektu, ale pozdeji kdyz ji to pripomenes.
mi prijde, ze deti v tom veku hodne zkouseji hru s emocema, teprve se uci zachazet s city a zkousi, kam muzou zajit a nekdy cilene chteji zranit (spis proste ze zvedavosti). hodne deti zacne ve skolkovem veku s recma ohledne umrti atd. protoze proste vidi, ze to vyvolava silne emoce a reakce a je to proste zaujme. nic zleho v tom ani neni. proste hledaji hranice.
@medun dle meho normalni 3 lete decko co ma v zavesu benjaminka
nas se takhle proknoural od 18m do22m
Silene obdobi…Hadam, ze mala zu umi rict co by Rada a pokud je decko nemocne je spis laxni a ne maly vztekloun.
klasicke obdobi vzdoru. Muze trvat dokonce az do 5 let ditete. Nicmene na druhou stranu bud Rada, znamena to, ze mas psychicky vyrovnaneho jedince
Pak si kup na vikend flasu vina, dej smradata spat a dej si do nosu ![]()